Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 10.10.2023

§ 81 OLKA-toiminta

TUUDno-2023-2074

Valmistelija

  • Annukka Luoderanta, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi
  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

OLKA-toiminta on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaalassa. OLKA-toiminta tarjoaa potilaille ja läheisille tietoa potilasyhdistysten ja sairaalan yksiköiden tarjoamasta tuesta, vertaistukea ja muuta vapaaehtoisten tarjoamaa tukea. Vapaaehtoiset saavat ilon ja toivon tuottamisen kautta hyvän mielen myös itselleen. Vapaaehtoinen voi toimia vertaistukijana, juttukaverina, lasten leikkikaverina tai opastajana palveluissa. OLKA tarjoaa vapaaehtoisille valmennusta, tukea ja virkistystä sekä OLKAn vapaaehtoisten verkoston, josta voi löytää uusia ystäviä. Toiminnan tavoitteena on

  • tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireetöntä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa
  • antaa vapaaehtoisille mahdollisuus auttaa, saada uusia ystäviä ja hyvän tekemisen myötä hyvinvointia myös itselleen
  • antaa sairaalan työntekijöille tietoa yhdistysten palveluista
  • tarjota yhdistyksille tapa toimia sairaalassa lähellä potilasta


Sairaalavapaaehtoistoiminnan ytimessä on kiireetön kohtaaminen. Vapaaehtoiset tuovat iloa, tukea ja toivoa potilaille ja heidän läheisilleen. Vapaaehtoiset toimivat sovituilla yhteistyöosastoilla, OLKA-pisteillä ja sairaaloiden aulatiloissa. Vapaaehtoistehtäviä ovat esimerkiksi vertaistukija, saattohoidon tukihenkilö, juttukaveri, lapsipotilaiden leikkikaveri ja aula-avustaja. Vertaistukijalla on omakohtainen kokemus sairaudesta tai vammasta. Muissa tehtävissä sairaalavapaaehtoisena voi toimia ilman omaa kokemusta sairastumisesta tai vammautumisesta. Vapaaehtoistoiminnalla ei korvata ammattilaisten työtä. 

OLKA-toimintaa toteutetaan monissa Suomen yliopisto- ja keskussairaaloissa. OLKA-toiminnassa on aina yhteistyössä sairaala ja koordinoiva järjestö, joka kutsuu mukaan kaikkia yhdistyksiä. OLKA-toimijat muodostavat valtakunnallisen OLKA-verkoston. Toimintamalli on kaikkialla Suomessa sama, vaikka joitain paikallisia eroavaisuuksia toiminnassa saattaa esiintyä. Hyvinkään sairaalassa OLKA-toimintaan kuuluu sairaalan palvelupiste Sopessa sijaitseva OLKA-piste ja sairaalassa tehtävä vapaaehtoistoiminta. Vertaistukea voit saada ottamalla yhteyttä OLKA-pisteeseen tai OLKA-toiminnan työntekijöihin. Hyvinkään OLKA-toimintaa toteutetaan HUSin ja Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston yhteistyönä.

Keski-Uudenmaan yhdistysverkoston tavoitteena on laajentaa OLKA-toimintaa perusterveydenhuollon puolelle. Yhdistyksen aikomuksena on hakea rahoitusta OLKA-toiminnan laajentamiselle ja Tuusula toimisi tässä yhtenä pilottikuntana.

Alueellista OLKA-toimintaa esittelee kokouksessa Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston toiminnanjohtaja Saana Sandholm.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • merkitä tiedoksi alueellisen OLKA-toiminnan esittelyn.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • merkitä tiedoksi alueellisen OLKA-toiminnan esittelyn.