Kunnanhallitus, kokous 25.9.2023

§ 375 Keski-Uudenmaan Vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, Taloussuunnitelma vuosille 2024-2026 ja talousarvio vuodelle 2024, lausunto

TUUDno-2023-1811

Valmistelija

  • Heli Hippeläinen, vs.talousjohtaja, heli.hippelainen@tuusula.fi

Perustelut

Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä (KUVES) on lähettänyt johtokunnan 25.8.2023 käsittelemän luonnoksen kuntayhtymän vuosien 2024–2026 taloussuunnitelmaksi ja pyytää suunnitelmasta lausuntoa ennen yhtymäkokoukselle tehtävää ehdotusta 30.9.2023 mennessä.

Viemärilaitostoiminta muodostaa pääosan liikelaitoskuntayhtymän taloudessa. Viikinmäen puhdistamolla ovat suunnittelukaudella tärkeimmät investoinnit vuosisaneerauksien ohella rejektivesien erilliskäsittely, Kyläsaaren varapurkutunneli sekä Viikinmäen jälkiselkeytyksen kapasiteetin nosto. Omista viemärilaitosinvestoinneissa merkittävimmät ovat Hyrylän siirtoviemärin putkikoon suurentaminen ja jätevesitunnelin saneeraus.

Viemärilaitoksen taloudessa on vuoden 2024 käyttömaksun ennakko hinnaksi arvioitu 22,2 snt/m3, mikä on noin 4 % pienempi kuin vuoden 2023 talousarviossa oleva hinta (23,2 snt/m3). Hintaa tosin tarkistettiin kuluvan vuoden kesäkuun alussa tasolle 21,0 snt/m3, HSY:n taksan laskun vuoksi. Pääomakustannuksia kattavan vuosimaksun yksikköhinta nousee tämän vuoden hintatasosta 11,7 snt/m3 tasolle 13,1 snt/m3 ensi vuodelle ja vuosina 2025 ja 2026 vuosimaksu laskee arviolta tasolle 11,5–11,6 snt/m3. Vuosimaksun laskun syynä vuosille 2025 ja 2026 on taseeseen kertyneen alijäämän kattaminen vuosien 2023 ja 2024 aikana. Talousarviossa varaudutaan ensi vuonna noin 200 000 € lainan ottoon, mutta mikäli kassatilanne pysyy hyvänä, ei uutta lainaa tarvitse nostaa.

Vesistöjen hoito- ja kunnostustyöt muodostavat kuntayhtymän toisen tehtäväryhmän. Tavoitteena on parantaa toimialueen vesistöjen tilaa kustannustehokkailla hoito- ja kunnostustoimenpiteillä monipuolisten virkistyskäyttömahdollisuuksien luomiseksi.

Kuntayhtymä säännöstelee Tuusulanjärven vedenkorkeutta vesioikeuden lupapäätöksen (v. 1989) mukaisesti vesiensuojelun, virkistyskäytön ja tulva-suojelun tarpeita varten. Vuoden 1989 lupapäätöksen mukaiset säännöstelyn reunaehdot eivät vastaa enää nykypäivän sääolosuhteita. Esim. kevättulva on aikaistunut lähes kuukaudella. Ensi vuonna jatketaan - viime vuonna aloitettua - hanketta lupaehtojen muuttamiseksi vastaamaan paremmin nykyisiä olosuhteita.

Lausunto


Viemäröinti

Käyttömaksun ja vuosimaksun vuosittainen heilahtelu, johtuen pääosin sademäärän vaihtelusta (vuotovedet), HSY:n jätevedenpuhdistamon ylläpidosta ja investoinneista, tekevät maksujen määrittelyistä haastavia, niin kuin tämä vuosi osoittaa.

Vuoden 2024 käyttömaksun ja vuosimaksun hintaesitys on maltillinen. Vuosimaksun korotustarpeet perustuvat pitkälti jätevedenpuhdistuksen kustannusten kasvuun (mm. energian ja materiaalit).

Tuusulan Vesi tulee varautumaan näihin korotuksiin ja hinnan heilahdusriskeihin omassa talousarvioesityksessään vuodelle 2024.

Investointiohjelman mukainen Hyrylän siirtoviemärin loppupään putkikoon suurentaminen ja Korkinmäen mittausaseman uusiminen tulee toteutettavaksi yhteistyössä Tuusulan kanssa tämän taloussuunnitelmajakson (2024- 2026) aikana. Tämä on erittäin tärkeä ja keskeinen asia Sulan aluetta rakennettaessa. Suunnittelutyö tulee aloittaa yhteistyössä Tuusulan Veden kanssa jo 2024 ja rakentaminen 2024-25.

Tuusulan kunta pitää hyvin tärkeänä, että kuntayhtymän investoinnit ovat tarkkaan harkittuja ja taksat mahdollisimman vakaat. Kuntayhtymän tulee etsiä keinoja nopean kustannusten nousun taittamiseksi. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös mahdollinen lainarahoituksen käyttö siten, että vuosimaksun korotuksen pysyisivät maltillisina. 

Vesistöjen hoito
Tuusulan kunta pitää tärkeänä, että KUVES jatkaa ensi vuonna (viime vuonna aloitettua) ”Tuusulanjärven vedenkorkeuden säännöstely”-hanketta lupaehtojen muuttamiseksi vastaamaan paremmin nykyisiä olosuhteita yhteistyössä ELY:n ja SYKE:n kanssa. Vesistöjen hoito- ja kunnostustöiden osalta Taloussuunnitelmaan vuosille 2024–2026 ja talousarvioon vuodelle 2024 ei ole muuta huomautettavaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa selostusosan mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän (KUVES) taloussuunnitelmasta vuosille 2024–2026 ja talousarviosta vuodelle 2024
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Vt. kansliapäällikkö Markku Vehmas selosti asiaa kokouksessa. 

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, Tuusulan vesihuoltoliikelaitos, kasvun ja ympäristön toimialue, talouden ohjaus