Vammaisneuvosto, kokous 13.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Muut asiat

Valmistelija

  • Annukka Luoderanta, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi

Perustelut

 

Rykmentinpuiston monitoimikampuksen yhteiskäyttötilat ja liikuntasali

Rykmentinpuiston monitoimikampus valmistuu Etelä-Tuusulaan uudelle Rykmentinpuiston alueelle elokuussa 2025. Monitoimikampus tulee tarjoamaan tiloja vapaa-ajan toiminnalle myös koulun toiminta-aikojen ulkopuolella, ja tilasuunnittelun tavoitteena on tilojen monikäyttöisyys.

Yhteiskäyttöisiä tiloja kampuksella ovat esimerkiksi liikunta- ja ruokasali aputiloineen sekä aulojen yhteydessä olevat neuvottelu- ja ryhmätilat. Suunnittelussa ja toteutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota esteettömyyteen, sisäilman laatuun, ääniympäristöön sekä valaistukseen siten, että tilat soveltuvat myös aisti- ja liikuntarajoitteisille lapsille, nuorille ja aikuisille.

Vammaisneuvostolta pyydetään näkemyksiä yhteiskäyttötilojen suunnitteluun erityisesti liikuntasalin osalta.

 

Monion tilojen esteettömyys

Vammaisneuvosto on havainnut parannuskohteita Monion esteettömyydesssä. Erityisesti esiin nousseita ovat portaiden kontrastittomuus ja pyörätuolihissin puuttuminen Monttu-tilasta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Annukka Luoderanta, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, annukka.luoderanta@tuusula.fi

Vammaisneuvosto päättää

  • merkitä esittelyn tiedoksi
  • keskustella Rykmentinpuiston monitoimikampuksen yhteiskäyttötiloista ja evästää jatkovalmistelua vammaisten henkilöiden näkökulmasta
  • sopia Monion esteettömyyteen liittyvien asioiden ilmoittamisesta.

Päätös

Vammaisneuvosto päätti

  • merkitä esittelyn tiedoksi
  • evästää Rykmentinpuiston monitoimikampuksen yhteiskäyttötilojen jatkovalmistelua liikuntatilojen osalta vammaisten henkilöiden näkökulmasta
  • ilmoittaa Monion esteettömyyden parantamiseen liittyvät vammaisneuvoston huomiot rehtori Seppo Kärpäselle sihteerin välityksellä.

 

Rykmentinpuiston monitoimikampus, liikuntatilojen suunnittelu
Vammaisneuvoston näkemys

Rykmentinpuiston monitoimikampuksen liikuntatiloja suunnittelussa ja toteutuksessa olisi hyvä huomioida soveltavan liikunnan tarpeet. Soveltavalla liikunnalla tarkoitetaan sellaisten henkilöiden liikuntaa, joiden on esimerkiksi vamman, sairauden tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi haasteellista osallistua yleiseen liikuntatarjontaan.

Seinien ja lattioiden tummuuskontrastit sekä valaistus tuovat turvallisuutta kaikille, ja erityisesti heikkonäköisille. Nämä olisivat salissa tärkeää huomioida. Salin hyvään akustiikkaan tulisi kiinnittää huomiota, ja sali tulisi varustaa induktiosilmukoilla.

Liikuntatilan lattia- ja seinämateriaalivalinnat tulisi optimoida niin, että sali on aidosti toimintaa ja liikkumista kestävä. Kestävästi toteutetussa salissa voisi harrastaa erilaisia lajeja, kuten maalipalloa tai pyörätuolitanssia. Esimerkiksi maalipallon pelaamista varten seinien tulee kestää kovavauhtisen, painavan pallon osumia, ja lattiamateriaalin tulee kestää teippaaminen ja teippien irrottaminen. Lisäksi kaikille esteettömien tapahtumien järjestämisen salissa tulisi olla mahdollista.

Salin ja pukuhuonetilojen sekä välinevaraston ja salin välisten kulkujen tulisi olla esteettömiä. Pukuhuoneissa, eteisissä ja varastotiloissa tulisi varata riittävästi tilaa apuvälineitä, esimerkiksi pyörätuolia tai rollaattoria, käyttävien liikkumiseen. Apuvälineitä käyttävät henkilöt tulisi huomioida myös välinevarastossa, esimerkiksi varustehyllyjen ja liikuntavälineiden sijoittamisessa siten, että ne ovat helposti saatavilla myös pyörätuolista käsin. Myös välinevaraston valaistukseen ja kontrasteihin tulee kiinnitettävä huomiota.

Vammaisneuvosto esittää lisäksi, että liikuntatilojen suunnittelussa tarkastellaan mahdollisuutta rakentaa liikuntasalin välittömään yhteyteen erillinen, rauhallinen tila esimerkiksi lapselle, joka ei osallistu liikuntatuntiin yhdessä muiden kanssa.