Rakennusvalvontajaosto, kokous 6.3.2018

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 10 Oikaisuvaatimus tilapäiseen toimenpidelupaan 17-459-TIL

TUUDno-2018-267

Valmistelija

  • Johanna Aho, johtava rakennustarkastaja, johanna.aho@tuusula.fi

Perustelut

Rakennustarkastaja on tehnyt 24.1.2018 § 20 kielteisen tilapäisen toimenpidelupapäätöksen, tunnus 17-0459-TIL, tilapäiselle varastointialueelle kiinteistöllä 858-416-0003-0101. Rakennuspaikan osoite on Jokelantie 312.

Rakennustarkastajan päätös perusteluineen ja liitteineen on kokonaisuudessaan liitteenä.

Oikaisuvaatimus:

Oikaisuvaatimuksen tekijä, luvan hakija, esittää oikaisuvaatimuksessaan, että rakennusvalvontajaoksen tulee oikaista viranhaltijapäätös myönteiseksi, jotta yritystoiminta voisi jatkua.

Perusteluina oikaisunvaatimuksentekijä esittää mm. seuraavaa (esittelijän tiivistelmä)

  • Varastoalue on olemassa olevaa piha-aluetta, jossa on tarkoitus säilyttää yritystoimintaan (vuokraustoimintaan) liittyviä perävaunuja, vaihtolavoja ja varastokontteja. Yritystoiminta on hakijan mielestä maatalouden liitännäiselinkeino.
  • Kaavoitus ei ole linjannut mitkä elinkeinot rinnastetaan maataloutta tukeviksi liitännäiselinkeinoiksi.
  • Tuusulassa on monia muita yrittäjiä haja-asutusalueella, jotka harjoittavat samaa yritystoimintaa kuin hakija. Ei voi olla niin, että muuta saavat toimia ja hakija ei saa.
  • Piha-alueen vieressä oleva varastohalli on ollut vuokrattuna ulkopuolisille yrityksille mm. Purolan kartano Oy:lle sekä Purolan yrityspalvelu Oy:lle. Tämä on ollut osa maatilayrityksen liiketoimintaa.
  • Tuusulassa tulee pystyä harjoittamaan liiketoimintaa myös haja-asutusalueella.

Oikaisuvaatimus on kokonaisuudessaan liitteenä.

Esittelijän vastine oikaisuvaatimukseen:

Luvassa on kyse maatilalle perustettavasta varastokentästä, jota vuokrataan ulkopuolisille toimijoille. Hakijan mukaan kyse on maatalouteen liittyvästä liitännäiselinkeinosta. Varastointialuetta haetaan tilapäisenä viideksi vuodeksi.

Esittelijä uudistaa rakennustarkastajan päätöksen perusteluineen.

Tämän lisäksi esittelijä esittää:

Kyseessä olevalle kiinteistölle on myönnetty nyt haetun tilapäisen varastokentän läheisyyteen kaksi rakennuslupaa. Rakennuslupa, tunnus 09-423-R, on myönnetty maatalouden varasto-konesuoja ja huoltorakennukselle, missä ei ole esitetty ulkovarastointia. Tässä maatalouden hallissa on pidetty loppukatselmus. Toinen lupa, tunnus 12-507-R, on myönnetty myös maatilavarastolle ja hakemuksessa tarkemmin määriteltynä maataloustuotteiden ja tarvikkeitten varastoksi. Tässäkään hankkeessa ei ole esitetty ulkovarastointia. Hanke on aloitettu. Molemmat luvat on myönnetty yksityishenkilölle (oikaisuvaatimuksen tekijälle), ei Purolan Kartano Oy:lle kuten oikaisuvaatimuksen tekijä esittää. Maatilahallien vuokraustoimintaa yrityksille tai yksityisille muuhun kuin maatalouden käyttöön ei ole hyväksytty, kuten oikaisuvaatimuksen tekijä väittää. Hakijan esittämä, jo käytössä oleva, ulkovarastointialue on siis myönnettyjen lupien vastainen.

Lupaa on haettu tilapäisenä, mutta hakemuksen mukaan tilapäistä lupaa haetaan toiminnan jatkamiselle viideksi vuodeksi kerrallaan. Näin ollen tarve ei mitä ilmeisemmin ole tilapäinen, vaan pysyvä. Kaavoitus on selkeästi lausunnossaan todennut, että hanke aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle.

Tilapäistä lupaa ei saa myöntää, mikäli hanke aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle (MRL 171 § 2 mom.) Kaavoitus on selkeästi lausunnossaan todennut, että hanke aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Tästäkään syystä lupaa ei tule myöntää.

Hakija on vastineessaan todennut, että varastoalueella tapahtuva yritystoiminta, vuokraustoiminta, olisi maatalouteen liittyvä liitännäiselinkeino. Hakijan näkemyksen mukaan lupa tulisi näin ollen hyväksyä.

Maankäyttö- ja rakennuslakiin on tullut voimaan muutos toukokuun alussa vuonna 2017, jossa 137 §:n 2 momentti kuuluu seuraavasti:

”Sen estämättä, mitä 1 momentissa säädetään, saa rakentaa jo olevaan asuntoon tai maatilaan kuuluvan talousrakennuksen sekä jo olevaan maaseutuyritykseen kuuluvan maa- ja metsätalouden tai sen liitännäiselinkeinon harjoittamista varten tarpeellisen rakennuksen. Rakennuslupa voidaan 1 momentissa säädetyn estämättä myöntää myös rakennuksen korjaamiseen tai asuinrakennuksen vähäiseen laajentamiseen.”

Edellä mainittua pykälää sovelletaan MRL 138 §:n mukaan myös toimenpideluvissa, jollaisesta nyt on kyse.

Hallituksen esityksen perustelujen mukaan maaseutuyritykseen kuuluvia maa- ja metsätalouden harjoittamisen kannalta tarpeellisia rakennuksia ovat esimerkiksi maataloustoiminnassa käytetyt erilaiset tuotanto- ja varastorakennukset, eläinsuojat, metsätaloudessa käytettävien koneiden konesuojat sekä puiden kuivaukseen ja varastointiin tarvittavat rakennukset.

Viittaus liitännäiselinkeinoon lisättiin lainkohtaan vasta eduskunnan ympäristövaliokunnassa. Valiokunnan mietinnössä lisäystä perusteltiin seuraavasti:

”Koska maaseutuyritystoiminta on voimakkaassa murroksessa ja yritystoiminta on aikaisempaa monipuolisempaa, valiokunta ehdottaa säännöksen tarkistamista nykyisiä tarpeita vastaavaksi vielä siten, että soveltamisalaan kuuluvaksi voidaan katsoa muukin liitännäiselinkeinon harjoittamisen kannalta tarpeellinen rakennus. Esimerkkinä tästä voidaan mainita esimerkiksi maatilatalouden yhteydessä harjoitettava aamiaismajoitustoiminta ja sen tarvitsema majoitustila, kuten erillinen nukkuma-aitta.

Edellä esitettyyn viitaten valiokunta ehdottaa 137 §:n 2 momentin muuttamista siten, että siihen lisätään maa- ja metsätalouden harjoittamisen ohella viittaus sen liitännäiselinkeinoon. Liitännäiselinkeinolla tarkoitetaan maa- ja metsätalouden harjoittamisen ohella harjoitettavaa, siihen kiinteästi liittyvää sivuelinkeinoa, kuten maaseutumatkailuun, hevostalouteen tai kiertotalouteen liittyvää toimintaa. Soveltamisalan laajentaminen on tarpeellista, koska perinteinen maa- ja metsätalous tarvitsee nykyään usein sivuelinkeinoista saatavia ansioita, jotta toiminnan jatkaminen on ylipäänsä mahdollista.”

Kaavoituksen lausunnon mukaan Purolan yritysalueeksi mainostettua ja vähitellen laajentunut tilakeskuksen eteläosa alkaa muistuttaa yhä enemmän yritys- ja työpaikka-aluetta, jollaisten perustaminen tulisi tutkia asemakaavoituksella ja varmistaa suunnitelmien ja maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamien kaavoitukseen liittyvien selvitysten avulla haitallisten vaikutusten minimoiminen.  Alueella olevissa rakennuksissa toimii useita kymmeniä yrityksiä. Purolan yritysaluetta ei ole oikeusvaikutteisessa osayleiskaavassa osoitettu työpaikka-alueeksi, vaan maa- ja metsätalousalueeksi.  Alueella on osayleiskaavan mukaan erityistä merkitystä maiseman ja kyläkuvan kannalta. Ulkopuoliselle vuokrattu varastokenttä ei ole osayleiskaavan mukaista. Esittelijä yhtyy täysin kaavoituksen näkemykseen.

Haettu yritystoiminta ei täytä myöskään MRL:n mukaista määritelmää maatalouteen liittyvästä liitännäiselinkeinosta eikä näin ollen lupaa tule myöntää pelkällä rakennusvalvontaviranomaisen luvalla eikä poikkeamiselle ole maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia perusteluja. Tuusulan rakennuslakimies on lähettänyt 21.9.2017 ympäristöministeriön hallitussihteeri Mirkka Saarelalle kysymyksen, mikä on ministeriön kanta maatalouden liitännäiselinkeinoista. Vastauksen mukaan liitännäiselinkeinolla tarkoitetaan maa- ja metsätalouden harjoittamisen ohella harjoitettavaa, siihen kiinteästi liittyvää sivuelinkeinoa, kuten maaseutumatkailuun, hevostalouteen tai kiertotalouteen liittyvää toimintaa.

Yhteenvetona esittelijä toteaa, että oikaisuvaatimuksen tekijä ei ole esittänyt vaatimuksessaan sellaisia perusteluja, joiden pohjalta rakennustarkastajan päätös tulisi palauttaa uudelleen valmisteltavaksi tai hylätä.

Lisätietoja:

rakennustarkastaja Johanna Aho, puhelin 0403143592

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Aho, johtava rakennustarkastaja, johanna.aho@tuusula.fi

Rakennusvalvontajaosto päättää

  •  hylätä oikaisuvaatimuksen yllä olevin perustein
  • pysyttää voimassa johtavan rakennustarkastajan 24.1.2018 § 20 antaman tilapäisen toimenpidelupapäätöksen
  • -katsoa, että oikaisuvaatimus on aiheeton. 

Päätös

Rakennusvalvontajaosto päätti

  • hyväksyä oikaisuvaatimuksen seuraavilla ehdoilla:
  • tilapäinen toimenpidelupa varastoalueelle myönnetään viideksi vuodeksi 6.3.2023 asti
  • toiminta on lopetettava aiemminkin mikäli kaavalliset tai muut syyt niin vaativat
  • määräaikaan mennessä tulee rakennusvalvontaviranomaiselta pyytää loppukatselmus, jossa voidaan todeta, että varastointitoiminta alueella on lopetettu.

Päätöksen perustelut

  •  tilapäinen lupa  varastointialuelle myönnetään viideksi vuodeksi, ettei yritystoimintaa tarvitse katkaista ja edellytetään hakijalta neuvotteluita kaavoituksen kanssa ongelman kaavallisen ratkaisun aikaansaamiseksi

  • Maatalouden liitännäiselinkeinot muuttuvat ja myös maatalous muuttuu.

    Sijainti Purolassa: Tuusulan yleiskaava 2040 valmistelu on kesken ja alueen osayleiskaava (hyväksytty 13.11.1996) on vanhentunut. Järvenpään yleiskaava 2020 on varannut Purolan alueen yritystoiminnan reserviksi ja uuden yleiskaavan valmistelu on alkanut. Tuusula ei ole ottanut huomioon Järvenpään yleiskaavaa Purolan alueen yleiskaavaluonnoksessa, vaikka Purolan lävitse kulkeva Vähenummentie tullaan jatkamaan kehä-V:ksi mikä tarkoittaa alueen uudelleenkaavoitusta yleiskaavan ja osayleiskaavan osalta.

 

Rakennusvalvontajaoston esittelijä Johanna Aho jätti päätöksestä eriävän mielipiteen.

 

Sovelletut oikeusohjeet

MRL 176 § ja MRL 172 §

Tiedoksi

Asianosainen