Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 10.5.2023

§ 55 LISÄPYKÄLÄ: Talousseuranta kasvatus- ja sivistyslautakunta 4/2023 (lisäpykälä)

TUUDno-2023-648

Valmistelija

  • Terttu Turnbull-Smith, talouspäällikkö, terttu.turnbull-smith@tuusula.fi
  • Hannamari Vänni, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.vanni@tuusula.fi

Perustelut

Palvelualueiden toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumista raportoidaan lautakunnalle tammi-maaliskuulta, tammi-kesäkuulta ja tammi-syyskuulta osavuosikatsauksissa sekä koko vuodelta tilinpäätöksessä. Lisäksi raportoidaan erikseen talouden ja hr-tietojen toteumista kuukausittain.

Huhtikuun kuukausiraportti sisältää talouden toteutumisen ja henkilöstöindikaattorien toteutumisen ajanjaksolla 1.1. – 30.4.2023 ja vertailun vuoteen 2022.

Tammi-huhtikuun ajanjaksolta talouden tasaisen toteutumisen vertailuluku on 33,3 %. Lautakunnan alaisen toiminnan tulojen toteuma oli 38,6 % (v2022: 35,3 %). Määrärahojen käyttöaste oli 33,0 % (v2022: 31,6 %). Sitovan toimintakatteen toteuma oli 32,0 %, (v2022: 30,8 %).

Varhaiskasvatuksen palveluntarve eroaa aiemmasta perheiden palveluiden käyttäytymisestä edellisiin ennusteisiin verrattuna. Alle 3-vuotiaiden lasten osallistumisaste on nousussa. Nousuun vaikuttavia tekijöitä ovat Tuusulan muuttovoitto korona vuosien ajalta, syntyvyyden ja osallistumisasteen nousu. Lisäksi 1.3.2023 alusta voimaan tullut asiakasmaksujen uudistus on alentanut perheiden varhaiskasvatusmaksuja merkittävällä tavalla myös Tuusulassa. Työn vastaanottaminen on nuorille perheille yhä välttämättömämpää hintojen nousun vuoksi, mutta maksujen alenemisen myötä työnteko on kannattavampaa taloudellisesti lapsen kanssa kotiin jäämisen sijaan. Etelä-Tuusulan voimakas rakentaminen tuo kuntaan uusia perheitä hyvien palveluiden pariin pitkään jatkuneen tavoitteellisen vetovoimaisuuden vahvistamisen myötä.

Alkuperäisen palveluverkkosuunnitelman mukaan Tuusulanjärven kampuksen valmistumisen ajankohdan piti olla tammikuussa 2023. Kampuksen valmistuminen viivästyi kuitenkin 1,5 vuotta, jonka ennustettiin vaikuttavan varhaiskasvatuksen kokonaispaikkatilanteeseen ja paikkojen järjestämiseen voimakkaasti.

Tuusulanjärven kampuksen valmistuminen elokuussa 2024 tuo palveluverkkoon viisi ryhmää lisää, kun verkosta poistuvat samanaikaisesti Kievarin ja Mikkolan päiväkodit.

Vuoden 2024 talousarvioon haetaan Tuusulanjärven päiväkotiin 13 kasvattajaa ja Peltokaaren päiväkotiin 18 kasvattajaa. Esitetään näiden 31 tehtävän perustamista jo 1.8.2023 alkaen, jonka avulla varhaiskasvatuksessa voidaan sijoittaa lisäkasvattajia nyt käytössä oleviin päiväkoteihin sekä mahdollisiin uusiin tiloihin. Näin kykenemme täyttämään lakisääteisen velvollisuutemme. Perustettavat tehtävät otetaan käyttöön tarpeen mukaan. Tehtäviin palkatut tulevat sijoittumaan elokuusta 2024 alkaen Tuusulanjärven ja Peltokaaren päiväkoteihin. Lasten haku uusiin päiväkoteihin toteutetaan varhaiskasvatuksessa olevien lasten osalta vuoden 2023-24 vaihteessa ja uusien hakijoiden osalta koko toiminta vuoden 2023- 24 ajan.

Uusien vakanssien kustannusvaikutus vuositasolla on noin 1 350 000 euroa. Määrärahamuutokset tuodaan päätettäväksi puolivuotiskatsauksen yhteydessä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää

  • merkitä kuukausiraportin 4/2023 tiedoksi
  • esittää kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle perustettavaksi seuraavat tehtävät 1.8.2023 lukien: yksitoista (11) varhaiskasvatuksen opettajaa, yksitoista (11) sosionomia ja yhdeksän (9) varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.