Kunnanhallitus, kokous 22.5.2023

§ 218 Peltokaaren päiväkoti, vuokrasopimuksen siirto

TUUDno-2022-739

Valmistelija

  • Jyri Olkkonen, projektitoimiston päällikkö, jyri.olkkonen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta (vuokralaisena) ja WasaGroup Oy (vuokranantajana) allekirjoittivat 8.2.2023 rakennettavaa päiväkotirakennusta koskevan vuokrasopimuksen.

Hankkeen toteuttaminen edellyttää WasaGroup Oy:n ilmoituksen mukaan, että hanketta varten perustetun kiinteistöyhtiön osakkeiden kaupasta voidaan tehdä sitova kauppa jo ennen rakennustöiden aloittamista siten, että kaupan lopullinen täytäntöönpano ja vuokrasopimuksen siirto uudelle vuokranantajalle tapahtuvat vasta vuokrakohteen valmistumisen jälkeen vuokra-ajan alkaessa (ehdottomana takarajana 15.3.2025).

WasaGroup Oy on neuvotellut lopulliset osakekaupan ehdot Hoivatilat Oyj:n kanssa, joka on taseeltaan ja toiminnaltaan merkittävä yhteiskuntakiinteistöihin erikoistunut rakennuttaja ja omistaja.

Koska vuokrasopimuksen ehdot kieltävät vuokrakohteen myynnin ja vuokrasopimuksen siirron ennen vuokra-ajan alkamista, WasaGroup Oy on pyytänyt Tuusulan kunnalta suostumusta osakekaupan solmimiseen ja sitoumusta olla käyttämättä vuokrasopimuksen mukaista etuosto-oikeuttaan osakekaupan yhteydessä. Etuosto-oikeus on vuokrasopimuksen mukaisesti voimassa tulevissa mahdollisissa osakekaupoissa.

Tuusulan kunta on saanut Hoivatilat Oyj:ltä kirjallisen vahvistuksen siitä, että se täyttää vuokrasopimuksen mukaiset vuokrasopimuksen siirronsaajalle asetettavat vaatimukset (koskien mm. siirronsaajayhtiön tasetta ja pakotelainsäädännön mukaisia rajoituksia).

Tuusulan kunta on hankkinut asiantuntijalausunnon, jonka mukaan menettelyyn ei sisälly mainittavaa hankintaoikeudellista riskiä.

WasaGroup Oy on sitoutunut maksamaan 30 000 euron palkkion Tuusulan kunnalle em. suostumuksen ja sitoumuksen antamisesta kattamaan tästä muutoksesta kunnalle aiheutuneita kuluja.

Päätöstarve perustuu vuokrasopimuksen kohtaan 15.2, joka on kokonaisuudessaan seuraava. Päätöksellä mahdollistetaan ensimmäisen lihavoidusta kohdasta poikkeaminen ja sitoudutaan jättämään toisen lihavoidun kohdan mukainen etuosto-oikeus käyttämättä. 

Varsinaisen Vuokra-ajan alkamisen jälkeen Vuokranantajalla on oikeus neuvotella ja sopia Vuokrakohteen myynnistä kolmannen osapuolen kanssa edellä kohdassa 15.1 tarkoitetuilla kaupan toteutustavoilla edellyttäen, että ostaja täyttää liitteen 7 mukaiset ehdot. Vuokralaisella on kuitenkin etuosto-oikeus Vuokrakohteeseen tai Vuokrakohteen omistaman kiinteistöyhtiön osakkeisiin Vuokranantajan kolmannen osapuolen kanssa sopimalla kauppahinnalla ja muilla ehdoilla. Halutessaan käyttää etuosto-oikeuttaan Vuokralaisen tulee ilmoittaa sen käyttämisestä Vuokranantajalle kahden (2) kuukauden kuluessa siitä, kun Vuokranantaja kirjallisesti ilmoitti Vuokralaiselle kyseisestä ostajasta ja ostajan kanssa sopimistaan lopullisista kaupan ehdoista.

Kunnanhallitus on kokouksessaan 28.11.2022 § 427 päättänyt valita Peltokaaren päiväkodin vuokrahankkeen toteuttajaksi WasaGroup Oy:n ja WasaCon Oy:n ryhmittymän. Koska kyseessä on kunnanhallituksen päättämän sopimuksen muuttaminen, päättää kunnanhallitus sopimusmuutoksesta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa suostumuksensa 8.2.2023 allekirjoitetun (Tuusulan kunta vuokralaisena ja WasaGroup Oy vuokranantajana) vuokrasopimuksen kohdasta 15.2. poiketen osakekaupan solmimiseen WasaGroup Oy:n ja Hoivatilat Oyj:n välillä
  • sitoutua olemaan käyttämättä vuokrasopimuksen mukaista etuosto-oikeuttaan osakekaupan yhteydessä.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Projektitoimiston päällikkö Jyri Olkkonen selosti asiaa kokouksessa.
Capex Oy:n asianajaja Juha Wessman toimi asiantuntijana tässä asiassa. 

Tiedoksi

kasvu- ja ympäristö, sivistys ja talouden ohjaus