Kunnanhallitus, kokous 20.5.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 199 Tuusulan kunta ja Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä, sopimus henkilötietojen käsittelystä ja rekisterinpidosta

TUUDno-2019-887

Valmistelija

  • Kirsi Paananen

Perustelut

Hyvinkään, Järvenpään, Mäntsälän, Nurmijärven, Pornaisten ja Tuusulan lakisääteisten sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden järjestämisvastuu siirtyi 1.1.2018 Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymälle. Vuoden 2019 alusta myös palvelujen tuotantovastuu siirtyi Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymälle.

Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvän tuotantovastuun siirryttyä kuntayhtymälle on ilmennyt tarve sopia henkilötietojen käsittelystä ja rekisterinpidosta Tuusulan kunnan ja Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän kesken. Tuusulan kunta on yhteistyössä Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän kanssa luonnostellut liitteenä olevan sopimusluonnoksen. Sopimuksella osapuolet sopivat kunnan ja kuntayhtymän kesken EU:n yleiseen tietosuoja-asetukseen (2016/679) perustuvista rekisterinpitoon sekä henkilötietojen käsittelyyn liittyvistä vastuista ja velvoitteista sekä arkistoinnin järjestämisestä muun muassa sosiaalihuollon asiakasrekisterin ja terveydenhuollon potilasrekisterin (sisältäen suun terveydenhuollon ja työterveyshuollon tiedot) osalta.

Sopimuksen lähtökohtana on sosiaali- ja terveysministeriön asetus potilasasiakirjoista (298/2009), jonka 22 §:n mukaan potilasasiakirjojen ja hoitoon liittyvän muun materiaalin säilyttämisestä vastaa se terveydenhuollon toimintayksikkö tai itsenäisesti ammattiaan harjoittava terveydenhuollon ammattihenkilö, jonka toiminnassa ne ovat syntyneet, jollei sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetusta laista muuta johdu. Lisäksi sopimuksen lähtökohtana on sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista annettu laki (254/2015), jossa on säännöksiä mm. rekisterinpitäjästä, palvelunjärjestäjän ja palveluntuottajan henkilötietojen käsittelyä koskevista vastuista, rekistereistä, sosiaalihuollon asiakasasiakirjoihin kirjattavista tiedoista ja sosiaalihuollon asiakastietojen säilyttämisajoista. Sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista annetun lain 24 §:n mukaan sosiaalihuollon palvelunjärjestäjä on rekisterinpitäjä. Palvelunjärjestäjä on rekisterinpitäjä siitä riippumatta, tuottaako se sosiaalihuollon palvelut itse vai tuottaako palvelut joku muu sosiaalihuollon palvelunantaja rekisterinpitäjän kanssa tehdyn sopimuksen perusteella.

Tuusulan kunnan ja Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän kanssa laaditun sopimusluonnoksen mukaan kuntayhtymälle on siirtynyt 1.1.2018 järjestämisvastuun siirtymisen myötä rekisterinpitovastuu sosiaalihuollon asiakasrekisteristä sopimuksessa tarkemmin määritellyin tavoin. 
Maahanmuuttaja- ja työllisyyspalveluiden rekisteritiedoista ja arkistoista vastaa kunta rekisterinpitäjänä. Potilastietorekisterin rekisterinpitäjänä toimii kuntayhtymä. Kuntayhtymä toimii rekisterinpitäjänä myös ennen 1.1.2019 muodostuneista potilastiedoista mukaan lukien suun terveydenhuollon rekisteritiedot.

Työterveyshuollon potilastietojen osalta kuntayhtymä toimii työterveyshuollon potilastietojen osalta rekisterinpitäjänä.  Rekisterinpitäjä 1.1.2018 alkaen kirjattujen työterveyshuollon potilastietojen osalta on Keski-Uudenmaan Työterveys Oy. 

Oppilashuollon rekisteritietojen osalta rekisterinpitäjänä on kunta. Tämä koskee sekä koulupsykologien että koulukuraattorien tekemiä oppilashuollon kirjauksia riippumatta siitä, mihin tietojärjestelmiin tietoja on kirjattu.

Sopimusluonnoksen mukaan henkilötietojen käsittelijä ja rekisterinpitäjä sitoutuvat noudattamaan toiminnassaan EU:n yleisessä tietosuoja-asetuksessa (2016/679) säädettyjä vastuita ja velvoitteita ja toimimaan henkilötietoja käsitellessään huolellisesti. Lisäksi sopimusosapuolet sitoutuvat noudattamaan toiminnassaan organisaatioidensa omia sisäisiä ohjeita henkilötietojen käsittelystä.

Sopimusluonnos on liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä liitteenä olevan sopimusluonnoksen henkilötietojen käsittelystä ja rekisterinpidosta 
  • sallia allekirjoittajan tehdä sopimukseen pieniä teknisluontoisia muutoksia
  • valtuuttaa kansliapäällikön allekirjoittamaan sopimuksen yksin kunnan puolesta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä, asiakirjahallinnon asiantuntija, tietosuojavastaava, maahanmuutto- ja työllisyyspalvelut, Keski-Uudenmaan työterveyshuolto, sivistys -toimialue

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, Kunnanhallitus
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.