Kunnanhallitus, kokous 1.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 123 Seepsula Oy, ympäristölupa- ja aloituslupahakemus, kalliokiviaineksen louhinta ja murskaus, lausunto

TUUDno-2019-303

Valmistelija

  • Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö
Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnassa on vireillä Seepsula Oy:n ympäristölupa- ja aloituslupahakemus kalliokiviaineksen louhintaa ja murskausta varten. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus pyytää kunnanhallituksen lausuntoa 5.4.2019 mennessä.

Hankekuvaus
Haettu toiminta sijoittuu Tuusulan kunnan Ruotsinkylään Senkkerin kiviainestehtaan yhteyteen kiinteistöille Fågelbergsmosse 858-411-3-140, Kalliola 858-411-1-174, Hannele 858-411-1-179 ja Degermosse 858-411-1-145. Hakemusalueen sijainti ilmenee liitekartasta.

Seepsula Oy laittanut 12.10.2018 Keski-Uudenmaan ympäristölautakuntaan vireille ympäristönsuojelulain (527/2014) mukaisen ympäristölupahakemuksen, joka koskee nykyisen louhinta- ja murskaustoiminnan lainvoimaisien ympäristölupien muuttamista ja tarkistamista. Hakemuksen tarkoituksena on yhdistää toistaiseksi voimassa olevat Uudenmaan ympäristökeskuksen 16.12.2008 (UUS-2007-Y-549-111) ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston 17.6.2013 (ESAVI/728/04.08/2010) myöntämät ympäristöluvat.

Lupahakemuksen mukaan louhinta-alue ja louhinnan eteneminen pysyvät ennallaan. Nykyisellä kiviainestehtaalla louhinnan kokonaistuotantomäärä on enintään 3350 000 tonnia vuodessa. Vastaavasti nykyisellä kiviainestehtaalla jalostetaan alueelta louhittua kiviainesta nykyisten ympäristölupien yhteismäärän mukaisesti yhteensä enintään 3350 000 tonnia vuodessa.

Tulevalla uudella kiviainestehtaalla kiviaineksen jalostusmäärä kasvaa nykyisestä 3350 000 tonnista enintään 5000 000 tonniin vuodessa. Määrästä 1650 000 tonnia voidaan tuoda alueelle murskattavaksi toiminta-alueen ulkopuolelta. Tuleva uusi kiviainestehdas korvaa alueella nykyisin toimivan kiviainestehtaan. Uuden kiviainestehtaan sijoituspaikka on sama kuin aluehallintoviraston ympäristölupapäätöksessä 17.6.2013.

Ympäristölupahakemus sisältää myös kiviaineksen märkäseulontaa. Märkäseulontaa varten tuotantoalueelle tuodaan seulottua hiekkaa enintään 70 000 tonnia vuodessa.

Lupahakemuksessa esitetyt kiviainesten tuotannon toiminta-ajat pysyvät ennallaan. Lupahakemuksessa esitetystä toiminnasta aiheutuu melu-, pöly- ja tärinävaikutuksia lähiympäristöön.


Lupahakemusta koskevalle toiminnalle on tehty vuonna 2007 ja 2010 ympäristövaikutusten arvioinnista annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA).

Vireillä oleva ympäristölupahakemus sisältää myös ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaisen aloituslupahakemuksen siltä osin, kuin se koskee voimassaolevien ympäristölupien mukaista yhteistuotantomäärää. Aloituslupahakemus ei koske tuotantomäärän kasvua.

Kaavatilanne
Alueella on voimassa osayleiskaava, eli Ruotsinkylä-Myllykylä osayleiskaava II, jossa hankealue on merkitty maa-ainesten ottoalueeksi (EO). Kaavamääräyksen mukaan alueella sallitaan myös ottamistoiminnan aikainen maa-ainesten ottamiseen ja hyödyntämiseen liittyvä oheistoiminta. Aluevaraus edellyttää yksityiskohtaisempaa hulevesisuunnitelmaa, joka tulee esittää maa-aineslupahakemuksen yhteydessä. Alue on osoitettu osayleiskaavassa myös ylijäämämaiden loppusijoitukseen. Maakuntakaavassa ottoalue on osoitettu alueena, jolla sijaitsee merkittäviä kiviainesvarantoja. Suunnittelumääräyksen mukaan suunniteltaessa on kiinnitettävä huomioita kiviainesten ottoedellytysten säilymiseen. Alue on lentomelualuetta.

Ympäristövaikutukset ja niiden hallinta
Ympäristölupahakemuksen mukaan nykyisellä laitoksella tuotetaan nykyisten lupien mukainen yhteismäärä ja uudella kehittyneemmällä ja suojatummalla laitoksella tuotetaan suurempaa tuotantomäärää jalostuksen ja louhinnan ympäristöhaittoja oleellisesti nostamatta. Louhinnan osalta ympäristövaikutukset ovat kokonaisuudessaan muuttuneet laskevasti ja vastaavalla toimintavolyymillä louhitaan suurempaa määrää kerrallaan lisääntyviä ympäristövaikutuksia aiheuttamatta. Nykyinen tehdas toimii ns. vanhalla alueella ja uusi tehdas toteutetaan nykyiselle louhosalueelle, kun laitossuunnitelma on kokonaisuudessaan valmistunut. Uuden kiviainestehtaan suojaukset ja ympäristötekniikka toteutetaan vielä kehittyneempänä, kuten esim. kaikki murskaimet ja seulat koteloituina. Uudella kiviainestehtaalla jalostetaan enintään 5000 000 tonnia kiviainesta vuodessa. Kokonaisjalostusmäärästä 1 650 000 tonnia puhtaita kiviaineksia vuodessa voidaan tuoda toiminta-alueen ulkopuolelta alueelle jalostettavaksi. Näin ollen uuden kiviainestehtaan myötä vuosittainen louhintatoiminta ei muutu oleellisesti, vaan uusi entistä paremmilla ympäristösuojauksilla varustettu kiviainestehdas saadaan tehokkaampaan tuotantokäyttöön ulkopuolelta tuotavalla puhtaalla kiviainesraaka-aineella.

Hakemuksen mukaan ympäristötekniikka ja -käytännöt ovat edistyneet aikaisemmasta. Yhteydenpito naapuruston kanssa on aktiivista. Toiminnan parhaasta ympäristönsuojelutekniikasta ja -käytännöistä on laadittu selvitys joka hakemuksen liitteenä.

Ympäristökuormitusta on rajoitettu käyttöönottamalla ympäristönsuojelun kannalta parhaita tekniikoita ja käytänteitä. Yleisesti tuotantomäärän lisäys ei aiheuta oleellisia muutoksia toiminnasta aiheutuviin päästöihin ja haittoihin.

Hakemuksen mukaan jätevesin johtamiseen ja pintavesien johtamiseen ei ole tullut muutoksia. Louhinta-alueella ja murskauksessa syntyy vähäisiä pölypäästöjä.

Ilmanlaadun osalta hakemuksessa todetaan, että muutoksena olemassa oleviin ympäristölupiin toiminnan pölypäästöjä on vähennetty aikaisemmasta käyttöön ottamalla uusia hyviä tekniikoita. Seepsulan kiviainestoiminnassa pölypäästöjä hallitaan monilla toimilla joita myös kehitetään lisää hakemuksessa tarkemmin kuvatuilla tavoilla. Murskauslaitos ei aiheuta päästöjä ilmaan sähkökäyttöisenä. Poltto- ja dieselöljyn palaessa alueella syntyy nokea ja kaasuja.

Tuotantomäärän kasvu ei vaikuta maaperäpäästöihin, koska tällaiset ovat mahdollisia vain poikkeustilanteissa. Öljyvuotojen varalle varikkoalueet on päällystetty ja varustettu öljynerotinlaitteistoilla ja sulkuventtiilikaivoilla. Luontoarvoihin ei vaikuteta, koska louhinta-alue ei laajene.

Nykyisestä toiminnasta ei aiheudu vaikutuksia pohjaveden laatuun tai korkeuteen. Murskausmäärän kasvu ei aiheuta haitallisia vaikutuksia pohjaveden laatuun tai korkeuteen, koska louhinta ja louhintataso eivät muutu. Tarkkailun perusteella vaikutuksia pintavesiin ja pohjavesiin ei ole ollut. Tuotantomäärän lisäys ei aiheuta muutoksia pinta- ja pohjavesiin.

Hakemuksen mukaan uudessa kivenjalostustehtaassa esimurskain sijoitetaan vielä nykyistä laitosta alemmas. Uusi tehdas tulee olemaan entistä koteloidumpi (kaikki murskaimet ja seulat koteloiden sisällä) ja muutoinkin varustettu nykyistä laitosta vielä paremmalla ja parhailla saatavilla olevilla ympäristönsuojelutekniikalla. Toiminnan tuotantomäärän lisäyksestä on laadittu lisäksi meluselvitys, jonka mukaan melutasot eivät kasva oleellisesti tuotantomäärän lisäyksen johdosta nykyiseen verrattuna. Raskaan liikenteen lähtömelutaso on alentunut hieman aikaisemmasta nykyisen autokannan uusiutumisen myötä. Tuotantomäärän muutos (lisäys) ei siten lisää melutasoa ympäristössä, koska useita meluntorjuntatoimia on käyttöönotettu ja suunniteltu lisättäväksi ennen uuden kiviainestehtaan käyttöönottoa. Lisäksi muuttuvassa tilanteessa melutasot tarkistetaan ja toimitaan siten, että haitat eivät lisäänny.

Hakemuksessa käsitellään myös maaperän ja ilman värähtelyä. Maaperän värähtelyä aiheutuu mm. kallion räjäytyksistä ja kuljetuksista. Muilla kuin räjäytystärinällä ei ole vaikutusta ympäristöön. Tärinää on mitattu vuodesta 2008 asti ja kaikki tärinät ovat jääneet koko tarkastelujaksolla reilusti alle ohjearvojen lähimmissä kiinteistöissä. Tärinät eivät ole aiheuttaneet vaurioita tai vauriovaaraa alueella tai sen ympäristössä. Räjäytyksistä aiheutuu maaperässä kulkevien tärinöiden lisäksi ilman värähtelyä, jota kutsutaan ilmanpaineaalloksi. Senkkerin kiviainestehtaan ympäristössä on aloitettu joulukuussa 2018 räjäytyksistä aiheutuvien ilmanpaineiskujen mittaukset. Kiviainestehtaan alueella ei ole koko toiminta-aikana syntynyt vaurioita ilmanpaineiskuista. Mitatut ilmanpaineiskujen voimakkuudet eivät ole aiheuttaneet rakenteellista tai muuta vauriota tai vauriovaaraa ympäristöön. Tärinän ja ilmanpaineiskujen arvot ovat jääneet reilusti alle ohjearvojen lähimmissä tarkastelupisteissä.

Hakemuksen mukaan liikennemäärä (ajoneuvon käyntiä vuorokaudessa kiviainestehtaalla) muuttuu uudemman ympäristöluvan mukaisesta 250 ajoneuvosta vuorokaudessa (laskettu 240  d ja 40 t mukaan) arviolta noin 400 ajoneuvoon (arvioitu 250 d sekä 50 t kuljetusten mukaan) vuorokaudessa. 400 raskaan ajoneuvon arkipäivittäinen käynti kiviainestehtaalla tarkoittaa lähiväylillä 800 raskaan ajoneuvon liikennemäärää, mikäli oletetaan, että käyntiin liittyy ajoneuvon saapuminen ja poistuminen tehtaalta. Kiviaineskuljetusten suoritemäärä lisääntyy 1,6 kertaiseksi, mutta suhteessa vähemmän verrattuna aikaisempaan kerralla kuljetettuun määrään, kun nykyisellä kuljetuskalustolla sallittavan massan kuljetusmäärä on noussut. Kasvavat kiviaineskuljetukset suuntautuvat pääosin Senkkerin metsätielle kaatopaikka-alueen vierestä ja muun teollisuusalueen ohi Hansakalliontien kautta Katriinantielle ja kehä-III:lle. Osa kuljetuksista (arviolta 10-15 %) suuntautuu Senkkerin metsätien kautta Myllykyläntielle. Työntekijöiden henkilöautoliikenne, polttoaine- ja kulutusosien liikennemäärät eivät lisäänny oleellisesti.

Hakemuksen mukaan jätteen käsittely ja hyödyntäminen eivät muutu. Toiminnassa syntyvät lajitellaan ja siirretään heti niille kuuluville vaihtolavoille ja astioihin sekä toimitetaan lajiteltuina asiaankuuluvaan paikkaan. Vaaralliset jätteet säilytetään sisätiloissa valuma-altaallisissa tilassa/astiassa hyvin merkittyinä. Toiminta-alue pidetään jatkuvasti siistissä kunnossa. Kaikki jätteet toimitetaan riittävän usein pois alueelta jatkokäsittelypaikkaansa.

Hakemuksen liitteeksi on päivitetty pohja- ja pintavesien tarkkailusuunnitelma. Tarkkailu on kattavaa, useita pohjavesiputkia ja pintavesien näytteenottopisteitä.

Kunnanhallituksen lausunto
Kunnanhallitus toteaa, että alueella on voimassa osayleiskaava, eli Ruotsinkylä-Myllykylä osayleiskaava II, jossa hankealue on merkitty maa-ainesten ottoalueeksi (EO). Kaavamääräyksen mukaan alueella sallitaan myös ottamistoiminnan aikainen maa-ainesten ottamiseen ja hyödyntämiseen liittyvä oheistoiminta. Alue on osoitettu osayleiskaavassa myös ylijäämämaiden loppusijoitukseen. Maakuntakaavassa ottoalue on osoitettu alueena, jolla sijaitsee merkittäviä kiviainesvarantoja. Suunnittelumääräyksen mukaan suunniteltaessa on kiinnitettävä huomioita kiviainesten ottoedellytysten säilymiseen. Alue on lisäksi lentomelualuetta. Kunnanhallitus katsoo, että haetulle toiminnalle ei ole kaavoituksellisia eikä maankäytöllisiä esteitä. Ympäristövaikutukset eivät kasva oleellisesti ja ovat hakemuksen mukaisesti toimittaessa hyvin hallittavissa. Louhinta-alue ja louhinnan eteneminen pysyvät ennallaan. Kunnanhallituksella ei ole huomautettavaa hakemuksen johdosta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • merkitä tiedoksi ympäristölupahakemuksen liitteineen
  • antaa perusteluosan mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle toimitettavaksi
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta heti kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.