Veteraanitoimikunta, kokous 4.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Veteraaniyhdistysten veteraani- ja puolisojäsenet ja heidän huolto- ja tukitoimet

TUUDno-2021-2212

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Käydään läpi veteraanien tilannetta Tuusulassa. Keusoten asiakasvastaava Niina Nousiainen ja Tuusulan veteraanijärjestöjen edustajat esittelevät asiaa.

Käydään läpi myös puolisoiden ja leskien tilanne. Veteraanijärjestön edustaja Leena Jäntti ja talouspäällikkö Heli Hippeläinen.

Päätös

Niina Nousiainen lähetti kokoukseen seuraavan viestin: yhtä veteraania lukuun ottamatta kaikille veteraaneille on tänä vuonna tehty uudet palvelutarpeen arvioinnit Keusoten toimesta ja palvelut ovat ajan tasalla. Tunnuksen omaavia veteraaneja on Tuusulassa 10, joista 5 asuu hoivakodissa. Sotainvalideja on 6, heistä kotona asuu 5. Erityisryhmäläisiä 3, joista 1 asuu hoivakodissa.
    
Puheenjohtaja Antti Simola totesi, että veteraanijärjestöt ovat tyytyväisiä valtion ja kunnan asioiden hoitoon veteraanien osalta. Valtakunnallinen taso eli Tammenlehvän Perinneliitto valmistautuu ottamaan perinneyhdistyksiä vastaan vuonna 2023. Siihen mennessä olisi hyvä yhdistää veteraaniyhdistysten toimintaa, mm. yhteisellä tapahtumakalenterilla.  

Tuula Lind kertoi, että palveluseteleitä on käytetty vähemmän tänä kuin viime syksynä. Jos palvelusetelin käyttäjä kuolee, käyttämättömät palvelusetelit hävitetään. 
 

Perustelut

Käydään läpi veteraanien tilannetta Tuusulassa. Keusoten asiakasvastaava Niina Nousiainen ja Tuusulan veteraanijärjestöjen edustajat esittelevät asiaa.

 

Päätös

Merkittiin tilannekatsaus tiedoksi. Todettiin, että tunnuksella omaavista veteraaneista ja sotainvalideista huolehditaan hyvin. Veteraanit ja sotainvalidit ovat käyttäneet kunnan heille varatuista rahoista 1200 euroa vuonna 2021. Puolisoja ja leskiä on tuettu 17 000 eurolla. Vuodesta 2022 lähtien veteraanijärjestöjä tuetaan 1000 eurolla per tunnuksen omaava veteraani / sotainvalidi.

Keusoten Niiina Nousianen on tehnyt veteraaneille ja sotainvalideille ja heidän puolisoilleen soittokierroksen. Niina saa myös tiliannepäivityksiä heiltä tekstiviestitse. Vuonna 2021 on tehty kotikäynnit ja kartoitukset suurimmalle osalle. Veteraanitoimikunta ehdottaa, että veteraanit ja sotainvalidit voisivat käyttää kunnan heille osoittamia rahoja myös yksityislääkärissä käynteihin. 

Valmistelija

  • Jaakko Torppa

Perustelut

  Veteraanit/sotainvalidit      Puolisojäsenet
Tuusulan Sotaveteraanit 2+2 12
Tuusulan Rintamaveteraanit 3 3
Sotainvalidien Keravan seudun jaosto    2 5
Sotainvalidien Järvenpään seudun jaosto 0 3
Yhteensä      7 23

 

Käydään keskustelua jäsenistöön lähivuosina kohdistuvasta huolto- ja tukitoiminnasta ja siitä mitkä olisivat toiminnalliset ja ajallisesti veteraanitoimikunnan, veteraaniyhdistysten sekä alueellisen perinneyhdistyksen tehtävät. 

Päätös

Asiakasvastaava Niina Nousiainen Keusotelta kertoi, että sota- ja rintamaveteraaneja on Tuusulassa 7 ja heistä 3 asuu kotona. Erityisryhmäläisiä on tällä hetkellä 3 hlöä ja heistä 2 asuu kotona. Sotainvalideja on 8 henkilöä. Syksyn aikana on tehty palvelutarpeiden kartoitukset. Palveluntarpeisiin on tullut rajuja lisäyksiä. Osa on tarvinnut joko intensiivistä hoitoa tai hoivakotipaikkoja. Tuusulan ja Nurmijärven veteraanit säilyvät Niina Nousiasella sote-muutoksen jälkeenkin. 

Veteraanitoimikunnan varajäsen Leena Jäntti kertoi, että leskiä ja puolisoita on tällä hetkellä 27 henkilöä. 

Veteraanitoimikunta esittää, että veteraaniyhdistykset ja veteraanitoimikunta jatkaisivat toistaiseksi toimintaansa.