Valtuustoasiain valmistelutoimikunta, kokous 29.3.2023

§ 6 Valtuustoaloitteiden käsittely

TUUDno-2023-418

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Perustelut

Hallintosäännön 99.3 §:n mukaan kunnanhallituksen on vuosittain maaliskuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä ja kunnanhallitukselle lähetetyistä aloitteista,​ joita valtuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava,​ mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty. Valtuusto voi todeta,​ mitkä aloitteista on käsitelty loppuun.

Valtuustolle jätettiin 32 valtuustoaloitetta vuonna v. 2022 ja valtuusto totesi  33 aloitteen tulleen käsitellyksi. Vastaavat luvut v. 2021 olivat 37 ja 25.

Ehdotus

Esittelijä

Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää ehdottaa valtuustolle,​ että

VALTUUSTO päättää

  • merkitä tiedoksi 31.12.2022 kesken olleet valtuutettujen tekemät aloitteet.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Ehdotus

Valtuusto päättää

  • merkitä tiedoksi 31.12.2022 kesken olleet valtuutettujen tekemät aloitteet.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi valtuusto päätti lisätä päätökseen seuraavan toimenpidealoitteen: 

  • Esitän, että esimerkiksi lähikuntien aloitteiden käsittelymallit esitellään valtuustoasiainvalmistelutoimikunnalle yhteisen keskustelun pohjaksi. Erityisesti aloitteiden jättämiseen ja niiden käsittelyyn tulisi sopia yhteneviä toimintatapoja valtuustoryhmien kesken.

Kokouskäsittely

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun Lilli Salmi esitti Hanna Catanin ja Kati Lepojärven kannattamana, että päätökseen liitetään seuraava toimenpidealoite: "Esitän, että esimerkiksi lähikuntien aloitteiden käsittelymallit esitellään valtuustoasiainvalmistelutoimikunnalle yhteisen keskustelun pohjaksi. Erityisesti aloitteiden jättämiseen ja niiden käsittelyyn tulisi sopia yhteneviä toimintatapoja valtuustoryhmien kesken."

Valtuusto päätti yksimielisesti liittää toimenpidealoitteen päätökseen.

Keskustelun jatkuessa Janne Hermunen esitti, että päätökseen liitetään seuraava toimenpidealoite: "Aloite on sinänsä hyvä. Lisäysehdotuksena, että olisi hyvä saada aina selvitys miksi joku aloite ei etene tai onko se hylätty vai tuliko se liian raskaaksi virkakoneistolle."
Esitys raukesi kannattamattomana.

Valmistelija

  • Harri Lipasti, vt. hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Perustelut

Hallintosäännön 99 §:ssä ovat määräykset valtuustoaloitteista ja niiden käsittelemisestä Tuusulan kunnassa. Sen mukaan valtuustoryhmällä, valtuutetulla ja nuorisovaltuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kunnan toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa. Aloite annetaan puheenjohtajalle. Aloite on sitä enempää käsittelemättä lähetettävä kunnanhallituksen valmisteltavaksi. Valtuusto voi päättää, että aloitteessa tarkoitetun asian valmistelusta käydään lähetekeskustelu. Kunnanhallituksen on vuosittain maaliskuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä ja kunnanhallitukselle lähetetyistä aloitteista, joita valtuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty. Valtuusto voi todeta, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun.

Valtuusto hyväksyi kokouksessaan 6.3.2023 seuraavan toimenpidealoitteen: 

  • Esitän,​ että esimerkiksi lähikuntien aloitteiden käsittelymallit esitellään valtuustoasiainvalmistelutoimikunnalle yhteisen keskustelun pohjaksi. Erityisesti aloitteiden jättämiseen ja niiden käsittelyyn tulisi sopia yhteneviä toimintatapoja valtuustoryhmien kesken.

 

Harri Lipasti selostaa kokouksessa koontia muissa kunnissa noudatettavista valtuustoaloitteiden käsittelymalleista.

Valtuustoasiain valmistelutoimikunta käy mahdollisen jatkovalmistelun pohjaksi keskustelun tarpeista kehittää Tuusulan valtuustoaloitteiden käsittelymallia.    

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Valtuustoasiain valmistelutoimikunta päättää

  • merkitä tiedoksi koonnin muiden kuntien valtuustoaloitteiden käsittelymalleista
  • käydä keskustelun tarpeista kehittää Tuusulan kunnan valtuustoaloitteiden käsittelymallia.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Vt. hallintojohtaja Harri Lipasti selosti asiaa kokouksessa.