Vammaisneuvosto, kokous 16.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Lahelanpellon yleissuunnitelman päivitys, lausunto

TUUDno-2022-2027

Valmistelija

  • Teija Hallenberg, kaavasuunnitelija, teija.hallenberg@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut

Kuntakehityslautakunta on 26.10.2022 päättänyt asettaa Lahelanpellon yleissuunnitelman päivityksen osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtäville ja pyytää lausuntoa vammaisneuvostolta. Osallistumis-​ ja arviointisuunnitelma on nähtävillä 3.11.-5.12.2022välisenä aikana. Lahelanpellon alue on Hyrylästä länteen sijaitseva alue, joka on alkanut rakentua tiiviimmin 1970-luvun alun jälkeen ja uusimmat alueet Lahelan tien itäpuolella ovat vielä rakenteilla. Kunnanhallitus on 15.12.2008 hyväksynyt Lahelan alueen yleissuunnitelma, jota on tarkoitus päivittää vielä asemakaavoittamattomien alueiden osalta.

Yleissuunnitelman päivittäminen on tarpeen, koska alueen maankäytön tavoitteet ovat osittain muuttuneet ja alueella on monia rakentamista rajoittavia tekijöitä, esimerkiksi pehmeä maapohja, arvokkaat luontoalueet sekä pohjavedenottamo. Alueiden rakentaminen edellyttää myös uusia tiejärjestelyjä sekä panostusta kevyen liikenteen, ulkoilureittien ja lähivirkistysalueiden kehittämiseen. Suunnitelman kulmakivi on Lahelan ja Lahelanpellon nykyisten ja tulevien asuinalueiden liittäminen Hyrylän keskustaan. Tarkoituksena on, että päivitettyä yleissuunnitelmaa voidaan käyttää apuna kaavoituksessa ja kunnallistekniikan suunnittelussa.

Lahelanpellon yleissuunnitelman päivitys OAS, vammaisneuvosto lausunto

Yleissuunnittelutyön ensisijaisena tavoitteena tuottaa tietoa alueen asemakaavoitusta varten ja yhteensovittaa laajempia osakokonaisuuksia. Työllä pyritään myös herättämään keskustelua alueen kehittämisestä sekä asettamaan tavoitteita alueen jatkosuunnittelua varten.

Alueen asumista ja liikkumista suunniteltaessa tulisi erityisesti huomioida ikäihmisten ja sinkkutalouksien kasvava lukumäärä ja heidän asumisensa ja liikkumisensa tarpeet. Asuntoja esteettömyyttä tarvitseville ja ikäihmisille tulisi suunnitella heidän tarpeisiin niin,​ että ne tukisi heidän kotona-​asumista pidempään. Yhteiskäyttötilat Lahelanpellon alueella tulee varmistaa tulevassa Lahelan kampuksessa ja selvittää yhteiskäyttötilojen mahdollisuutta asuintaloihin. Vammaisneuvoston mielestä yhteiskäyttöisten tilojen, kuten erilaisten harraste-​,​ etätyö-​ tai työtilojen, rakentaminen on kannatettavaa,​ sillä ne edistävät luontevasti alueen asukkaiden kohtaamista,​ yhteisöllisyyttä sekä tukevat kotona asumisen mahdollisuuksia.

Katu- ja viheralueiden suunnittelussa on huomioitava esteettömyys ja erityisesti huolehdittava ajoneuvojen ja kevyen liikenteen esteetön kulku. Vammaisneuvosto painottaa yhteiskehittämisen tärkeyttä ja asukkaiden mukaan ottamista yleissuunnitelman päivityksen eri vaiheisiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Sara Tallsten, sara.tallsten@tuusula.fi

Vammaisneuvosto päättää

  • antaa asiaselostuksen mukaisen lausunnon.

---

Kokouksessa todettiin, että kokous ei ole päätösvaltainen, joten asian käsittely siiretään seuraavaan kokoukseen.

Päätös

Vammaisneuvosto totesi, että kokous ei ole päätösvaltainen, joten asian käsittely siiretään seuraavaan kokoukseen.