Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 22.11.2022

§ 64 Kotouttamisohjelman päivitys ja hyväksyminen 2023 - 2025

TUUDno-2022-2305

Valmistelija

  • Kristiina Illikainen, maahanmuuttokoordinaattori, kristiina.illikainen@tuusula.fi

Perustelut

Laissa kotoutumisen edistämisestä (1386/2010) määritellään, että kunnan tai useamman kunnan yhdessä on laadittava kotouttamisohjelma, jonka tarkoitus on edistää kotoutumista ja monialaista yhteistyötä. Kotouttamisohjelmassa kuvataan kunnan maahanmuuttajatyön toimintaa ohjaavat keskeiset tavoitteet, työn resurssit sekä keskeiset yhteistyökumppanit, jotka osallistuvat kotouttamista tukevaan työhön alueella. Kotouttamisohjelma tulee lain mukaan tarkistaa kerran neljässä vuodessa, ja se hyväksytään kunkin kunnan kunnanvaltuustossa.

Tuusulan kunnan nykyinen kotouttamisohjelma on voimassa 31.12.2022 asti ja uusi päivitettävä versio laaditaan kuluvalle valtuustokaudelle. Nykyisellä hallituskaudella on meneillään useita lakiuudistuksia, keskeisimpänä kotouttamislain uudistus, sote-uudistus sekä TE2024-uudistus, jotka nivoutuvat toisiinsa keskeisesti onnistuneen kotouttamisen edistämiseksi. Mikäli käynnissä olevat uudistukset tuovat muutostarpeita kunnan kotouttamisohjelmaan, voidaan se päivittää kesken valtuustokauden. 

Kunnan kotouttamisohjelma kytkeytyy kunnan strategiaan ja hyvinvointikertomukseen. Kotouttamisohjelma on yksi Tuusulan hyvinvointisuunnitelman alaohjelmista. Tuusulan hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2021-2025 hyväksyttiin alkuvuodesta 2022. Kotouttamisohjelman toteutumisesta raportoidaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnalle vuosittain. Ohjelma otetaan huomioon kuntalain (365/1995) 65§ mukaista talousarviota ja -suunnitelmaa laadittaessa.

Tuusulan nyt päivitettävässä kotouttamisohjelmassa kaudelle 2023-2024 kiinnitetään huomioita erityisesti seuraaviin asioihin:

  • Kotouttamista edistävä työ on edelleen yhteistyötä kunnan eri toimialojen välillä ja kotouttavaa työtä tehdään maahanmuuttajapalvelujen lisäksi kunnan muissa peruspalveluissa. Yhteistyötä tiivistetään erityisesti kunnan maahanmuuttopalvelujen ja tulevan hytealueen kesken. 
  • Kotouttamislain tulevien uudistusten mukaisesti kunnan maahanmuuttajapalveluissa kehitetään toimintamalleja nopeampaan kotouttamiseen sekä kaikkien maahanmuuttajien työllistymiseen. Tavoitteena Tuusulan kuntastrategian mukaisesti on se, että myös kaikilla maahanmuuttajilla on hyvä elää ja olla Tuusulassa. Erityisesti maahanmuuttajanaisten vahvistamiseen tullaan kiinnittämään huomioita Tuusulan kunnan maahanmuuttajapalveluissa. Samoin yhdessä kunnan osallisuustyön kanssa halutaan edistää maahanmuuttajien osallisuutta ja rakentaa hyviä ja toimivia väestösuhteita eri taustoista tulevien kuntalaisten kesken.
  • Ohjelmakaudella jatketaan edelleen kansainvälistä suojelua saavien vastaanottoa (kiintiöpakolaiset, oleskelu-luvan saaneet turvapaikanhakijat) kuntapaikoille 15-20 henkilöä vuosi. Kunnassa varaudutaan myös tilapäistä suojelua saavien ukrainalaisten kotikuntaoikeuden saamiseen keväällä 2023 ja kehitetään samalla toimintamallia heidän onnistuneeseen kotouttamiseen. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • osaltaan hyväksyä Tuusulan kotouttamisohjelman kuluvalle valtuustokaudelle
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

    VALTUUSTO päättää
  • hyväksyä Tuusulan kotouttamisohjelman kuluvalle valtuustokaudelle.

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • osaltaan hyväksyä Tuusulan kotouttamisohjelman kuluvalle valtuustokaudelle
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että

    VALTUUSTO päättää
  • hyväksyä Tuusulan kotouttamisohjelman kuluvalle valtuustokaudelle.