Perustelut
Kuntakehityslautakunta on 15.6.2022 § 52 päättänyt asettaa Tuusulan osallistavan metsäsuunnittelun käsikirjan sekä Tuomalansuon hoito- ja käyttösuunnitelman nähtäville 30 päivän ajaksi mielipiteiden ja lausuntojen esittämistä varten. Aineistojen nähtävilläoloaika alkaa 15.9.2022 ja päättyy 14.10.2022. Saadun palautteen pohjalta suunnitelmat viimeistellään.
Tuusulan osallistava metsäsuunnittelu -hanke käynnistyi elokuussa 2021. Työssä toteutettiin erilaisia lähialueiden asukkaita, maanomistajia ja muita sidosryhmiä, kuten järjestöjä ja asukasyhdistyksiä, osallistavia toimia. Niiden avulla on hankittu tietoa alueesta, kartoitettu alueen käyttäjien ja maanomistajien tavoitteita ja luotu yhteisymmärrystä alueen suunnittelua ja käyttöä varten. Osallistava metsäsuunnittelu -hanke ja sen kohdealue Tuomalansuo ovat toimineet myös pilottikohteena erilaisten vuorovaikutteisten menetelmien kokeilussa ja käytössä.
Työn alkuvaiheessa tunnistettiin, että virkistyskäytön kehittäminen alueen käyttäjiä varten ja virkistyskäytön lieveilmiöiden, kuten maaston kulumisen ja roskaamisen ehkäiseminen, ovat suunnittelussa keskeisiä tekijöitä. Työn aikana saadun palautteen perusteella päädyttiin rajaamaan suunnittelu julkisesti omistettuihin metsiin, eli Tuusulan kunnan ja valtion omistamiin metsiin. Yksityismetsät, joita on valtaosa alueen metsistä, rajattiin tämän suunnitelman ulkopuolelle.
Konsulttina hankkeessa on toiminut Ramboll. Suunnittelua ohjaamassa toimi Tuusulan osallistava metsäsuunnitelma -hankkeen ohjausryhmä, joka koostui Tuusulan kunnan, Keravan kaupungin, puolustusvoimien ja maanomistajien edustajista. Ohjausryhmä kokoontui neljä kertaa hankkeen aikana.
Hankkeessa on toteutettu seuraavia osallistamisen menetelmiä:
- Kaikille alueen noin 230 kiinteistön omistajille lähetettiin kirje alkavasta työstä.
- Maanomistajainfo, joka toteutettiin etätilaisuutena syyskuussa 2021. Infossa kerrottiin hankkeesta ja sen osallistumismahdollisuuksista sekä kuultiin maanomistajien näkemyksiä suunnitteluprosessia kohtaan. Osallistavana menetelmänä infossa käytettiin Mentimeter-kyselyä.
- Karttapalautekysely toteutettiin kunnan nettisivuilla loka-marraskuussa 2021 käyttäen Maptionnaire-karttapalautetyökalua.
- Kaikille avoin kickoff-tilaisuus, joka toteutettiin hybriditilaisuutena marraskuussa 2021 Rykmentinpuiston ruokalassa. Tilaisuudessa kuultiin hankkeen ja sen osallistumismahdollisuuksien lisäksi vuonna 2021 tehdyn Tuomalansuon luontoselvityksen tulokset (Keiron Oy) ja esitys Tuomalansuon kävijöiden luontohavainnoista (Luonnontieteellinen keskusmuseo). Tilaisuudessa kuultiin myös puheenvuorot monitavoitteisesta metsäsuunnittelusta (Lahden kaupunki) ja monitavoitteisuudesta metsänhoidossa ja -omistuksessa (Suomen metsäkeskus). Osallistavana menetelmänä tilaisuudessa käytettiin Mentimeter-kyselyä.
- Maanomistajahaastattelut toteutettiin puhelimitse tai Teamsin kautta loka-marraskuussa 2021. Yhtätoista (11) maanomistajaa haastateltiin keräten näkemyksiä Tuomalansuon alueen ja oman metsätilan tavoitteisiin, käyttöön ja kehitykseen liittyen. Haastatteluissa kerättiin myös tietoa halukkuudesta osallistua suunnitteluprosessiin. Haastateltavien joukossa olivat alueen suurimpien yksityisten metsätilojen omistajat.
- Kaikille avoin metsäkävely Tuomalansuolle pidettiin marraskuussa 2021. Metsäkävelyllä kerättiin osallistujilta näkemyksiä alueen suunnittelua ja käyttöä kohtaan.
- Metsäpaneeli, joka koostui hankkeen alussa tunnistetuista tärkeimmistä sidosryhmistä, kokoontui kolme kertaa hankkeen aikana: marraskuussa 2021, maaliskuussa 2022 ja toukokuussa 2022.
- Ensimmäinen tapaaminen pidettiin hybriditilaisuutena joulukuussa 2021 Lottamuseolla. Ensimmäisessä tapaamisessa esiteltiin hanke ja sovittiin yhdessä metsäpaneelin toimintatavoista ja osallistumisen kanavista hankkeen aikana. Osallistavana menetelmänä tapaamisessa käytettiin Mentimeter-kyselyä.
- Toinen tapaaminen pidettiin lähitilaisuutena maaliskuussa 2022 Tuomalan koululla. Tilaisuudessa esiteltiin suunnitelmavaihtoehdot (ks. liite), joita työstettiin ja kommentoitiin työpajamuotoisesti ryhmissä.
- Kolmas tapaaminen oli metsäkävely Tuomalansuolla toukokuussa 2022. Metsäkävelyllä esiteltiin suunnitelmavaihtoehtojen ja niihin saatujen kommenttien pohjalta muodostettu suunnitelmaluonnos, jonka yksityiskohdista keskusteltiin kävelyn aikana.
- Suunnitelmista järjestettiin asukastilaisuus metsäkävelynä Tuomalansuolla 20.9.2022 kello 17.30-19.30.
Sivistyksen lautakuntien lausunto:
Sivistyksen lautakunnat toteavat, että Tuusulan osallistava metsäsuunnittelu -hanke on erinomaisen hyvää työtä. Erityisesti Osallistavan metsäsuunnittelun käsikirja ansaitsee kiitokset. Se perustuu Tuomalansuon käyttö- ja hoitotyön laadintatyöhön, joka tehtiin osallistavana projektina. Suositellut menetelmät pohjautuvat kokemuspohjaiseen, testattuun ja hyvin dokumentoituun tietoon. Kirja toimii oivana opaskirjana erilaisten osallisuusprojektien toteuttamiseen.
Raportti havainnollistaa, että oikea-aikaisilla toimilla ja metsänhoidolla on mahdollista torjua esimerkiksi kirjanpainajatoukan aiheuttamia tuhoja. Tuomalansuon aluetta kuvataan erilaisten käyttötarkoitusten kautta metsätyypeittäin, joita on useita. Se sisältää myös hoito- ja käyttösuunnitelman, joka painottuu kestävän virkistyskäytön kehittämiseen. Tiedottaminen ja opastaminen, reitit ja virkistyskäyttöä tukevat rakenteet sekä käytön ohjaus mahdollistavat alueen kehittämisen ja luonnontilaisen ympäristön säilymisen. Raportin konkreettiset toimenpide-ehdotukset ovat kannatettavia ja realistisesti sekä maltilla toteutettavissa jo lähivuosina. Suunniteltavat toimet ovat rajattu julkisessa omistuksessa oleville maille (Tuusulan kunta ja valtio).
Ehdotus
Esittelijä
-
Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi
Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää antaa Tuomalansuon osallistava metsäsuunnittelu -hankkeesta asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.