Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 20.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Osallistuva budjetointi 2023

TUUDno-2022-1821

Valmistelija

  • Katja Repo, yhteisömanageri, katja.repo@tuusula.fi
  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Osallistuva budjetointi on ollut Tuusulassa käytössä kuntatasoisesti vuodesta 2018. Ensimmäinen toteutus (2018) oli alueellinen 40 000 euron budjetilla, viimeiset neljä kierrosta (2019, 2020, 2021, 2022) on toteutettu 100 000 euron budjetilla. Tuusulan osbu-prosessia on kehitetty vuosittain ja kehitystyö on jatkuvaa. Prosessia on myös tutkittu vuosien varrella useissa opinnäytetöissä. Tuusula on osallistuvan budjetoinnin edelläkävijä Suomessa.

Tuusulan osallistuvan budjetoinnin tavoitteet

  • Asukkaiden osallisuuden vahvistaminen ja yhteisöllisyyden lisääminen
  • Asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien parantaminen (sitoutuminen kotikuntaan)
  • Yhdenvertaisuuden edistäminen
  • Ymmärryksen lisääminen kunnan toiminnasta, esim. projektien läpivieminen, aikataulutus, kustannusten muodostuminen
  • Vuorovaikutuksen lisääminen kuntaorganisaation ja asukkaiden välillä
  • Tuusulan osallisuusmallin jalkauttaminen
  • Yhteiskehittäminen ja osbu-projektien toteuttaminen edistävät organisaation eri toimialojen ja yksiköiden vuorovaikutusta ja yhteistoimintaa, opitaan tekemään yhteistä työtä.
  • Vahvistaa Tuusulan brändiä: edelläkävijyys, dynaamisuus ja osallisuus

Tuusulan osallistuvan budjetoinnin periaatteet

  • Päätösvalta aidosti asukkailla. Ideoita rajataan mahdollisimman vähän (kunnan päätösvallassa ja budjetin rajoissa oleva asia).
  • Kaikkiin ideoihin annetaan vastaus ja arvioidaan sen toteutettavuutta.
  • Prosessin kaikkien vaiheiden läpinäkyvyys
  • Vuorovaikutus organisaation ja asukkaiden kanssa
  • Osallistumisen helppous
  • Asukkaat voivat halutessaan osallistua koko prosessiin (ideointi-ehdotusten yhteiskehittäminen-markkinointi-äänestäminen-toteutus).
  • Strategian mukaisuus
  • Saavutettavuus

Havaintoja Tuusulan osallistuvan budjetoinnin kehittämisestä

Tuusulalaisten luottamus osallistuvan budjetoinnin prosessiin ja omiin vaikuttamismahdollisuuksiin on hyvällä tasolla. Suurin osa asukkaista kokee osbun tervetulleena tapana vaikuttaa kunnan asioihin sekä tulee jatkossakin osallistumaan siihen (N. Salminen, 2022). Osallistuminen lisää asukkaiden ymmärrystä kunnan asioista ja luo tunnetta siitä, että voi vaikuttaa kunnassa. Osallistuva budjetointi lisää organisaation asiantuntijoiden ymmärrystä asukkaiden ja alueiden tarpeista. Osallistuva budjetointi edistää verkostoitumista ja kumppanuuksia yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Osallistuvan budjetoinnin tunnettuus on lisääntynyt, tosin äänestysaktiivisuuden kasvu kääntyi vuonna 2022 laskuun. Äänestysprosentti laski 15% vuodesta 2021. Markkinoinnilla on iso merkitys äänestystulokseen. Äänestyksen aktiivisin ryhmä on keski-ikäiset naiset, lasten ja nuorten osuus on Tuusulassa keskimääräistä pienempi.

Asukkaiden ideat ovat kehittyneet vuosien aikana yhteisöllisemmiksi ja realistisemmiksi. Ideat ja äänestäminen jakautuvat koko kunnan alueelle. Eniten äänestetään oman asuinalueen ideoita. Keskimääräinen äänestäjä äänestää kahdella eri alueella (oma asuinalue ja Koko Tuusula on suosituin yhdistelmä).

Alueellisten budjettien pienuus ohjaa ideoita ja yhteiskehittämistä pieniin projekteihin (penkit, kukkaset). Äänestyksessä pienet ja halvat asuinalueen ideat saavat eniten ääniä. Osa henkilöstöstä ja asukkaista kokee nämä nappikaupaksi ja näennäisvaikuttamiseksi. Henkilöstön näkökulmasta työmäärä on pienissä projekteissa helposti yhtä suuri kuin isommissa. Toteutusten kustannusarviot toteutuvat nykyään alkuvuosia paremmin. 

Henkilöstön tietoisuus osallistuvan budjetoinnin prosessista ja sen tavoitteista on kasvanut. Osallistuva budjetointi mielletään vielä helposti osallisuustiimin työksi, ei koko kunnan yhteiseksi työksi. Haastavia ovat osbu-toteutukset joilla ei ole kuntaorganisaatiossa selkeää ’isäntää’ tai kopin ottajaa. Osa henkilöstöstä kokee osbu-prosessin työlääksi ja toteutettavat projektit ”ylimääräiseksi työksi”. Osa henkilöstöstä taas kokee osbun välineeksi toteuttaa asukkaiden ideoita ja olla vuorovaikutuksessa asukkaiden kanssa. Osbujen toteutukseen tulee varata työaikaresurssia (osana seuraavan vuoden toimintasuunnitelmia)

Havainnot perustuvat Tuusulan osallisuvasta budjetoinnista tehtyihin tutkimuksiin:

  • External stakeholder engagement in urban development: participatory budgeting as a means to activate citizens, Niklas Salminen / Tampereen yliopisto 
  • Tuusulan OSBU 2022 Tutkimustulokset, Antti Hukkanen / Mainiotech Oy

Muut havainnot ja palautteet

  • Harjoittelijan huomiot, Daria Tarkhova / Helsingin yliopisto
  • Henkilöstön havainnot ja palautteet, Osbu kick-off syksy 2021 ja karonkka kevät 2022
  • Hyte-lautakunnan ja tarkastuslautakunnan evästykset
  • Osallisuustiimi

Ehdotus Tuusulan osallistuvan budjetoinnin kehittämisestä

Tuusulan osallistuvaa budjetointia ehdotetaan kehitettäväksi toteutettujen osbu-kierrosten ja tehtyjen havaintojen perusteella. Ajatuksena on toteuttaa kuntatasoinen osbu kahden vuoden välein budjetilla 200 000 € (2023-2024). Isompi äänestyssumma mahdollistaisi isommat ja vaikuttavammat projektit. 

Asukkaiden näkökulmasta isompi äänestyssumma herättäisi laajempaa kiinnostusta. Toisaalta osallistuvan budjetoinnin prosessi pitenisi, jolloin asukkaan idean eteneminen toteutukseen voisi pahimmillaan kestää yli 1,5 vuotta. Tämä saattaisi heikentää asukkaan osallisuuden kokemusta. Etenkin lasten kokemusmaailmassa tämä olisi pitkä aika.

Kunnan viranhaltijoiden ja työntekijöiden näkökulmasta työläitä pikkuprojekteja voitaisiin vähentää, kun projektien kustannusten alarajaa voisi budjetin kasvattamisen myötä nostaa (esim. 5 000 €),. Prosessin toteutuksen jakaminen kahdelle vuodelle lieventäisi kiirettä ja antaisi viranhaltijoille enemmän valmistelu- ja toteutusaikaa. Voittoon äänestettyjen toteutusten suunnitelmallisuus paranisi, kun toteutukset pystyisi sisällyttämään seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaan. 

Yllä kuvatun kahdelle vuodelle jakautuvan kuntatasoisen osallistuvan budjetoinnin prosessin lisäksi valmistelussa on välivuosina toteutettava kevyempi teemakohtainen osbu. Välivuoden osbu tulisi toteutukseen ensimmäistä kertaa vuonna 2024. Tämän teemakohtaisen osbun budjetti voisi olla esim. 20 000 – 40 000 euroa teemasta ja/tai toimialueesta riippuen. Budjetti voisi tulla toimialueen budjetista. 

Näiden muutosten myötä osallistuva budjetointi pysyisi vuosittaisena toteutuksena (parittomina vuosina kuntatasoinen osbu, parillisina vuosina teemakohtainen osbu) ja paremmin ihmisten mielessä. Lunastaisimme asukkaille annetun lupauksen jokavuotisesta osallistuvasta budjetoinnista. Eri toimialueiden ja yksiköiden sitoutuminen osbuun voisi vahvistua teemakohtaisen osbun myötä. Teemoitettu toteutus rajoittaa kuitenkin asukkaiden ideoita ja supistaa vaikuttamismahdollisuuksia.

Vuoden 2023 osbu-prosessi

Vuoden 2023 osbu-prosessi käynnistyy tammikuun alussa 200 000€ budjetilla summan jakautuessa kahdelle vuodelle. Asukkailta kerätään viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä lisääviä ideoita, jotta Tuusulassa on hyvä elää. Aiempien vuosien tapaan ideoita tullaan keräämään sähköisesti osallistu.tuusula.fi -alustalla, kirjastoissa ja Tuusinfossa. Asukasyhdistykset, seurat, harrastajaryhmät ja muut yhteisöt voivat myös järjestää erilaisia osallistuvan budjetoinnin ideointipajoja. Näihin pajoihin voi kutsua myös kunnan osbu-fasilitaattorin hiomaan yhteisön ideoita.

Prosessin eteneminen

  • Ideointi: tammi-helmikuu
  • Ideoiden arviointi: tammi-maaliskuu
  • Ideoiden yhteiskehittäminen: maalis-huhtikuu
  • Äänestys: toukokuu
  • Toteutus: kesäkuu 2023 - joulukuu 2024

Kuntatasoiseen osallistuvaan budjetointiin esitetään budjetoitavan vuodelle 2023 100 000 euroa ja vuodelle 2024 100 000 euroa. Mikäli osallistuvaan budjetointiin varattua määrärahaa jää käyttämättä vuonna 2023 (toteutukset siirtyvät tai painottuvat vuodelle 2024), budjetoidaan vastaava määräraha vuodelle 2024 siten, että vuosina 2023 ja 2024 kuntatasoiseen osallistuvaan budjetointiin käytettävä summa on yhteensä 200 000 euroa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • toteuttaa seuraavan kuntatasoisen osallistuvan budjetoinnin prosessin kaksivuotisena (vuosina 2023-2024).
  • käynnistää seuraavan kuntatasoisen osallistuvan budjetoinnin prosessin toteutuksen tammikuussa 2023 äänestyksen ajoittuessa toukokuulle 2023.
  • jatkaa valmistelua parillisina vuosina toteutettavasta teemakohtaisesta osallistuvan budjetoinnin prosessista
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että valtuusto päättää osoittaa osallistuvaan budjetointiin vuodelle 2023 100 000 euroa ja vuodelle 2024 100 000 euroa osana hyväksyttäviä talousarvioita. Mikäli osallistuvaan budjetointiin varattua määrärahaa jää käyttämättä vuonna 2023 (toteutukset siirtyvät tai painottuvat vuodelle 2024), budjetoidaan vastaava määräraha vuodelle 2024 siten, että vuosina 2023 ja 2024 kuntatasoiseen osallistuvaan budjetointiin käytettävä summa on yhteensä 200 000 euroa.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

 

Yhteisömanageri Katja Repo selosti asiaa kokouksessa.