Kunnanhallitus, kokous 26.9.2022

§ 327 Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, taloussuunnitelma vuosille 2023-2025 ja talousarvio vuodelle 2023

TUUDno-2022-1747

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi
  • Jukka Sahlakari, liikelaitoksen johtaja, jukka.sahlakari@tuusula.fi
  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Perustelut

Perustelut
Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä (KUVES) on lähettänyt johtokunnan 25.8.2022 käsittelemän luonnoksen kuntayhtymän vuosien 2023–2025 taloussuunnitelmaksi ja pyytää suunnitelmasta lausuntoa ennen yhtymäkokoukselle tehtävää ehdotusta 30.9.2022 mennessä.

Viemärilaitostoiminta muodostaa pääosan liikelaitoskuntayhtymän taloudessa. Viikinmäen puhdistamolla ovat suunnittelukaudella tärkeimmät investoinnit vuosisaneerauksien ohella rejektivesien erilliskäsittely, Kyläsaaren varapurkutunneli sekä Viikinmäen jälkiselkeytyksen kapasiteetin nosto. Omista viemärilaitosinvestoinneissa merkittävin on jätevesitunnelin saneeraukset. Suunnittelukaudella varaudutaan myös Hyrylän siirtoviemärin loppupään putkikoon suurentamiseen.

Viemärilaitoksen taloudessa on vuoden 2023 käyttömaksun ennakko hinnaksi arvioitu 23,2 snt/m3, mikä on noin 25 % suurempi kuin vuoden 2022 talousarviossa oleva hinta (18,2 snt/m3). Hintaa tosin tarkistettiin jo kuluvan vuoden huhtikuun alussa tasolle 20,0 snt/m3 ja elokuussa 21,45 snt/m3, HSY:n taksan korotuksien vuoksi. Pääomakustannuksia kattavan vuosimaksun yksikköhinta nousee tämän vuoden hintatasosta 10,3 snt/m3 tasolle 11,7 snt/m3 ensi vuodelle ja vuonna 2024 vuosimaksu on suurin piirtein samalla tasolla. Ensi vuonna lainaa tarvitaan 2 000 000 €.

Vesistöjen hoito- ja kunnostustyöt muodostavat kuntayhtymän toisen tehtäväryhmän. Tavoitteena on parantaa toimialueen vesistöjen tilaa kustannustehokkailla hoito- ja kunnostustoimenpiteillä monipuolisten virkistyskäyttömahdollisuuksien luomiseksi.

Lausunto
Viemäröinti

Käyttömaksun merkittävä korotus ja vuosimaksun hienoinen korotus vuodelle 2023 kasvattavat Tuusulan Veden kuluja verrattuna TAE 2022 noin 220 000 €. Nämä hinnankorotukset vaikuttavat suoraan Tuusulan Veden taksoihin ja korotustarpeisiin vuosille 2023–2025. Tuusulan Vesi on varautunut näihin korotuksiin omassa talousarvioesityksessään vuodelle 2023. Korotustarpeet perustuvat pitkälti jätevedenpuhdistuksen kustannusten kasvuun. Tulevaisuuden energian kustannukset ovat hyvin epävarmalla pohjalla. Kuntayhtymän energiakustannusten kehitystä on syytä arvioida tarkemmin lähivuosien osalta, huomioiden erityisesti lähes energiaomavaraisen Viikinmäen jätevedenpuhdistamon.

Investointiohjelman mukainen Hyrylän siirtoviemärin loppupään putkikoon suurentaminen ja Korkinmäen mittausaseman uusiminen tulee toteutettavaksi yhteistyössä Tuusulan kanssa tämän taloussuunnitelmajakson (2023- 2024) aikana. Tämä on erittäin tärkeä ja keskeinen asia Sulan aluetta rakennettaessa. Suunnittelutyö tulee aloittaa yhteistyössä Tuusulan Veden kanssa jo 2023 ja rakentaminen 2023-24.

Tuusulan kunta pitää hyvin tärkeänä, että kuntayhtymän investoinnit ovat tarkkaan harkittuja ja taksat mahdollisimman vakaat. Kuntayhtymän tulee etsiä keinoja nopean kustannusten nousun taittamiseksi. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon myös mahdollinen lainarahoituksen käyttö siten, että vuosimaksun korotuksen pysyisivät maltillisina. 

Vesistöjen hoito
Vesistöjen hoito- ja kunnostustöiden osalta Taloussuunnitelmaan vuosille 2023–2025 ja talousarvioon vuodelle 2023 ei ole huomautettavaa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa perustelutekstin mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän (KUVES) taloussuunnitelmasta vuosille 2023–2025 ja talousarviosta vuodelle 2023
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

---

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun Tuija Reinikainen esitti, että Vesistöjen hoito -kohtaan lisätään seuraava:
"- ei ole muilta osin huomautettavaa, ja pyytää Keski-Uudenmaan vesiensuojelun kuntaliikelaitosyhtymää kiinnittämään huomiota Tuusulanjärven säännöstelypadon hoitotoimiin vuosittain."
Kunnanhallitus hyväksyi lisäyksen yksimielisesti.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Lisäksi kunnanhallitus päätti lisätä lausuntoon Vesistöjen hoito -kohtaan seuraavan lauseen

  • ei ole muilta osin huomautettavaa, ja pyytää Keski-Uudenmaan vesiensuojelun kuntaliikelaitosyhtymää kiinnittämään huomiota Tuusulanjärven säännöstelypadon hoitotoimiin vuosittain.


Talousjohtaja Markku Vehmas selosti asiaa kokouksessa.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymä, Tuusulan vesihuoltoliikelaitos, kasvun ja ympäristön toimialue, talouden ohjaus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.