Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 22.9.2022

§ 75 Talousarvio 2023 ja taloussuunnitelma 2023-2027, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

TUUDno-2022-1880

Valmistelija

  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi
  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
  • Terttu Turnbull-Smith, talouspäällikkö, terttu.turnbull-smith@tuusula.fi
  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Perustelut

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan talousarvioesitys on laadittu kunnanhallituksen hyväksymiä laadintaohjeita noudattaen. Sivistyksen toimialueen toimintaa ja kehittämistä ohjaavat Tuusulan kuntastrategia, valtuustokaudelle asetetut tavoitteet ja toimialueella laaditut kehittämissuunnitelmat, toimialan keskeinen lainsäädäntö ja normitasoinen ohjaus (mm. nuorisolaki ja museolaki) sekä Tuusulan kunnan hyvinvointisuunnitelma. Strategiaprosessin ollessa kesken toimialueen tavoitteet ovat alustavia.  

Talousarvion laadintaohjeet ovat esityslistan liitteenä.   

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan alaisen toiminnan kokonaismenot 9,3 milj. euroa kasvavat 3,0 % (273 tuhatta euroa) ja tuotot 1,2 milj. euroa laskevat 8,9 % (120 tuhatta euroa) vuoden 2022 talousarvioon verrattuna. Toimintakate 8,0 milj. euroa heikkenee vuoden 2022 toimintakatteeseen verrattuna 5,1 % (393 tuhatta euroa).  


Kulttuuri  

Kulttuurin palvelualueeseen kuuluvat museo- ja kulttuuripalveluiden ja kirjaston palveluyksiköt.  

Museoiden pääsymaksuja korotettiin 1.1.2021. Maksuperusteet ja taksat liitteenä.  

Vuodelle 2023 esitetään henkilölisäys kirjaston palveluyksikköön (kirjastonhoitaja 1htv) lasten- ja nuortenkirjastotyöhön. Kirjastossa tehtävän lukutaitotyön sekä koulu- ja päiväkotiyhteistyön määrä ja kysyntä on kasvanut merkittävästi kulttuurikasvatussuunnitelmien ja suunnitelmallisen lukutaidon edistämistyön myötä. Kulttuurikasvatussuunnitelmien koordinointi, kehittäminen ja toteuttaminen vaatii lisäresurssia.  

Toiminnan painopisteinä vuonna 2023 avoimen lähdekoodin Koha-kirjastojärjestelmän käyttöönotto, Halosenniemen peruskorjauksen edistäminen, kokoelmahallinnan kehittäminen, Hankkeiden edistäminen, kulttuurihyvinvointisuunnitelman käynnistäminen sekä tapahtumat liittyen merkkivuoteen “150 vuotta Aleksis Kiven kuolemasta”.  


Vapaa-aika  

Vapaa-aikapalveluiden palvelualueeseen kuuluvat alueellinen nuorisotyö ja tapahtumapalvelut, liikuntapaikat ja ulkoilupalvelut ja uimahalli- ja terveysliikuntapalvelut. 

Toiminnan painopisteitä nuorisotyössä talousarviovuonna ovat kohtaamistoiminnan monipuolistaminen ja 5-6luokkalaisten toiminnan vakiinnuttaminen osana matalan kynnyksen nuorisotyötä. Verkostotyö korostuu ja kuntayhteistyötä tehdään mm. jalkautumisessa. Nuorten ikäluokkia tavoitetaan yhä enemmän tehokkaamman koulunuorisotyön avulla. Nuorisotyön viestintää lisätään. 

Palvelualue panostaa suosittujen ja isoja käyttäjämääriä keräävien liikunta- ja ulkoilupaikkojen hoitoon ja ylläpitoon. Investointeja tehdään maltillisesti. Energiatehokkaita ratkaisuja toiminnassa jatketaan ja lisätään. Urheilukeskuksen monitoimihallin 2 vaihe aloitetaan, urkka-aukio ja liikenteen järjestelyt monitoimihallin ympärillä suunnitellaan.  

Uimahallin kassan ja kahvilan muutossuunnittelu ja toteutus parantaa asiakaskokemusta ja palvelutoimintaa. Kuntotutkimukset ja selvitykset tuovat pitkäjänteisyyttä kunnossapitoon ja aikatauluttaa korjaus- ja kunnostustoimenpiteitä lähitukevaisuuteen. Uimahallin tyytyväisyyskyselystä nousevia asioita toteutetaan osana hallin kehittämistoimintaa. 

Tilojen maksuperustetaulukot ovat yhtenäistetty koko sivistyksen toimialalla. Maksuperusteiden päivitystyössä on huomioitu aikaisemmissa perusteissa listatut maksuttomat tilat. Maksuperusteet hyväksytetään molemmissa lautakunnissa ja ne ovat samansisältöiset. Maksuperusteiden muutos ei sellaisenaan tuo isoja muutoksia tilojen käyttöön. Leirikeskus Metsäpirtin käytön perusteet on yhdenmukaistettu uusiin ja yhtenäisiin maksuperusteisiin ja taksoihin. 

Vapaa-aikapalveluiden taksoja on korotettu pääasiassa tasolla 0-5%. Taksoilla tavoitellaan sivistystoimelle asetettua tulovelvoitetta vuodelle 2023. Koulujen liikuntasalien hinnastoon ei ole tehty korotuksia. 

Maksuperusteet ja vapaa-aikalautakunnan alaisten tilojen taksat ovat pykälän liitteenä.  

Vuodelle 2023 alusta lukien esitetään henkilölisäys alueellinen nuorisotyö -palveluyksikköön Lahelaan (nuoriso-ohjaaja 1htv). Lisäys on osa kehittämissuunnitelmaa, jossa yksiköihin lisätään toinen kokoaikainen työntekijä vahvistamaan mm. alueen koulunuorisotyötä. Edellä mainitun lisäksi kaikki määräaikaiset ja osa-aikaiset nuoriso-ohjaajien vakanssit vakinaistetaan vuoden 2023 kuluessa. 
 

Investoinnit   

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan investointiesitys (sisältää koko kunnan hankkeet) on liitteenä.   

Ehdotus

Esittelijä

  • Tiina Simons, sivistysjohtaja, tiina.simons@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää   

  • antaa lausunnon kunnanhallitukselle talousarviosta v. 2023, taloussuunnitelmasta vv. 2023–2027 sekä investointiohjelmasta vv. 2023–2027    

  • esittää, että perustetaan nuoriso-ohjaajan tehtävä 2.1.2023 alkaen (Lahela)  

  • esittää, että perustetaan kirjastonhoitajan tehtävä 1.1.2023 alkaen 

  • esittää, että vakinaistetaan viisi (5) nuoriso-ohjaajan tehtävää 5.6.2023 alkaen 

  • hyväksyä sivistystoimen lautakuntien yhteiset maksuperusteet 1.1.2023 alkaen 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta
osoite: Kotorannankuja 10, Pl 60, 04301 Tuusula
sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
puh. vaihde: 09 87 181

Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä Tuusulan kunnan asiakaspalvelupisteeseen os. Autoasemankatu 2, 04300 Tuusula. Avoinna ma-to klo 8.00-15.00 ja pe klo 8.00-12.00.