Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 23.8.2022

§ 39 Ikäohjelma, valtioneuvoston periaatepäätös, hyte-lautakunnan lausunto

TUUDno-2022-1566

Valmistelija

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Sosiaali- ja terveysministeriö STM pyytää Tuusulan kunnalta lausuntoa ikäohjelmaa koskevasta valtioneuvoston periaatepäätöksestä. Lausunto tulee jättää lausuntopalvelu.fi-palvelussa 31.8.2022 mennessä.  

Tausta
Väestön vanhenemiseen varautumiseksi vuonna 2020 laadittiin Kansallinen ikäohjelma vuoteen 2030: Tavoitteena ikäkyvykäs Suomi. Ikäohjelmassa määritellään yhteinen suunta ja keinot, joiden avulla asioita tarkastellaan poikkihallinnollisesti ja yli vaalikausien. Vuonna 2020 laaditussa Ikäohjelmassa on kirjattu, että valmistellaan ehdotus valtioneuvoston periaatepäätökseksi ikäohjelman jatkotavoitteista ja keinoista vuoteen 2030 saakka.
 
Tässä luonnoksessa esitellään periaatteet Kansallisen Ikäohjelman toteuttamisessa, toimeenpanosuunnitelma vuosille 2023–2027 sekä alustavat toimenpide-ehdotukset vuosille 2027–2030. Tämä periaatepäätös ja toimeenpanosuunnitelma on laadittu yhdessä eri ministeriöiden, kuntien, järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Vanhusneuvostojen jäseniä ja ikäihmiset ovat osallistuneet periaatepäätöksen ja toimeenpanosuunnitelman laatimiseen mm. eri työpajojen ja keskustelutilaisuuksien kautta.

Tavoitteet
Ikäohjelman 2030 keskeisinä vaikuttavuustavoitteina on suunnata ennaltaehkäiseviä ja toimintakykyä parantavia toimia iäkkäälle väestölle ja riskiryhmille, pidentää ikääntyvien työikäisten toimintakykyä ja työuria, erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa, lisätä ja mahdollistaa vapaaehtoistoimintaa, varmistaa iäkkäiden palvelujen yhdenvertaisuus, tehokkaampi koordinaatio ja taloudellinen kestävyys, lisätä asumisen ja asuinympäristöjen ikäystävällisyyttä ja nostaa esille suomalaista ikäteknologian kehittämistä ja hyödyntämistä. Periaatepäätöksen lähtökohtana on, että toimet väestön ikääntymiseen varautumiseksi edelleen tähtäisivät asetettujen vaikuttavuustavoitteiden toteuttamiseen.
 
Läpileikkaavina teemoina on iäkkäiden henkilöiden osallisuuden, itsemääräämisoikeuden ja voimavarojen vahvistaminen yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla, yksilöllisten ominaisuuksien ja tarpeiden sekä iäkkään väestön moninaisuuden parempi huomioiminen yhteiskunnan kaikilla osa-alueilla, ikääntymiseen liittyviin asenteisiin vaikuttaminen ja sukupolvien välisten suhteiden syventäminen, kerättävän tiedon luotettavuuden ja vertailukelpoisuuden parantaminen, toimintakäytänteiden vaikuttavuuden arvioinnin kehittäminen ja indikaattoreiden määrittely toiminnan laadun varmistamiseksi sekä väestön ikääntymiseen liittyvien mahdollisuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen.

Tuusulan kunnan lausunto

Tuusulan kunnan lausunto on valmisteltu yhteistyössä ikäihmisten neuvoston kanssa. Lausunto on esityslistan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää

  • hyväksyä osaltaan lausunnon Ikäohjelmaa koskevasta valtioneuvoston periaatepäätöksestä
  • esittää kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus päättää antaa liitteenä olevan lausunnon Ikäohjelmaa koskevasta valtioneuvoston periaatepäätöksestä, tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

----

Puheenjohtajan avattua keskustelun ikäihmisten neuvoston edustaja Matikainen esitti, että lausunnossa oleva lause: Esimerkiksi ikäkausitarkastukset voisivat olla tarpeellisia ja hyödyllisiä varhaisen tunnistamisen ja ennalta ehkäisyn muotoja muutetaan muotoon: Esimerkiksi ikäkausitarkastukset ovat tarpeellisia ja hyödyllisiä varhaisen tuunistamisen ja ennalta ehkäisyn muotoja. Esitys hyväksyttiin yksimielisesti. 

Päätös

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päätti

  • hyväksyä osaltaan muutetun lausunnon Ikäohjelmaa koskevasta valtioneuvoston periaatepäätöksestä
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa
  • esittää kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus päättää antaa liitteenä olevan lausunnon Ikäohjelmaa koskevasta valtioneuvoston periaatepäätöksestä, tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.