Valtuustoasiain valmistelutoimikunta, kokous 17.5.2022

§ 15 Tuusulanjärven kehittäminen

Valmistelija

  • Heikki Lonka, kuntakehitysjohtaja, heikki.lonka@tuusula.fi
  • Terhi Wermundsen, kaavasuunnittelija, terhi.wermundsen@tuusula.fi

Perustelut

Huhtikuussa 2017 käynnistyneen Tuusulanjärven ja jokilaakson alueen kehittämisohjelman tavoitteena on lisätä alueen houkuttelevuutta kehittämällä muun muassa alueen virkistysreittejä ja puistoja, parantamalla järven saavutettavuutta sekä vaalimalla alueen arvokasta luontoa.

Tuusulan kuntastrategiassa ohjelman tämän vuoden tavoitteena on jatkaa Tuusulanjärven alueen kehittämistä toteuttamalla Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelmaa.

Tuusulanjärven ja jokilaakson alueen kehittämisohjelma on kunnan toimialueiden ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen yhteistyöhanke, joka kokoaa yhteen eri yksiköissä tapahtuvan alueen kehittämistyön. Työryhmää vetää kuntakehitysjohtaja Heikki Lonka ja työskentelyä koordinoi kaavoitus/Terhi Wermundsen.  Työryhmään kuuluvat lisäksi seuraavat henkilöt:

Elinvoima, asuminen ja kehittäminen: Kristiina Salo
Kaavoitus: Anne Olkkola
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus: Jaana Hietala, Leena Sjöblom
Kulttuuri ja museo: Ulla Kinnunen, Jaana Koskenranta
Kunnallistekniikka: Petri Juhola
Matkailu: Toni Popovic
Maankäyttö: Päivi Hämäläinen
Tilapalvelut: Mikko Simpanen
Vapaa-aikapalvelut: Risto Kanerva
Viherpalvelut: Riitta Kalliokoski

Tarpeen mukaan työryhmä kutsuu kokouksiinsa asiantuntijoiksi myös kunnan muita työntekijöitä tai ulkopuolisia henkilöitä.

Tuusulanjärven kunnostustöitä on tehty pitkäjänteisesti jo neljänkymmenen vuoden ajan. Vuosittaisiin kunnostustoimenpiteisiin kuuluvat mm. hoitokalastus, hapetus ja vesikasvien niitto. Järven tilaa pyritään parantamaan myös valuma-alueita kunnostamalla. Tuusulanjärven valuma-alueiden kunnostus jatkuu.

Tuusulanjärven rantojen virkistyskäytön yleissuunnitelma valmistui vuonna 2021. Yleissuunnitelmakartalla osoitetaan virkistysreitistö, siihen kytkeytyvät olemassa olevat virkistyskohteet (luonto, maisema, liikunta, palvelut), suunnittelukohteet, kulttuurikohteet sekä esitetään tavoitellut reittiverkoston täydennystarpeet.

Kuntakehitysjohtaja Heikki Lonka ja erityisasiantuntija Terhi Wermundsen esittelevät asiaa kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Valtuustoasioiden valmistelutoimikunta

  • merkitsee tiedoksi Tuusulanjärven kehittämisen tilannekatsauksen

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin. 

Kaavasuunnittelija Terhi Wermundsen selosti asiaa kokouksessa.