Valtuusto, kokous 11.4.2022

§ 48 Work in -työllistymistapahtuman/rekrymessujen järjestäminen Tuusulassa, aloite (lisäpykälä)

TUUDno-2022-785

Perustelut

Pekka Heikkinen esitti seuraavan Tuusulan Vasemmiston valtuustoryhmän aloitteen:

"Work in Tuusula rekrymessuista voisi saada perinteisen Tuusula-tapahtuman, jonka ajankohta voisi olla esimerkiksi elokuussa, kun useat kesä- ja sesonkityön loppuvat, henkilöt siirtyvän kouluihin ja syyskuussa yrityksillä tulee rekrytointitarpeita. Tällaisia tapahtumia on järjestetty muissakin kunnissa ja ne tuovat kaikki osapuolet yhteen, jolloin vältetään kohtaanto-ongelmaa. Maahanmuuttajien määrän lisääntyessä ja esimerkiksi Ukrainan kaltaisen katastrofin tullen olisi hyvä, että Tuusulan kunta voisi nopeasti reagoida muutoksiin ja konsepti olisi jo valmiina.

Työllistymistapahtuma on tarkoitettu kaikille työnhakijoille, mutta erityisesti pakolaiset ovat tervetulleita tutustumaan paikallisiin työtarjouksiin. Esimerkiksi Ukrainasta pakeneilla henkilöillä on vähän kokemuksia paikallisesta verkosta ja työmarkkinoista, mutta iso halu päästä töihin. Työllistyminen on heille tärkeä  hyvinvoinnin lähde, tätä kautta heidän on mahdollista taas saada kontrolli omasta elämästään, päästä pois kotimajoituksesta tai pakolaiskeskuksesta. Työllistyminen on myös tärkeä osa kotoutumista ja yhteiskunnan kannalta myös taloudellisesti järkevää.

Tapahtuman voisi järjestää missä tahansa soveltuvassa paikassa, kuten esimerkiksi oppilaitoksessa. Mahdollisia yhteistyökumppaneita olisivat Tuusulan työllisyyspalvelut, Keuda Tuusula, Tuusulan maahanmuuttajapalvelut, Keski-Uudenmaan TE-toimisto sekä paikalliset yritykset ja oppilaitokset. Tapahtuman tavoitteena on tuoda tuusulalaiset työnhakijat ja paikalliset yritykset yhteiseen tapaamiseen ja helpottaa myös tuusulalaisten maahanmuuttajataustaisten henkilöiden pääsyä työmarkkinoille. Tavoitteena on myös panostaa kotoutumiseen. Tapahtuman avulla on myös mahdollista saada Tuusulalle ja tuusulalaisille yrityksille näkyvyyttä. Tapahtuman ohjelmistossa voisi olla työelämään liittyvää koulutusta tai ohjausta sekä esimerkiksi työpajoja."

Päätös

Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.