Valtuustoasiain valmistelutoimikunta, kokous 7.4.2022

§ 12 Tuusulan urheilukeskuksen kehittäminen, ajankohtaiskatsaus

TUUDno-2022-681

Valmistelija

  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta käynnisti Hyrylän urheilukeskuksen kehittämishankkeen asemakaavatyöllä vuonna 2016, kaava sai lainvoiman kaksi vuotta myöhemmin. Urheilukeskukseen laadittiin yleissuunnitelma vuonna 2018. Kunnan tavoitteena on kehittää urheilukeskuksesta yksi pääkaupunkiseudun monipuolisimmista omaehtoisen harrastamisen ja vapaa-ajan keskuksista. Hyrylän urheilukeskuksen alueen liikuntaprojekteja riittää vuosiksi eteenpäin. Yleissuunnitelman päivitystarve on viimeistään seuraavan valtuustokauden vaihtuessa, vuosina 2026-2027.  

Kilpailutien eteläpuolelle osoitetut P-alueet LP-5 ja LPA-18 tulevat kunnan toteutettavaksi vuosien 2021-2024 aikana. Pysäköintialueita ei rakenneta yksittäisten toimintojen tarpeisiin, alueen käyttäjät tukeutuvat lähellä ja saatavilla oleviin P-paikkoihin. Yhteydet rakentuville asuinalueille ovat vielä osin rakentamatta ja niiden suunnittelu ja toteutus tulee ajoittaa osana kunnallisteknisiä töitä. Pysäköintialueiden toteuttaminen mainitulla aikataululla on tärkeää ja mahdollistaa tulevien liikuntapaikkahankkeiden (alueet ovat nyt tilapäisessä pysäköintikäytössä) toteuttamisen ja suunnittelun.

Tuusulan Tenniskeskus Oy ja Tuusulan tekonurmi Oy yhdistetään syksyllä 2022. Kunnan omistama jäähalli ja Tuusulan jäähalli Oy tiivistävät yhteistyötä (suunnittelu aloitettu) ja yhdistävät toimintansa. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Tuusulan Urheilukeskus Oy johtaa ja kehittää alueen toimintaa yhdessä Tuusulan kunnan kanssa. 

Urheilukeskuksen aluetta ja ympäristöä ml. Rykmentinpuistoa kehitetään liikunta- ja tapahtumapuistoksi, jossa on monipuolisia harrastus- ja kilpaurheilun suorituspaikkoja kaiken ikäisille kuntalaisille. Ulkoilun merkitys ja ihmisten tarve hakeutua luontoon kasvaa, mikä on huomioitava kuntatason päätöksenteossa ja aluesuunnitelmissa. 

Urheilukeskuksen liikuntahallihankkeet etenevät valtuustokauden aikana. Hallit rakennetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan voimistelu- ja mailapelihalli, joka valmistuu syyskuussa 2022. Yhtiö rakennuttaa parhaillaan myös ulkotennis- ja padel-kenttäaluetta, joka valmistuu kesäkuussa. Työmaat etenevät tällä hetkellä hankkeissa suunnitellusti.

Toisen vaiheen toteutus sisältää jalkapallohallin, liikuntasalin ja kuntosalitilan. Jalkapallohalli korvaa elinkaarensa päässä olevan kuplahallin, liikuntasali tuo tarvittavat neliöt lähistölle rakennettavien koulukampusten käyttöön. Kuntosali (ulkoinen toimija) tuo alueelle kaivattuja lisäpalveluita. 

Hallien toteutuksessa huomioidaan mm. kuntayhteistyönäkökulma, ratkaistaan rahoitusmallit ja yhtiöoikeudelliset asiat. Hallikokonaisuudessa toteutuvat kunnan palveluverkon tavoitteet. Arvio on, että etenkin liikuntasaliosan rakentamiskustannus nousee alkuperäisestä arviosta, jalkapallohallin toteutuskustannus on edelleen lähellä alkuperäistä arvioita. 

Urheilukeskuksen BMX-radan rakentaminen on aikataulussa ja hanke on tavoitteena saada valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä 2022. Työmaa etenee tällä hetkellä suunnitellusti. Kameravalvonta- ja sähkösuunnittelu ovat käynnissä ja eri työvaiheiden toteutuksia sovitetaan viimeisille kuukausille. 

Urheilukeskuksen alueen ulkovalaistusta ja aluevalvontaa parannetaan kesällä 2022.

Urheilukeskuksen johtamisen ja päivittäisen työn vastuunjakoa parannetaan edelleen. Vastuunjaon suunnittelussa käydään keskustelua alueen yhtiöiden, henkilöstön, yhdistysten ja kunnan sisäisten kumppaneiden kanssa. Vastuunjaon karkeana jakona on, että yhtiö rakennuttaa ja vastaa kiinteistöistä sekä asiakaspalvelusta ja markkinoinnista. Kunta ylläpitää suorituspaikkoja sekä alueen ja liikenteen infraa. Yhteisenä työnä osapuolet kehittävät ja suunnittelevat toimintaa yhdessä alueen yhdistysten ja kumppaneiden kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Valtuustoasiain valmistelutoimikunta

  • merkitsee asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi. Vapaa-aikapalveluiden päällikkö Risto Kanerva selosti asiaa kokouksessa.