Ikäihmisten neuvosto, kokous 28.2.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Keskusteluasiat

Valmistelija

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Kansallinen Ikäohjelma vuoteen 2030/Tuulikki Petäjäniemi

Ikäohjelmalla kannustetaan mahdollisimman toimintakykyisen ikääntymisen turvaamiseen sekä taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävän palvelujärjestelmän rakentamiseen. Tavoitteena on varautua väestön ikääntymiseen laaja-alaisesti. Ikäohjelma on osa kokonaisuutta, jonka tavoitteena on hyvän ikääntymisen turvaaminen ja iäkkäiden henkilöiden palvelujen parantaminen.

  • Ikäohjelman toimenpiteet vuosina 2020-2023

Ikäohjelman tavoitteita konkretisoidaan hallituskausittain laadittavalla toimenpideohjelmalla. Toimenpideohjelmassa määritellään tarvittavat toimenpiteet ja arvioidaan niiden toteutumista suhteessa pitkän aikavälin tavoitteisiin. 

1. Iäkkäät ovat toimintakykyisiä pidempään
2. Ikääntyvien työikäisten toimintakyky on parantunut ja työurat ovat pidentyneet, erityisesti ikäihmisten palveluissa
3. Teknologia, tekoäly ja robotiikka ovat lisänneet hyvinvointia
4. Vapaaehtoistyöllä on vakiintunut asema ikääntyvässä yhteiskunnassa
5.  Asuminen ja asuinympäristöt ovat ikäystävällisiä
6. Palvelut toteutetaan sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla 

 

Ikäasumisen ennakointi - hanke

Miina Sillanpään säätiö on saanut Ympäristöministeriön rahoituksen Ikäasumisen ennakointi -hankkeelle. Kyseessä on avustus valtakunnallisille järjestöille niiden toimintaan ikääntyneiden kansalaisten asumisen ennakoinnin ja varautumisen tukemisessa.

Hankkeen tavoitteena on edistää eläkkeelle siirtyvien tai siirtyneiden senioreiden saamaa tukea ja neuvontaa asumisen ennakoinnissa. Lisäksi tehtävänä on tuottaa asumiseen liittyvää materiaalia ja pilotoida sitä. Erityisenä kohderyhmänä ovat yksin asuvat ja/tai haastavassa elämäntilanteessa olevat henkilöt. Tavoitteena on tuottaa kiinnostavaa ja ajattelua herättävää neuvontamateriaalia ikääntyville / seniorille liittyen asumisen ennakointiin. Lisäksi ideoida sitä, miten ko. ryhmää voisi parhaiten tavoittaa. Viestintämateriaalia on jo tuotettu Ympäristöministeriössä ja ARAssa. Tarkoituksena on käydä läpi kaikki olemassa oleva ja miettiä, mitä tarvittaisiin vielä lisää. Tarkoituksena on koota kehittäjäryhmä eläkkeellä olevista senioreista, etupäässä vanhusneuvoston edustajista. Kehittäjäryhmälle tarjotaan tietoa siitä, millaista tietoa ja materiaalia asumisen ennakoinnissa on tällä hetkellä saatavilla.

Ikäihmisten neuvoston jäsen/jäsenet voivat ilmoittautua hankkeen kehittäjäryhmään. 

Ehdotus

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.