Ikäihmisten neuvosto, kokous 13.12.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 64 Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kehittämishanke

Valmistelija

  • Riikka Uusikulku, hankekehityspäällikkö, riikka.uusikulku@tuusula.fi

Perustelut

Ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kehittämishanke on käynnistynyt Tuusulassa ympäristöministeriön rahoituksen turvin. Syksyn aikana on tavattu ikäihmisiä työpajoissa ja kuultu ikääntyneiden asumiseen liittyviä toiveita ja tarpeita. Talven aikana järjestetään kysely, jonka avulla selvitetään vielä tarkemmin asumiseen liittyviä unelmia.

Ikääntyneiden asumisen työpajat

Tuusulalaisille ikääntyneille järjestettiin kolme saman sisältöistä työpajaa. Hyrylän työpaja järjestettiin 6.10., Kellokosken työpaja 12.10. ja Jokelan työpaja 28.10. Työpajoissa kartoitettiin ikääntyneiden asumisen toiveita ja unelmia. Tarpeita kysyttiin

  •  
  • asuntoon ja sen varusteluun liittyen
  • talon yhteisistä ja julkisista tiloista
  • lähiympäristön toimivuudesta ja viihtyisyydestä sekä
  • lähialueen palvelujen osalta.


Työpajoihin osallistui mukavasti tuusulalaisia ikäihmisiä. Paikalla oli myös ikäihmisten neuvoston jäseniä, rakennusliikkeiden edustajia, luottamushenkilöitä ja kunnan edustajia. Miina Sillanpään Säätiö on parhaillaan työstämässä koonnosta työpajojen annista. Tarkoituksena on valmistaa pienimuotoinen digitaalinen julkaisu ikääntyneiden asumisen unelmista. Julkaisua jaetaan rakennusliikkeille ja se voi toimia ohjenuorana ikääntyneiden asumisen kohteita suunniteltaessa.

Kalliopohjan yhteisöllisen toiminnan kokeilu

Yhteisöllisen kokeilun paikaksi valikoitui Kalliopohjan asuinalue, jossa asuu runsaasti ikäihmisiä. Alueella sijaitsee Tuusulan kunnan yhteisötila Kalliopohjantie 5 -kerrostalokohteen alakerrassa. Kokeilu aloitettiin lokakuussa kerhohuoneella järjestettävällä kahvihetkellä, jossa tavattiin alueen asukkaita. Kalliopohjan asukkaat toivoivat olohuonetoimintaa. Olohuonetoiminta kokoontuu kerran viikossa. Asukkaat ovat ikääntyneitä ja huonokuntoisia, eikä olohuonetoiminnan ohjaajaa löydy asukkaiden keskuudesta. Parhaillaan selvitetään, mikä taho voisi vastata olohuonetoiminnan ohjauksesta. Tarvittaessa hankerahoitusta käytetään ohjaajan resursointiin.

Yhteistyö rakennusliikkeiden kanssa

Hankkeen aikana on kontaktoitu aktiivisesti rakennusliikkeitä. Rakennusliikkeitä on informoitu ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen hankkeen tavoitteista. Usean rakennusliikkeen kanssa on käyty keskusteluja ikääntyneiden asumisen konsepteista, niiden sopivuudesta Tuusulaan ja mahdollisista vapaista tonteista.

Ensimmäinen ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kohde on parhaillaan suunnitteilla. As Oy Tuusulan Agassit -vuokrataloa rakentuu Rykmentinpuistoon, aivan Tuusulan keskustan tuntumaan. Kohteeseen tulee 50 esteetöntä asuntoa. Asukkaiden käytössä on erilaisia yhteistiloja. Myös piha on suunniteltu asukkaiden yhteiseksi oleskelualueeksi. Kohteen toteuttajana on Avain Rakennuttaja Oy.

Ikääntyneiden asumisen tarpeisiin varautuminen

Ikääntyneiden asumistarpeisiin varautuminen vaatii selkeämpää kokonaiskuvaa ikäihmisten asumisen nykytilanteesta, ikäryhmän tulevasta kehityksestä ja tarvittavista toimenpiteistä. Hankkeen toimenpiteenä FCG:ltä tilataan selvitys, jonka aikana

  •  
  • kuvataan ikääntyneiden asumisen nykytila Tuusulassa
  • tunnistetaan ikääntyneiden asumistarpeita sekä ennakoidaan ja varaudutaan tulevaan kehitykseen
  • tunnistetaan Tuusulan haasteita ikääntyneiden asumisessa ja laaditaan arvio tulevasta
  • suunnitellaan toimenpiteitä ja ratkaisuja ikääntyneiden asumisen kehittämiseksi
  • käydään poikkihallinnollista vuoropuhelua 


Selvityksen avulla on mahdollista arvioida ja ennakoida paremmin tuusulalaisten ikääntyneiden asumistarpeita. Lisäksi selvitys tuottaa suunnitelman ja toimenpide-ehdotukset ikääntyneiden asumista koskevista kehittämistoimista (esim. uustuotannon ratkaisut, korjaamisen edistäminen, asuinympäristöjen kehittäminen). Yhteenveto koostetaan työpajatuotosten pohjalta.

Lisäsi FCG tuottaa hankesuunnitelman mukaisen kyselyn ikääntyneiden asumisen toiveista. Tutkimuksella kartoitetaan senioreitten ajatuksia oman kodin soveltuvuudesta iän karttuessa, korjaustoiveista ja muuttohalukkuudesta. Lisäksi kyselyssä kysytään, millaisia asumisen ratkaisuja Tuusulaan tulisi saada lisää ja miten hyvin vastaajat tuntevat uusia mahdollisuuksia. Vastaajia pyydetään myös arvioimaan kiinnostusta yhteisöllisen asumisen ratkaisuihin ja yhteisöllisyyden lisäämiseen nykyisillä asuinalueilla. 

Hankekehityspäällikkö Riikka Uusikulku esittelee ikääntyneiden yhteisöllisen asumisen kehittämishankkeen tilannekatsauksen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallisuus- ja hyvinvointikoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Merkitään tiedoksi. 

Päätös

Merkittiin tiedoksi.