Kunnanhallitus, kokous 29.11.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 462 Lausunto ympäristö- ja aloitusluvasta, Suomen Ilotulitus Oy, ilotulitteiden koeammunta sekä hävitys, Tuusula 

TUUDno-2021-2367

Valmistelija

  • Hannu Saarikko, kaavasuunnittelija, hannu.saarikko@tuusula.fi

Perustelut

Lausuntopyyntö

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on pyytänyt 28.10.2021 (TUUDnro-2021-741) kunnanhallituksen lausuntoa Suomen Ilotulitus Oy:n ympäristöluvasta ja aloitusluvasta. Lausuntoa pyydetään 8.12.2021 mennessä. Hakemusasiakirjat ovat nähtävillä 1.11. - 8.12.2021 Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla (www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi) sekä julkipano.fi -palvelussa.

Toiminnan kuvaus

Suomen Ilotulitus Oy hakee lupaa ilotulitusten koeammunnalle kiinteistön 858-412-2-62 luoteispäädyssä. Toimintaan liittyy myös viallisten tai myyntiin kelpaamattomien ilotulitteiden hävitys, josta aiheutuu melua ympäristöön. Hävitys tehdään myös kiinteistön luoteispäädyssä. Vastaavanlaista toimintaa kiinteistöllä on ollut vuodesta 1961 lähtien.

Koeammuntaa tehdään noin 50 päivänä vuodessa ja ilotulitteita ammutaan keskimäärin 150 kpl per ammuntapäivä. Koeammuntaa tehdään joko Tuusulan tai Nurmijärven kiinteistöiltä. Nurmijärven kiinteistöltä tehtävälle koeammunnalle haetaan erillinen ympäristölupa. Kiinteistöiltä ei koskaan ammuta samanaikaisesti. Näytöspäiviä on vuoden aikana 4–5 ja hävityspäiviä on alle 20. Ilotulitteita hävitetään vuoden aikana noin 10 bruttotonnia. Koeammuntapäivänä varsinaista ammuntaa on noin 60 minuuttia ja näytöspäivänä alle 15 minuuttia. Hävityksestä aiheutuu ilma- ja melupäästöjä noin 100 minuutin ajan per hävityspäivä. Ammunta ja hävitystoiminta jakautuvat toimintapäivän aikana suhteellisen tasaisesti klo 9–15 väliselle ajalle. Koeammuntoja ja hävitystä ei tehdä yhtäjaksoisesti, vaan räjähdykset ja hävitys tapahtuvat tasaisesti toimintapäivänä aikana.

Toiminnan merkittävin ympäristövaikutus aiheutuu melusta. Melun leviämistä alueella on mallinnettu erillisellä melumallinnuksella. Osa kiinteistöjen itäpuolisista rakennuksista sijaitsevat Kaikulan (0185806) pohjavesialueella. Toiminnasta ei hakemuksen mukaan aiheudu vaikutuksia pohjavesialueelle, sillä koeammuntaa ja ilotulitteiden hävitystä ei tehdä pohjavesialueella.

Toiminnalle haetaan ympäristönsuojelulain 199 §:n mukaista lupaa aloittaa toiminta muutoksenhausta huolimatta.

Lausunto

Kunnanhallitus toteaa lausuntonaan, että maankäytön tavoitteet eivät ole muuttuneet alueella. Oikeusvaikutteisessa osayleiskaavassa hankekiinteistö 858-412-2-62 on erityisaluetta. Toiminnan päätyttyä alue muuttuu maa- ja metsätalousalueeksi. Osayleiskaavassa on esitetty suojavyöhyke ek-4, jolla asumisen sijoittumisessa tulee ottaa huomioon ilotulitteita valmistavan yrityksen läheisyys. Osayleiskaavan mitoituksen perusteella lähiympäristöön ei kohdistu mitään erityistä rakentamispainetta, joka rajoittaisi yhtiön toiminnan jatkamista. Vireillä olevassa strategisessa Tuusulan yleiskaavan II- ehdotuksessa lähiympäristöön ei ole osoitettu uutta täydentävää asutusta. Nykyinen asutus sijoittuu pääosin Vanhan-Hämeentien (mt 11507) ja asutusta palvelevien yksityisteiden varteen. Pohjavesialueen raja sivuaa hankekiinteistön itäkulmaa, mutta hankekiinteistö jää pohjavesialueen ulkopuolelle. Pohjavesialue on vedenhankinnan kannalta erittäin tärkeää aluetta, jolla ei saa tehdä pohjaveden laatua tai määrää heikentäviä toimenpiteitä.

Ympäristölupahakemuksen liitteenä esitetyn melumallinnuksen mukaan erityisesti ilotulitteiden koeammunta näyttäisi olevan toiminnoista enemmän melua aiheuttavaa. Ilotulitusnäytösten osalta meluvyöhykkeet ovat kapeammat ja ajallisesti lyhytkestoisempia. Ilotulitteiden hävittämisen osalta melun ohjearvot eivät ylity lähimmissä pihapiireissä.

Kunnanhallitus puoltaa Suomen Ilotulitus Oy:n ympäristölupahakemusta, mutta pitää tärkeänä, että lähiympäristössä sijaitsevien asuinkiinteistöjen asumisviihtyvyyttä ei merkittävästi heikennetä. Lupaa harkittaessa tulee ottaa huomioon Valtioneuvoston päätöksessä esitetyt melun ohjearvot asumiselle. Koeammunnoista, ilotulitusnäytöksistä ja ilotulitteiden hävittämisestä olisi hyvä tiedotta lähialueen asukkaille riittävän ajoissa, koska ennakoimaton ja äkillisesti alkava toiminta koetaan asukkaiden taholta häiritsevänä. Tiedottamisella voidaan tarvittaessa varautua myös kotitalouksien lemmikkieläinten suojaamiseen melulta. Lisäksi on hyvä tiedostaa toimintojen sijainti Kaikulan pohjavesialueen lähellä.

Lisätietoja: Hannu Saarikko, hannu.saarikko@tuusula.fi, p. 040 314 3520

Liitteet:

  • Lausuntopyyntö 28.10.2021 TUUDno-2021-741
  • Yleisölle tarkoitettu tiivistelmä lupahakemuksessa esitetyistä tiedoista
  • Suomen Ilotulitus Oy:n koeammunnan meluselvitys 25.3.2021
  • Suomen Ilotulitus Oy-Tuusulan Ilotulitustehtaan turvallisuusselvitys, 2020
  • Ympäristölupapäätös 26.3.2009
  • Ote Ruskela-Vanhakylä-Ritasjärvi osayleiskaavasta nro 2025

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • antaa perusteluosion mukaisen lausunnon Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle toimitettavaksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, kaavoitus, Hannu Saarikko

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.