Kuntakehityslautakunta, kokous 11.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 63 Aropolku, asemakaavan muutos (3611), hyväksyminen

TUUDno-2020-2143

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Carita Kosonen, kaavoitusavustaja, carita.kosonen@tuusula.fi

Perustelut

Aropolun asemakaavan muutos

Perustelut

Asemakaavan muutosalue sijoittuu Hyrylän eteläpuolelle Mikkolan Aropolun lähiympäristöön. Kaavaratkaisu mahdollistaa läpikulun poistumisen korttelien 32059 ja 32074 väliltä rauhoittaen liikennettä asuinalueiden läheisyydessä. Samalla kun Aropolku poistuu korttelien väliltä, nimetään nykyinen Punasavikanpolku uudelleen Aropoluksi. Kaavaratkaisu korjaa kaavan katualueen ja korttelialueiden välisiä rajalinjoja sekä erillispientalojen alueella määräyksiä ja rakennusalojen rajoja vastaamaan alueen nykyistä maankäyttöä. Lisäksi alueella oleva kulttuurihistoriallisessa inventoinnissa I-luokan kohteeksi merkitty arvokas rakennus osoitetaan kaavassa suojeltavaksi rakennukseksi.

Suunnittelualue on noin 1,1 hehtaaria. Asuntokerrosalaa kaava-ratkaisussa on osoitettu 1600 k-m2. Uutta asuntokerrosalaa ei ole osoitettu alueelle.

Kaavaratkaisu edesauttaa kunnan strategisten tavoitteiden toteutumista edistämällä asukkaiden hyvinvointia ja arjen sujuvuutta rauhoittamalla liikennettä asuinalueiden läheisyydessä.

Kaavaratkaisun toteuttamisen myötä kunnalle kohdistuvat kustannukset ovat noin 4000 €. Kunnalle kohdistuu vuosittain säästöjä vähentyvien katujen kunnossapitokulujen myötä.

Korttelialueet ovat yksityisomistuksessa. Tuusulan kunta omistaa suunnittelualueesta n. 15 %. Kaavaratkaisu on tehty hakemuksen johdosta ja kaavaratkaisun sisältö on neuvoteltu hakijan kanssa.

Ehdotus

Esittelijä

Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä laaditun Aropolun asemakaavan muutosehdotuksen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman mielipiteisiin ja lausuntoihin laaditut vastineet
  • asettaa asemakaavan muutosehdotuksen MRA 27 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville muistutusten ja lausuntojen esittämistä varten

Päätös

Kuntakehityslautakunta päätti

  • hyväksyä laaditun Aropolun asemakaavan muutosehdotuksen sekä osallistumis- ja arviointisuunnitelman mielipiteisiin ja lausuntoihin laaditut vastineet
  • asettaa asemakaavan muutosehdotuksen MRA 27 §:n mukaisesti julkisesti nähtäville muistutusten ja lausuntojen esittämistä varten.

Valmistelija

  • Lauri Kopposela, kaavasuunnittelija, lauri.kopposela@tuusula.fi

Perustelut

Asiaselostus

Kuntakehityslautakunta päätti 16.12.2020 hyväksyä asemakaavan muutosehdotuksen sekä oasvaiheen lausuntoihin ja mielipiteisiin laaditut vastineet, sekä asettaa asemakaavan muutosehdotuksen MRA 27 §:n mukaisesti nähtäville muistutusten ja lausuntojen esittämistä varten.

Kaavaehdotus on ollut nähtävillä 1.3.– 31.3.2021 aikana. Asemakaavan muutosehdotuksesta ei saatu lausuntoja tai muistutuksia.

Asemakaavan muutokseen on tehty tekninen korjaus, jolla on vähäisesti nostettu tontin 8131/4 rakennusoikeutta vastaamaan nykytilannetta. Tontille on rakennettu omakotirakennus, joka suojellaan asemakaavassa. Asemakaavaan lisätään rakennusoikeutta vastaamaan tontille jo toteutettua kerrosalaa.

Tekninen korjaus on vähäinen eikä anna aihetta asemakaavan uudelleen nähtäville asettamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anne Olkkola, kaavoituspäällikkö, anne.olkkola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • hyväksyä laaditun asemakaavan muutoksen Aropolku, asemakaavan muutos (3611)
  • hyväksyä ja tarkastaa pöytäkirjan tämän asian osalta kokouksessa.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Lauri Kopposela, kaavoitus(at)tuusula.fi, maankayttoposti(at)tuusula.fi

Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Valitusoikeus ja valituksen perusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Valituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen.
Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös se, jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun muutettu päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Valitusviranomainen
Päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusviranomaisen yhteystiedot
Helsingin hallinto-oikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin 029 56 42000
Faksi 029 56 42079
sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi

Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

MRL 188 §:n 3 momentin mukaan kaavan tai rakennusjärjestyksen hyväksymistä koskevan päätöksen katsotaan tulleen asianosaisten tietoon samaan aikaan, kun päätöksen katsotaan kuntalain 140 §:n mukaisesti tulleen kunnan jäsenen tietoon.

Muista kuin em. päätöksistä asianosaisen katsotaan saaneen tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Valituksen muoto ja sisältö 
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

1) päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
2) miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
3) vaatimusten perustelut;
4) mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:

  • valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  • selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
     

Valitusasiakirjojen toimittaminen
Valitusasiakirjat on toimitettava valitusviranomaisille ennen valitusajan päättymistä. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa valitusviranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.
Asiakirjat toimitetaan viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Tämä voidaan tehdä myös postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Lisätietoja
Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) 2 §:n nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua, joka on hallinto-oikeudessa 260 euroa. Saman lain 5 §:ssä on määräys niistä asioista, joista ei peritä oikeudenkäyntimaksua. Maksua ei myöskään peritä, jos hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi.