Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta, kokous 21.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Hyvinvointialueen perustaminen, tilannekatsaus valmistelun etenemiseen

TUUDno-2021-1657

Valmistelija

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Perustelut

Eduskunta hyväksyi istunnossaan 23.6.2021 hallituksen esityksen koskien hyvinvointialueiden perustamista sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisen uudistamista. Ehdotuksen mukaiset hyvinvointialueet perustetaan mahdollisimman pian lakien hyväksymisen ja vahvistamisen jälkeen. Lait tulevat voimaan porrastetusti, osa 1. heinäkuuta 2021 ja viimeiset vuoden 2023 alusta. 

Uudistuksen tavoitteena on turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sote- ja pelastustoimen palvelut kaikille suomalaisille, parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta, kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti sekä hillitä kustannusten kasvua. Hyvinvointialueille siirtyvät sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen henkilöstö, omaisuus sekä sopimukset.  

Hyvinvointialueen toiminnan käynnistämiseksi tarvitaan väliaikainen hallinto huolehtimaan niistä välttämättömistä voimaanpanolain mukaisista toimenpiteistä, jotka on tehtävä lainsäädännön voimaantulon 1.7.2021 jälkeen ennen aluevaltuuston toimikauden alkua 1.3.2022. Väliaikainen valmistelutoimielin (VATE) vastaa hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistämisen valmistelusta siihen saakka, kunnes aluevaltuusto on valittu ja aluevaltuuston asettama aluehallitus on aloittanut toimintansa. 

Väliaikainen valmistelutoimielin perustuu lakiin sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta (8 ja 10 §). Hyvinvointialue saa alkuvaiheessa tarvittavan rahoituksen valtiolta lainsäädännössä määriteltyjen perusteiden mukaisesti.    

VATE vastaa valmistelutyön organisoimisesta ja johtamisesta, mutta ei tee poliittisia linjauksia vaativien asioiden valmistelua. Välttämättömiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi hyvinvointialueen toiminnan ja hallinnon käynnistäminen. Valmisteltaviksi tulevat esimerkiksi ehdotukset hyvinvointialueen hallintosäännöstä, johtamisjärjestelmästä sekä tuotanto- ja yhteistyörakenteista. 

Uuden hyvinvointialueen valmistelua varten on perustettu erillinen valmistelutoimielin (VATE) alatyöryhmineen. Kunnanhallitus (9.8.2021 §288) on valinnut väliaikaisen valmistelutoimielimen jäseneksi hallintojohtaja Harri Lipastin ja hänen varalleen kansliapäällikkö Virpi Lehmusvaaran. Hyvinvointialueen väliaikaisen valmistelutoimielimen alaiset työryhmät (esim. talous, HR, palvelut, ICT, yhdyspinnat) on perustettu ja kunnan johtoryhmä on nimennyt niihin edustajansa. Työskentely työryhmissä on käynnistynyt. 

Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Tuusulan, Mäntsälän ja Pornaisten kunnat ovat keväällä 2017 valtuustojensa päätöksellä perustaneet Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän. Perustamisen yhteydessä päätettiin, että Keski-Uudenmaan alueella kehitetään alueellinen sote-malli, joka myöhemmin voi toimia osana valtakunnallista sote-ratkaisua. Keski-Uudenmaan uuden hyvinvointialueen perustaminen tullaan tekemään tämän hyvässä yhteistyössä tehdyn valmistelun jatkona siten, että jatkossa mukana on myös Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen edustus. Hyvinvointialueen muiden osapuolten, Eteva kuntayhtymän ja Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymän, kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä väliaikaisen valmistelutoimielimen alaisissa valmisteluryhmissä. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Heidi Hagman, kehittämispäällikkö, heidi.hagman@tuusula.fi

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää 

  • merkitä hyvinvointialueiden valmistelun etenemisen tiedokseen. 
     

Päätös

Merkittiin tiedoksi. 

Hallintojohtaja Harri Lipasti esitteli lautakunnalle hyvinvointialueen valmistelua.