Kunnanhallitus, kokous 20.9.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 354 Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL), hallituksen asiantuntijajäsenen ja varajäsenen nimeäminen kaudelle 2021–2025

TUUDno-2021-2059

Valmistelija

  • Harri Lipasti, hallintojohtaja, harri.lipasti@tuusula.fi

Perustelut

HSL:n perussopimuksen 15 §:ssä on määräykset HSL:n hallituksen kokoonpanosta ja jäsenistä. 

Hallituksen paikkajako määräytyy jäsenkuntien 12 §:n mukaisten ääniosuuksien suhteessa. Hallituksessa on enintään 14 jäsentä ja näiden varajäsenet. Hallituksen toimikausi on neljä vuotta.  HSL:n yhtymäkokous nimitti kokouksessaan 14.9.2021 kuntayhtymälle uuden hallituksen.

Edelleen perussopimuksen 15 §:ssä todetaan, että jäsenkunta, joka ei ole nimittänyt hallituksen varsinaista tai varajäsentä voi nimittää hallitukseen asiantuntijaedustajan ja tämän varaedustajan. Kuntayhtymän hallitus päättää muiden asiantuntijajäsenten läsnäolo- ja puheoikeudesta hallituksen kokouksissa hallintosäännön mukaisesti.

Asiantuntijajäsenillä on läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa ja iltakouluissa, mutta he eivät osallistu päätöksentekoon. Asiantuntijajäsenet muodostavat tärkeän linkin HSL:n ja sen omistajakuntien päätöksenteon valmistelussa ja täytäntöönpanossa. Asiantuntijat toimivat viestinvälittäjinä ajankohtaisista, erityisesti valmistelussa olevista suunnitelmista ja näkemyksistä molempiin suuntiin. 

HSL:n hallitus päättää 21.9.2021 pidettävässä kokouksessaan erikseen läsnäolo-oikeudesta HSL-hallintosäännön 46 §:n nojalla. Päätösehdotuksen mukaan myös Tuusulan kunta voisi aikaisemman käytännön mukaisesti nimetä hallitukseen asiantuntijajäsenen (hallituksen varajäsenen lisäksi) ja hänelle varajäsenen. Edellyttäen, että HSL:n hallitus päättää asiantuntijajäsenistä edellä kerrotun mukaisesti, Tuusulan kunnanhallitus nimeää asiantuntijajäsenen ja hänen varajäsenensä tässä kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • nimetä Tuusulan kunnan edustajaksi HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän hallitukseen asiantuntijajäseneksi toimikaudelle 2021–2025 pormestari Kalle Ikkelän ja hänen varajäsenekseen valtuuston puheenjohtaja Arto Lindbergin.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.