Kunnanhallitus, kokous 23.8.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 295 Luottamushenkilöiden IT-päätelaitteiden hankkiminen uudelle valtuustokaudelle

TUUDno-2021-1285

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Niko Kinnunen, tietohallintopäällikkö, niko.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulassa on siirrytty sähköiseen kokouskäytäntöön valtuustokaudella 2017–2021. Luottamushenkilöt käyttävät tällä hetkellä pääsääntöisesti omia henkilökohtaisia päätelaitteitaan ja saavat siitä kunnalta käyttökorvauksen. Kunnan päätelaitteita on tarjottu lähinnä vain niille luottamushenkilöille, joilla ei ole omaa käyttötarpeeseen soveltuvaa laitetta käytössään.

Nykyinen käytäntö synnyttää tiettyjä tietoturvariskejä, kun luottamushenkilöiden päätelaitteet eivät ole kunnan tietohallinnon ylläpidossa ja valvonnassa. Olennaisin riski liittyy luottamuksellisten ja salaisten kokousmateriaalien liitteiden käsittelyyn. Omilla päätelaitteilla toimittaessa on suurempi riski sille, että edellä mainittuja tietoja päätyy ulkopuolisten saataville kuin toimittaessa kunnan ylläpidossa ja valvonnassa olevilla kunnan laitteilla. Kunnan käyttämää asianhallinta- ja kokousjärjestelmää ollaan kehittämässä tietoturvan osalta ja sekin osaltaan edellyttää kunnan hallinnassa oleviin päätelaitteisiin siirtymistä. Lisäksi on katsottu, että sähköisten työvälineiden käytön lisääntyessä luottamushenkilöilläkin, yhtenäinen laitekanta helpottaisi käyttäjien ohjeiden tekemisessä sekä kouluttamisessa.

Esitetään, että Tuusula hankkii luottamushenkilöille valtuustokaudelle 2021–2025 sähköiseen työskentelyyn tarvittavat IT-päätelaitteet ja niihin tarvittavat ohjelmistolisenssit sekä järjestää tarvittavat ylläpito- ja tukipalvelut laitteille. Henkilökohtaiset IT-päätelaitteet hankitaan valtuutuille ja muille varsinaisten toimielinten jäsenille (ei apu- eikä vaikuttamistoimielinten jäsenille). Tämänhetkisillä tiedoilla laitetarve henkilökohtaisille laitteille on noin 120 kappaletta. Lisäksi varajäsenille hankitaan yhteiskäyttöisiä lainalaitteita tarvittava määrä.
 

Ehdotus

Esittelijä

Arto Lindberg, valtuuston puheenjohtaja, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä periaatepäätöksen IT-päätelaitteiden hankkimisesta perusteluosassa mainituille luottamushenkilöille valtuustokaudelle 2021–2025. Varsinaiset hankintapäätökset asiassa tehdään kunnan normaalien hankintaohjeiden mukaisesti.
     

Puheenjohtajan avattua asiasta keskustelun hän totesi käydyn keskustelun perusteella, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

Päätös

Kunnanhallitus päätti

  • palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Valmistelija

  • Niko Kinnunen, tietohallintopäällikkö, niko.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Asian jatkovalmistelussa on todettu, että luottamushenkilöiden tarpeita on kartoitettu kohdennetuin haastatteluin vuoden 2021 aikana. Kunnassa on tietosuojasyistä ja käyttötuen varmistamiseksi nopealla aikataululla tarpeen hankkia uuden valtuustokauden alussa luottamushenkilöiden käyttöön yhdenmukaiset työvälineet (it-päätelaitteet) ja käytön tuki.   

Ehdotus

Esittelijä

  • Kalle Ikkelä, pormestari, kalle.ikkela@tuusula.fi

Ehdotus

Kunnanhallitus päättää

  • hyväksyä periaatepäätöksen IT-​päätelaitteiden hankkimisesta perusteluosassa mainituille luottamushenkilöille valtuustokaudelle 2021–2025. Varsinaiset hankintapäätökset asiassa tehdään kunnan normaalien hankintaohjeiden mukaisesti.
     

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tietohallintopäällikkö Niko Kinnunen selosti asiaa kokouksessa.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.