Keskusvaalilautakunta, kokous 16.6.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Kuntavaalien tuloksen vahvistaminen

TUUDno-2020-2331

Perustelut

Vaalilain 95 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunta vahvistaa vaalien tuloksen 3. päivänä vaalipäivän jälkeen viimeistään kello 18 aloitettavassa kokouksessaan.

Vaalilain 89 §:n mukaan vaaliliittoon kuulumattomaan puolueeseen ja kuhunkin yhteislistaan kuuluvien ehdokkaiden keskinäinen järjestys puolueessa tai yhteislistassa määräytyy heidän saamiensa henkilökohtaisten äänimäärien mukaan. Tässä järjestyksessä ehdokkaille annetaan vertausluvut siten, että kunkin puolueen tai yhteislistan ensimmäinen ehdokas saa vertausluvukseen puolueen tai yhteislistan hyväksi annettujen äänten koko lukumäärän, toinen puolet siitä, kolmas kolmanneksen, neljäs neljänneksen ja niin edelleen.

Vaaliliittoon kuuluvien puolueiden ehdokkaiden keskinäinen järjestys määräytyy puolueesta riippumatta heidän saamiensa henkilökohtaisten äänimäärien mukaan. Tässä järjestyksessä ehdokkaille annetaan vertausluvut siten, että ensimmäinen ehdokas saa vertausluvukseen vaaliliiton hyväksi annettujen äänten koko lukumäärän, toinen puolet siitä, kolmas kolmanneksen, neljäs neljänneksen ja niin edelleen.

Yhteislistaan kuulumattoman valitsijayhdistyksen ehdokkaan vertauslukuna ovat hänen saamansa äänimäärä.

Vaalilain 90 §:n mukaan jos äänimäärät tai vertausluvut ovat yhtä suuret, niiden keskinäinen järjestys ratkaistaan arpomalla.

Vaalilain 91 §:n mukaan vaalien tuloksen määräämiseksi kuntavaaleissa kirjoitetaan kaikkien ehdokkaiden nimet heidän vertauslukujensa suuruuden mukaiseen järjestykseen ja kunkin ehdokkaan nimen kohdalle merkitään hänen vertauslukunsa. Tästä nimisarjasta valitaan sarjan alusta alkaen niin monta ehdokasta kuin kunnassa on valittava valtuutettuja.

Vaalilain 93 §:n mukaan valtuutetuille valitaan varavaltuutetut siten kuin kuntalain 11 §:ssä säädetään. Kuntalain 11 §:n mukaan valtuutetuille valitaan varavaltuutettuja jokaisen kuntavaaleissa esiintyneen vaaliliiton, puolueen ja yhteislistan ensimmäisistä valitsematta jääneistä ehdokkaista sama määrä kuin valtuutettuja, kuitenkin vähintään kaksi. Yhteislistan ulkopuolella olleen valitsijayhdistyksen ehdokkaana valitulla valtuutetulla ei ole varavaltuutettua.

Vaalilain 95 §:n mukaan kunnan keskusvaalilautakunnan on viipymättä:

1)    julkaistava vaalien tulos laittamalla sen sisältävä pöytäkirja valitusosoituksineen kunnan julkisten kuulutusten ilmoitustaululle seitsemän päivän ajaksi;

2)    annettava luettelo valtuutetuiksi valituista ja heidän varajäsenistään valtuustolle ja tiedotettava siitä sillä tavalla kuin kunnan ilmoitukset kunnassa saatetaan tiedoksi; sekä

3)    annettava tieto vaalien tuloksesta oikeusministeriölle sen määräämällä tavalla.

Vaalilain 98 §:n mukaan kun vaalien tulos on vahvistettu, tuloksen vahvistavan viranomaisen on pöytäkirjassa mainittava sekä valitut henkilöt että ne, jotka edustajanpaikan joutuessa avoimeksi varaedustajina tulevat valittujen tilalle tai jotka on valittu varavaltuutetuiksi. Kukin valittu merkitään pöytäkirjaan ilmoittamalla hänen nimensä ja arvonsa, ammattinsa tai toimensa sekä, kuntavaaleja lukuun ottamatta, kotikuntansa samoin kuin hänen saamansa vertausluku ja äänimäärä.

Vaalilain 99 §:n mukaan vaalien tuloksen vahvistamisen jälkeen äänestysliput ja kappale ehdokaslistojen yhdistelmää on pantava päällykseen, joka sinetöidään oikeusministeriön määräämällä tavalla. Ne on säilytettävä, kunnes lähinnä seuraavat vastaavat vaalit on toimitettu. Laskelmat on säilytettävä pöytäkirjan liitteenä.

Oikeusministeriön ohjeiden mukaan keskusvaalilautakunta vahvistaa 13.6.2021:

  • ne äänimäärät ja vertausluvut, jotka kukin ehdokas on saanut,
  • mahdollisten arvontojen tulokset,
  • mitättömien äänten määrän ja
  • äänten kokonaismäärän (hyväksytyt äänet yhteensä + mitättömät äänet).


Pöytäkirjaan on merkittävä näin vahvistetut äänimäärät ja vertausluvut sekä lisäksi kunkin valtuutetuksi tai varavaltuutetuksi valitun nimi sekä ehdokaslistojen yhdistelmän mukaiset arvo, ammatti tai toimi.

Keskusvaalilautakunnan on viipymättä annettava tieto vaalien tuloksesta oikeusministeriölle siten, että tarkastuslaskennan tulos tallennetaan vaalitietojärjestelmän laskentajärjestelmään ja kuitataan tallennus valmiiksi.

Lisäksi oikeusministeriön ohjeiden mukaan keskusvaalilautakunnan on otettava tuloslaskentajärjestelmästä pöytäkirjan liitteiksi ainakin seuraavat tulosteet (raportit):
        - KT 32 Ryhmien kannatus ja muutos edellisistä vaaleista,
        - KT 29 Ryhmittäin ehdokkaiden äänet,
        - KT 26 Valitut ja varamiehet vertausluvuittain,
        - KT 90 Mitättömät äänestysliput perusteittain,
        - KT 23 Ehdokkaat vertausluvuittain,
        - KT 21 Ehdokkaiden äänet, koko kunta,
        - KT 20 Ehdokkaiden äänet äänestysalueittain,
        - KT 10 Äänestysaktiivisuus kunnassa ja
        - KT 11 Äänestysaktiivisuus sukupuolen mukaan äänestysalueittain.

Ehdotus

Keskusvaalilautakunta

  • suorittaa äänimäärätasatilanteiden arvonnan ja vahvistaa arvontojen tuloksen
  • vahvistaa kuntavaalituloksen ja liittää sen pöytäkirjaan
  • toteaa, että tieto vaalien tuloksesta annetaan oikeusministeriölle sen määräämällä tavalla eli tallentamalla tarkastuslaskennan tulos vaalitietojärjestelmän laskentajärjestelmään
  • julkaisee viipymättä vaalien tuloksen laittamalla sen sisältävän pöytäkirjan valitusosoituksineen kunnan julkisten kuulutusten ilmoitustaululle seitsemän päivän ajaksi
  • antaa luettelon valtuutetuiksi valituista ja heidän varajäsenistään valtuustolle
  • tiedottaa vaalien tuloksesta julkaisemalla siitä kuulutuksen kunnan www-sivuilla sekä Keski-Uusimaa- ja Viikkouutiset Keski-Uusimaa lehdissä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

VALITUSOSOITUS

Valituskohde

Päätökseen, jolla vaalien tulos (§ 53) on vahvistettu, saa hakea muutosta valittamalla sen mukaan kuin vaalilain 8. luvussa säädetään.

Valitusoikeus

Valitusoikeus on sillä, jonka etua tai oikeutta päätös loukkaa, sekä jokaisella vaaleissa ehdokkaana olleella henkilöllä ja ehdokashakemuksen antaneella puolueella ja yhteislistalla sillä perusteella, että päätös on lainvastainen.

Lisäksi saavat päätöksestä valittaa sillä perusteella, että vaalit on toimitettu virheellisessä järjestyksessä ja että se on saattanut vaikuttaa vaalien tulokseen:

1) jokainen asianomaisessa vaalipiirissä tai kunnassa äänioikeutettu henkilö; ja
2) kuntavaaleissa kunnan jäsen.

Valitusviranomainen

Päätökseen haetaan muutosta Helsingin hallinto-oikeudelta.

Valitusviranomaisen yhteystiedot
Helsingin hallinto-oikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
Puhelin 029 56 42000
Faksi 029 56 42079
sähköposti helsinki.hao@oikeus.fi

Valitusaika ja tiedoksisaanti

Valitus tehdään 14 päivä kuluessa siitä, kun vaalien tulos on julkaistu. Keskusvaalilautakunta julkaisee vaalien tuloksen laittamalla sen sisältävän pöytäkirjan valitusosoituksineen kunnan julkisten kuulutusten ilmoitustaululle 7 päivän ajaksi.

Valituskirjelmä

Valituskirjelmässä, joka osoitetaan hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava seuraavat asiat:

  • päätös johon muutosta haetaan
  • valittajan nimi ja kotikunta
  • postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta, mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi ja millä perusteilla muutosta vaaditaan

Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä taikka jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valituksen liitteet

Valitukseen on liitettävä:

1) valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
2) selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
3) asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajassa hallinto-oikeudelle.

Valituksen voi toimittaa henkilökohtaisesti, postitse tai maksettuna postilähetyksenä, sähköisellä tiedonsiirtomenetelmällä taikka asiamiestä tai lähettiä käyttäen. Valituskirjelmän lähettäminen postitse tai sähköisesti tapahtuu lähettäjän omalla vastuulla. Valituksen on saavuttava viranomaiselle virka-aikana ennen 14 päivän valitusajan päättymistä.

Oikeuslaitoksen Internet-sivuilla on tarkemmat ohjeet asiakirjojen toimittamisesta sähköisesti: http://www.oikeus.fi/fi/index/oikeuslaitos/asiakirjojentoimittaminen.html.