Valmistelija
Johanna Aho, johtava rakennustarkastaja, johanna.aho@tuusula.fi
Sakari Eskelinen, lakimies, sakari.eskelinen@tuusula.fi
Perustelut
Taustaa ja asian kulku:
Kiinteistöltä 858-411-2-230, osoitteessa *****, on todettu, että pihalla
varastoidaan rakennuspuutavaraa, kontteja, lavetteja, kivilaattoja, luonnonkiviä sekä läjitetään maata osalla kiinteistöä. Lisäksi kiinteistöllä pidetään työntekijöiden autoja sekä kuorma-autoja. Tavaroita on tontin pihalla näkyen selvästi tielle rumentaen
näkymää.
Valvontatarkastaja on puuttunut asiaan useamman kerran kehottaen viimeksi 12.4.2018
lopettamaan määräajassa luvaton ulkovarastointi ja maanläjitys kiinteistöllä. Määräaika kehotuksessa mainituille toimenpiteille on umpeutunut 20.6.2018.
Tämän jälkeen luvattoman toiminnan tiimoilta on käyty kirjeenvaihtoa ja puhelinkeskustelua rakennusvalvonnan ja kiinteistön omistajien ja kiinteistön omistajien lakitoimiston kesken. Kiinteistönomistajien tarkoitus on ollut saattaa lupatilanne kuntoon. Asia ei ole kuitenkaan marraskuuhun 2020 mennessä edistynyt siten, että lupa-asia olisi nyt kunnossa.
Valvontarkastaja on lähettänyt kiinteistönomistajille selityspyyntöjä viimeksi 30.9.2019 ja 5.8.2020. Viimeisimmän 8.9.2020 kiinteistönomistajien asiamiehen antaman vastineen mukaan lupahakemuksen vireillepano ei ole edennyt alkuperäisessä aikataulussa. Marraskuussa 2020 lupahakemusta ei ole laitettu vieläkään vireille.
Valvontatarkastaja on käynyt 16.11.2020 toteamassa valvontakäynnillä, että kiinteistön tilanne on edelleen muuttumaton edelliseen käyntiin 5.8.2020 nähden, jolloin havaittiin edellä kuvattu luvaton varastointi ja maanläjitys osalla kiinteistöä.
Varastointia koskeva normisto:
- MRL 169 § (Ulkovarastointi) 1-2. mom. mukaan varastointi ulkosalla on järjestettävä niin, ettei se turmele tieltä tai muulta yleiseltä alueelta näkyvää maisemaa taikka häiritse ympäröivää asutusta. Asemakaava-alueella ei aluetta saa käyttää häiriötä aiheuttavaan tai ympäristöä rumentavaan varastointiin taikka pitkäaikaiseen tai laajaan tavaroiden ulkosäilytykseen, jollei asemakaavasta muuta johdu.
- MRL 167 § 1. mom. mukaan rakennettu ympäristö on pidettävä rakennusluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa.
- MRL 166 § 1 mom. mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.
- RJ kohta 3.6 Rakennetun ympäristön hoito ja valvonta 3.mom. Rakennuspaikkaa ei saa käyttää häiriötä aiheuttavaan tai ympäristöä rumentavaan varastointiin taikka pitkäaikaiseen tai laajaan tavaroiden ulkosäilytykseen eikä asemakaavan käyttötarkoituksesta poikkeavaan, ympäristölle häiriötä aiheuttavaan toimintaan.
Rakennusvalvontajaoston ratkaisu:
Koska kehotusta lopettaa ympäristöä rumentava varastointi ja maanläjitys ei ole noudatettu määräajassa, eikä lähes kahden ja puolen vuoden jälkeenkään, rakennusvalvontajaoston tulee puuttua asiaan hallintopakkokeinoin.
*****, *****, ***** ja ***** velvoitetaan (velvoitteet 1-4):
- ***** kiinteistön 858-411-2-230 omistajana velvoitetaan lopettamaan kiinteistön ympäristöä rumentava varastointi ja maanläjitys sekä poistamaan kiinteistöltä rakennuspuutavara, kontit, lavetit, kivilaatat, luonnonkivet sekä työntekijöiden autot sekä kuorma-autot (päävelvoite 1.)
- ***** kiinteistön 858-411-2-230 omistajana velvoitetaan lopettamaan kiinteistön ympäristöä rumentava varastointi ja maanläjitys sekä poistamaan kiinteistöltä rakennuspuutavara, kontit, lavetit, kivilaatat, luonnonkivet sekä työntekijöiden autot sekä kuorma-autot (päävelvoite 2.)
- ***** kiinteistön 858 - 411 -2 -230 omistajana velvoitetaan lopettamaan kiinteistön ympäristöä rumentava varastointi ja maanläjitys sekä poistamaan kiinteistöltä rakennuspuutavara, kontit, lavetit, kivilaatat, luonnonkivet sekä työntekijöiden autot sekä kuorma-autot (päävelvoite 3.)
- ***** kiinteistön 858-411-2-230 omistajana velvoitetaan lopettamaan kiinteistön ympäristöä rumentava varastointi ja maanläjitys sekä poistamaan kiinteistöltä rakennuspuutavara, kontit, lavetit, kivilaatat, luonnonkivet sekä työntekijöiden autot sekä kuorma-autot (päävelvoite 4.)
Päävelvoitteille asetettavat tehosteet:
Jokaista velvoitetta 1- 4 on kutakin noudatettava kiinteän 1000 euron uhkasakon uhalla.
Perustelut:
Koska kehotusta ei ole noudatettu rakennusvalvontajaosto joutuu puuttumaan asiaan pakotetoimin.
MRL 182 § mukaan: "Jos joku ryhtyy toimiin tämän lain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti taikka lyö laimin näihin perustuvan velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomainen sekä asianomainen ministeriö markkinavalvontaviranomaisena voi päätöksellään velvoittaa niskoittelijan määräajassa oikaisemaan sen, mitä on tehty tai lyöty laimin.
Viranomaisen antamaa kieltoa tai määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai uhalla, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään laiminlyöjän kustannuksella.
Uhkasakkoa ja teettämisuhkaa koskevassa asiassa sovelletaan muutoin, mitä uhkasakkolaissa säädetään."
Kysymys rakennusvalvonnan tulkinnan mukaan on lainvastaisestavarastoinnista ulkosalla joka häiritsee ympäröivää asutusta ja turmelee tieltä tai muulta yleiseltä kulkuväylältä tai alueelta näkyvää maisemaa, jota tarkoitetaan MRL169 § 1. momentissa. Valvontatarkastajan on tullut kiinnittää asiaan huomiota, puuttua siihen ja kehottaa tavarat poistettavaksi ja maanläjitys lopettavaksi. Toimenpiteen suorittamiselle on annettu runsaasti aikaa. Koska sitä ei ole tehty, tulee asia käsitellä hallintopakkoasiana rakennusvalvontajaostossa uhkasakon asettamista varten ja rakennusvalvontajaoston asettaa riittävä uhkasakko. MRL 167 §:n mukaan rakennettu ympäristö on lisäksi pidettävä rakennusluvan mukaisessa käytössä ja siistissä kunnossa. Edelleen MRL 166 § 1 mom. mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se atkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.
MRL 126 §:n mukaan vaaditaan toimenpidelupa rakentamiseen joka ei edellytä rakennuslupaa. Luvatonta varastoa ei ole poistettu, eikä kiinteistönomistaja ole laittanut vireillä, vastoin ilmoitustaan, tarvittavaa lupahakemusta. Näin ollen varaston poistamiseksi on asetettava velvoite ja riittävä uhkasakko.
Sovelletut lainkohdat:
MRL 126 § MRL 166 § 1. mom. MRL 167 § 1. mom. MRL 169§ 1. mom. MRL 182 §, MRL 186 § mom. Uhkasakkolaki 4 §, 6 §, 7 §, 8 §, 18 §, 19 §, 20 §
Ilmoitusvelvollisuus (MRL 186 §):
MRL186 §:n mukaan: Kunnan rakennusvalvontaviranomaisen on rakennustyön keskeyttämistä taikka uhkasakon tai teettämisuhan käyttämistä edellyttävän teon tai laiminlyönnin todettuaan ilmoitettava asiasta poliisille esitutkintaa varten. Ilmoitus saadaan jättää tekemättä, jos tekoa tai laiminlyöntiä on pidettävä vähäisenä, eikä yleisen edun ole katsottava vaativan syytteen nostamista.
Rakennusvalvonta katsoo, että yleinen etu ei tässä vaiheessa vaadi ilmoituksen tekemisen poliisille.
Omistus- ja käyttöoikeuden siirtymisen vaikutus:
Milloin uhkasakko on asetettu kiinteää tai irtainta omaisuutta koskevan päävelvoitteen tehosteeksi, velvoitetun on omaisuuden tai sen käyttöoikeuden luovuttaessaan ilmoitettava luovutuksensaajalle, minkälainen päävelvoite ja uhka sitä koskee. Velvoitetun on lisäksi ilmoitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite. (uhkasakkolaki 18 §).
Rakennusvalvontajaosto lähettää ilmoituksen Uudenmaan maanmittaustoimistolle yllä mainitusta kiinteistöä koskevista päävelvoitteista ja niiden tehosteeksi asetetusta uhkasakosta merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin. (uhkasakkolaki 19 §)
Jos kiinteää tai irtainta omaisuutta koskeva päävelvoite ja sen tehosteeksi asetettu uhka ovat luovutushetkellä luovutuksensaajan tiedossa tai merkittynä kiinnityksistä pidettävään rekisteriin, luovutuksensaajan on noudatettava päävelvoitetta sen
tehosteeksi asetetulla uhalla. (uhkasakkolaki 20 §)
Rakennusvalvonnan tarkastus- ja valvontatehtävistä sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavien maksujen mukaan uhkasakon asettamispäätöksestä peritään taksan mukainen maksu 500 €. jokaiselta velvoitetulta.
Päätös
Rakennusvalvontajaosto päätti:
- ***** kiinteistön 858-411-2-230 omistajana velvoitetaan lopettamaan kiinteistön ympäristö rumentava varastointi ja maanläjitys sekä poistamaan kiinteistöltä rakennuspuutavara, kontit, lavetit, kivilaatat, luonnonkivet sekä työntekijöiden autot sekä kuorma-autot 30 vrk kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Sekä asettaa kiinteän 1000 euron uhkasakon velvoitteen tehosteeksi. (velvoite 1.)
- ***** kiinteistön 858-411-2-230 omistajana velvoitetaan lopettamaan kiinteistön ympäristö rumentava varastointi ja maanläjitys sekä poistamaan kiinteistöltä rakennuspuutavara, kontit, lavetit, kivilaatat, luonnonkivet sekä työntekijöiden autot sekä kuorma-autot. Velvoitetta tulee noudattaa 30 vrk kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Sekä asettaa kiinteän 1000 euron uhkasakon velvoitteen tehosteeksi. (velvoite 2.)
- ***** kiinteistön 858-411-2-230 omistajana velvoitetaan lopettamaan kiinteistön ympäristö rumentava varastointi ja maanläjitys sekä poistamaan kiinteistöltä rakennuspuutavara, kontit, lavetit, kivilaatat, luonnonkivet sekä työntekijöiden autot sekä kuorma-autot. Velvoitetta tulee noudattaa 30 vrk kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Sekä asettaa kiinteän 1000 euron uhkasakon velvoitteen tehosteeksi. (velvoite 3.)
- ***** kiinteistön 858-411-2-230 omistajana velvoitetaan lopettamaan kiinteistön ympäristö rumentava varastointi ja maanläjitys sekä poistamaan kiinteistöltä rakennuspuutavara, kontit, lavetit, kivilaatat, luonnonkivet sekä työntekijöiden autot sekä kuorma-autot. Velvoitetta tulee noudattaa 30 vrk kuluessa päätöksen lainvoimaiseksi tulosta. Sekä asettaa kiinteän 1000 euron uhkasakon velvoitteen tehosteeksi (velvoite 4.)
- lähettää päätöksen tiedoksi Uudenmaan maanmittaustoimistolle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.