Tekninen lautakunta, kokous 16.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Lahelanpelto II:n viheralueiden rakentaminen, urakoitsijan valinta

TUUDno-2020-2905

Valmistelija

  • Hilla Karppinen, viheraluehoitaja, hilla.karppinen@tuusula.fi

Perustelut

Lahelanpelto II (Kaffepaussi ja Murupuisto)

Esittely ja hankinnan kohde

Kasvu ja ympäristö, viherpalvelut on pyytänyt tarjouksia Lahelanpelto II alueelle suunniteltujen puistojen Murupuiston ja Kaffepaussin rakennustöistä sisältäen viherrakentamisen, leikkipuiston ja kuntoilupuiston rakentamisen sekä Kaffepaussi-puiston ja puistopolun valaistuksen rakentamisen.

Tuusulan kasvu ja ympäristö/ Viherpalvelut julkaisi Cloudia kilpailutusportaalin kautta hankintalain mukaisen hankintailmoituksen Kauppa- ja teollisuusministeriön ylläpitämässä ilmoitusjärjestelmässä (HILMA) 5.2.2021 ilmoitusnumerolla 2021-066039 ja TUUDno-2020-2905.  Hankinta oli kansallisen kynnysarvon ylittävä ja menettely avoin hankinta, jossa osatarjouksia ei hyväksytä. Tarjousten vertailuperusteena oli kokonaistaloudellisesti edullisin hinnaltaan halvin.

Tarjouspyyntöä korjattu/täsmennetty 22.2.2021 seuraavilla tiedoilla: työselostusta täsmennetty, täsmennetty työselostus liitetty tarjouspyynnön liitteeksi. Urakkaohjelmaan lisättiin tieto stabilonitimassojen läjityksestä Kaffepaussin puiston alueelle, Päivitettiin liitettä 18 tasauspiirustus. Kairauksen osalta tarjouspyyntöön liitetty uudet liitteet 20 ja 21 sekä puistojen kuivatusojista lisätty tyyppi poikkileikkaus ja pituusleikkaus sekä korot Murupuiston osalta, liitteet 22 ja 22b.

Tarjouspyyntöä korjattiin/täsmennettiin myös 25.2.2021 seuraavilla tiedoilla: Liite 3 Työseloste, korjattu stabiloitujen maamassojen osalta. Liitteeseen 14 Lisätyöhinnasto, lisätty kohdat stabilointimassojen pois kuljetuksesta. Lisätty liitteet: Liite 23 Kaffepaussipuiston leikkaus A-A ja liite 24 Kaffepaussin tyyppileikkaus Kaffepaussi ja pelikenttä.
 

Tarjousten käsittely

Tarjousten avaamisen jälkeen suoritettiin määräajassa saapuneiden tarjousten tarkistus ja arviointi. Tarjousten käsittely ennen vertailua on kolmivaiheinen, ensin avataan saapuneet tarjoukset ja tämän jälkeen tarkistetaan tarjousten tarjouspyynnönmukaisuus ja tarjoajien kelpoisuusehtojen täyttyminen. Tarjouspyynnön vastaiset tarjoukset hylätään ja vaatimukset täyttävät tarjoukset otetaan mukaan tarjousvertailuun.
 

Tarjousten avaus, tarjouspyynnönmukaisuus ja tarjoajien kelpoisuus

Tarjouksia saatiin asetettuun määräaikaan 8.3.2021 klo 12 mennessä 5 kappaletta. Tarjoukset avattiin suljetussa tilaisuudessa 8.3.2021 klo 13.52 hankintayksikön tiloissa.  Määräajan jälkeen saapuneita tarjouksia ei ollut.

Tarjouspyyntö, tarjousten avauspöytäkirja ja tarjousten vertailutaulukko ovat liitteenä. Tarjoukset ovat nähtävillä kokouksessa.

Tarjoajilla oli mahdollisuus esittää tarjouspyyntöön liittyviä lisäkysymyksiä. Määräaikaan 01.03.2021 kello 12.00 mennessä esitettiin 5 kysymyksiä, joihin vastattiin Cloudian kautta.

Esitetty Kysymys 1:
1. Työselostuksessa mainitut pohjatutkimustiedot puuttuvat, mitä maalajia on rakennettavat puistoalueet?
2. Mikä päällyste on puistoraitilla, johon uusitaan vain valaistus?
3. Mikä nurmikko on puistoraitille, johon uusitaan vain valaistus?
4. Mitä esteitä / haittoja on puistoraitilla, johon uusitaan vain valaistus (kiveys, yms) , joita ei voi maastossa lumen takia havaita?
5. Millaiset rakennekerrokset rakennetaan uusille kiveysalueille?
6. Millaiset rakennekerrokset rakennetaan urheiluvälineiden alle?
7. Rakenteiden tyyppipoikkileikkaukset puuttuvat?
8. Mitä turva-alustaa / pinnoitetta käytetään urheiluvälineiden alla?
9. Mikä toimenpiteitä tehdään Lahelanpellonkaarelle, onko ko. kaaren päällyste jo tehty?
10. Onko kaikki ympäröivien alueiden kadut päällystettyjä katuja?
11. Työselityksessä ja määräluettelossa mainittuja salaojia ei ole esitetty mainitussa asemapiirustuksessa, kuinka ne toteutetaan?? 12. Kaffepuiston poikkileikkaus A ei ole suunnitelmissa?
13. Onko Puistojen kuivatusojat jo kaivettu oikeisiin tasoihin, niiden korkotiedot / poikkileikkaustiedot puuttuvat?
14. MItä toimenpiteitä tehdään Kaffepuiston purkuojan viereiselle alueelle, joka on sisällytetty urakka-alueeseen, mutta korkotiedot puuttuvat?
15. Kuuluuko Lahelanpellonkaaren ulkoreunalla oleville puille rakentaa yhtenäinen vaiko vain puukohteinen kasvualusta?
16. Pyydämme saada toimenpide aikaa vastauksille vähintään viikkon, ennen tarjouksen jättöaikaa.
Annettu vastaus (22.02.2021):
1. Tarjouspyyntöä korjattu, tiedot löytyvät korjatuista tarjouspyyntöasiakirjoista Liite 20 ja 21. 2. Sorapinta (tiedot löytyvät päivitetystä työselostuksesta Rakennushankkeen kuvaus kohdasta).
3. A3 (tieto löytyy päivitetystä työselosteesta).
4. Ei esteitä eikä haittoja (tiedot löytyvät päivitetystä työselostuksesta Rakennushankkeen kuvaus kohdasta).
5. Tiedot löytyvät päivitetystä työselostuksesta 2000 päällys- ja pintarakenteet.
6. Tiedot löytyvät päivitetystä työselostuksesta 2000 päällys- ja pintarakenteet.
7. Mitä rakenteita kysymyksellä tarkoitetaan?
8. Kivituhka (tiedot löytyvät päivitetystä työselostuksesta, kohta 4622 Urheilualueiden kalusteet ja varusteet).
9. Kaikille ajoradoille on tehty ABK-asfalttikerros, jk-väylät sorapintaisina (tiedot löytyvät päivitetystä työselostuksesta, kohta 1 Rakennushankkeen kuvaus).
10. Kaikille ajoradoille on tehty ABK-asfalttikerros, jk-väylät sorapintaisina (tiedot löytyvät päivitetystä työselostuksesta, kohta 1 Rakennushankkeen kuvaus).
11. Liite 6b Murupuisto_Materiaaliluettelo: Leikkivälineiden turva-alueet sekä hiekkalaatikot salaojitetaan. Purku ojaan, mikäli lähellä ei ole hulevesikaivoa (tiedot löytyvät päivitetystä työselostuksesta, kohta 1430 Kuivatusrakenteet).
12. Ajankohtaisia poikkileikkaustietoja ei ole olemassa.
13. Puistojen kuivatusojat on kaivettu suunnitelman mukaisiin tasoihin. Ojan pituusleikkaus ja tyyppipoikkileikkaus liitteenä, liitteet 22 ja 22b.
14. Tehdään pintarakenteet suunnitelman mukaan esirakennetun alueen pintojen päälle. Kts. työselostus, kohta 1610 Maaleikkaukset.
15. Rakennetaan Lahelanpellonkaaren ulkoreunalla oleville puille puukohtainen kasvualusta, työselostuksen kohta 2331.2 Katupuut.
16. Tarjousten jättöaikaa pidennetty 8.3.2021 klo 12 saakka.

Esitetty Kysymys 2:
1.Työselostuksessa puhutaan maanläjityksestä puistoon. Nykyiset korkokuvat kuitenkin kertovat että nykyisistä pinnoista tulee kuoria vielä 20-30cm. Mihin maat on tarkoitus läjittää?
2. Työselostuksessa puhutaan tierummusta, onko tie rummut jo olemassa olevia ja kuinka laajasti rummun ympärystä kivetetään. Onko rumpuja vain yksi vai molemmissa päissä?
3.Miten biohiilikasvualusta toteutetaan? Tuleeko multaa ollenkaan vai ohjeiden mukaan sepeli ja biohiili? Ohjeissa puhutaan kantavastakasvualustasta, tarkoitetaanko VRT:n 23113 kohdan kantavaa kasvualustaa?
4. Käytetäänkö työselostuksessa mainittuja istutusalueiden paksuuksia vai määräluettelon mukaisia paksuuksia?
5.Käytetäänkö eroosiomaton alla ostettua kasvualustaa vai kaivuumaata?
6. Millä matkalla luiskataan areena korkoerot?
7.Onko areenan sisäpuolen materiaali kivituhkaa? Tuleeko areenaan lisävarusteita?
8.Tuleeko ojien pohjalle murske vai sepeli ja mikä on paksuus, työseloste ja määräluettelo poikkeavat.
Annettu vastaus (25.02.2021): 
1. Kaffepaussi: Työselosteessa sanotaan: ” Tarkoitus on, että kaikki Kaffepaussista kaivettavat maat läjitetään puistoon, eikä poisvietäviä massoja tule.” Päivitetty liite 18 Kaffepaussi_Tasauspiirrustus on suunniteltu niin, että kaivetut maat pystyttäisiin läjittämään puistoon. Murupuisto: Murupuiston osalta maita ei ole tarkoitus läjittää urakka-alueelle, vaan maiden poisvienti kuuluu urakkaan. Murupuistoon ei ole läjitetty pilaristabiloinitimassoja.
2. Tierummut ovat olemassa olevia. Rummun ympärystä kivetään yhteensä 9 m2 alueelta (Liite 6b materiaaliluettelo). Kivettävä alue on esitetty myös suunnitelmassa rummun päädyssä (liite 6 Murupuisto_asemakuva).
3. Katupuille ei rakenneta kantavaa kasvualustaa. Kasvualusta rakennetaan biohiili + tuotteistettu kasvualusta-rakenteena. Lisättiin liite 25 Biohiili viherrakentamisen kasvualustoissa.
4. Käytetään työselostuksessa mainittuja istutusalueiden paksuuksia.
5. Eroosiomaton alle voidaan tasoittaa kaivuumaata. Kaivuumaan päälle täytetään 5 cm uutta kasvualustaa.
6. Areenan korkoero luiskaus tehdään uusien liitteiden Liite 23 Kaffepaussin leikkaus A-A sekä Liite 24 Kaffepaussin tyyppileikkaus Kaffepaussi ja pelikenttä mukaan. Asiakirjat lisätty tarjouspyynnön liitteeksi.
7. Areenan sisäpuolen materiaali kivituhkaa (Lisätty liite 23 Kaffepaussin leikkaus A-A sekä liite 24 Kaffepaussin tyyppileikkaus Kaffepaussi ja pelikenttä). Areenaan ei tule lisävarusteita.Asiakirjat lisätty tarjouspyynnön liitteeksi.
8. Tehdään työselitteen mukaan. ”Ojan verhoilu soralla #10-60 mm, kerrospaksuus 100-150 mm.” (Vihertöiden työselostus 2145 Sitomattomat pintarakenteet.) Verhoilussa voi käyttää myös esimerkiksi ratasepeliä #30- 64mm.

Esitetty Kysymys 3:
Varmistuksena, että kasvualustat rakennetaan BIOHIILI + SEPELI - rakenteena? Työselostuksessa ei ole otettu kantaa sepelilajikkeisiin, joihin on eri vaihtoehtoja, pyydämme saada tarkennuksen asiaan?
Annettu vastaus (25.02.2021): Kasvualusta rakennetaan biohiili + tuotteistettu kasvualusta-rakenteena. Ei sepeliä
Vastauksen liitetiedostot: Liite 25 Biohiili viherrakentamisen kasvualustoissa.pdf

Esitetty Kysymys 4:
Voisiko tilaaja sitoa poiskaivettavien stabilointimaiden määrän, koska niitä ei pysty asiakirjoista määrittämään?
Annettu vastaus (25.02.2021): Tilaaja ei sido poiskaivettavien stabilointimassojen määrää. Urakka-asiakirjoihin on lisätty Liite 23 Kaffepaussin leikkaus A-A ja Liite 24 Kaffepaussin tyyppileikkaus Kaffepaussi ja pelikenttä. Teoreettiset kaivumassamäärät pystyy laskemaan tarjouspyyntöasiakirjoista, mutta koska peitemaan paksuus vaihtelee, ei stabiloitujen massojen määrää pysty luotettavasti erottamaan kaivettavista kokonaismassamääristä. Tavoite on, että kaikki kaivettavat massat voidaan sijoittaa muotoilutäytöksi urakka-alueelle. Poisvietävät massat viedään pois yksikköhinnalla. Työselite sekä lisä- ja muutostyöliite on täydennetty siltä osin.

Esitetty Kysymys 5:
Saako suurten puiden istutuksen tehdä urakka-ajan jälkeen, mikäli taimien saatavuus näin vaatii?
Annettu vastaus (26.02.2021): Urakan valmistumisajankohdaksi on määritetty urakka-asiakirjoissa 1.9.2021, mutta urakkaan kuuluvat suuret puut voi istuttaa taimien saatavuuden mukaan loka-marraskuussa 2021 ilman viivästyssakkoa.

Tarjoajien vertailu

Tarjoajien kelpoisuusehdot oli asetettu tarjouspyynnössä.  Tarjousten vertailuperusteena on halvin hinta. Kaikki tarjoajat täyttivät tarjouspyynnössä asetetut kelpoisuusvaatimukset. Kaikki tarjoukset olivat tarjouspyynnön mukaisia ja tarjoukset täyttivät tarjouspyynnössä vaaditut ehdot.

Tarjouspyyntö ja tarjousten avauspöytäkirja ovat liitteenä. Tarjoukset ja tarjousten vertailutaulukko tarkempine tietoineen on nähtävillä kokouksessa.

Saadut tarjoukset (hinnat alv 0%):

  • Hyvinkään Tieluiska Oy              682 000,00 €
  • Terrawise Oy                              844 150,00 €
  • uudenmaan infrapalvelut oy       915 000,00 €
  • VM Suomalainen                        728 000,00 €
  • VRJ Etelä-Suomi Oy                   697 000,00 €


Hankintapäätösehdotus

Valitaan Lahelanpelto II alueen puistojen urakoitsijaksi kokonaishinnaltaan edullisin Hyvinkään Tieluiska Oy. Solmitaan urakkasopimus, kun asianomaiset ovat saaneet päätöksen valitusosoituksineen tiedoksi ja päätös on saanut lainvoiman. Sopimus voidaan solmia aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut päätöksen valitusosoituksineen tiedoksi

 

Liitteet:

Tarjouspyyntö, avauspöytäkirja, vertailutaulukko

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • valita Lahelanpelto II alueen puistojen urakoitsijaksi Hyvinkään Tieluiska Oy:n
  • oikeuttaa Tuusulan kunnan kunnanpuutarhurin allekirjoittamaan urakkasopimuksen sekä mahdollisen väliaikaisen urakkasopimuksen, mikäli hankintapäätöksestä valitetaan markkinaoikeuteen.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

tarjoajat (Cloudian kautta), Riitta Kalliokoski, Hilla Karppinen, Laura Turpeinen, Sari Tampio

Muutoksenhaku

Oikaisuohje ja valitusosoitus (Kansallisen ja EU-kynnysarvon ylittävät hankinnat)

Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla hankintayksiköltä oikaisua (hankintaoikaisu). Asia voidaan myös saattaa valituksella markkina-oikeuden käsiteltäväksi, mikäli hankinnan arvo ylittää hankintalain 25 §:n mukaisen kynnysarvon.

Kansallisen kynnysarvon suuruus on 1.1.2017 lähtien:

  • 60.000 €  tavarat– ja palvelut
  • 400.000 € terveydenhoito- ja sosiaalipalvelut
  • 300.000 € muut erityiset palvelut
  • 150.000 € rakennus- ja käyttöoikeusurakat
  • 500.000 € käyttöoikeussopimukset

I Oikaisuohje

Hankintayksikön päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi vaatia hankintalain 132–135 §:n mukaan hankintaoikaisua. Hankintaoikaisua voi vaatia hankintayksiköltä kirjallisesti tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Asianosaisen on vaadittava hankintaoikaisua 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta.

Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä hankintapäätös oheisasiakirjoineen katsotaan saadun tiedoksi sinä päivänä, jolloin päätöksen oheisasiakirjoineen sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin.

Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle, vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei tiedoksiannon näytetä tapahtuneen myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Hankintaoikaisun sisältö

Hankintaoikaisusta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Hankintaoikaisusta on käytävä ilmi oikaisua vaativan nimi sekä tarvittavat yhteystiedot asian hoitamiseksi. Hankintaoikaisuun on liitettävä asiakirjat, joihin vaatimuksen tekijä vetoaa, mikäli ne eivät jo ole hankintayksikön hallussa.

Toimitusosoite

Hankintaoikaisu toimitetaan hankintayksikölle.

Hankintayksikön yhteystiedot:
Tuusulan kunta
(päätöksen tehnyt toimielin tai viranhaltija)
PL 60, 04301 Tuusula
Kotorannankuja 10
kirjaamo@tuusula.fi

Hankintaoikaisun käsittelee päätöksentekijä.

Hankintaoikaisun vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosainen voi hankintalain nojalla hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen.

II Valitusosoitus markkinaoikeuteen

Tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, voi saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi tekemällä valituksen.

Hankintalain 146 §:n mukaan markkinaoikeuden käsiteltäväksi valituksella ei voida saattaa hankintayksikön sellaista päätöstä tai muuta ratkaisua, joka koskee:

  1. yksinomaan hankintamenettelyn valmistelua
  2. sitä, että hankintasopimusta ei jaeta osiin 75 §:n nojalla
  3. sitä, että 93 §:ssä tarkoitetun kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytetään yksinomaan halvinta hintaa tai kustannuksia

Hankintalain 146 §:n mukaan puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea valittamalla muutosta, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa. Lupa on myönnettävä, jos: asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää; tai siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.

Jollei toisin säädetä, valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintaa koskevasta päätöksestä valitusosoituksineen.

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankinta- tai käyttöoikeussopimuksen hankintalain 130 §:n 1 tai 3 kohdan nojalla noudattamatta odotusaikaa.

Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa, että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen.

Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä hankintapäätös oheisasiakirjoineen katsotaan saadun tiedoksi sinä päivänä, jolloin päätöksen oheisasiakirjoineen sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin.

Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle, vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei tiedoksiannon näytetä tapahtuneen myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituksen sisältö

Valituksessa on ilmoitettava hankinta-asia, jota valitus koskee, sekä valittajan vaatimukset ja niiden perusteet. Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatija on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valitukseen on liitettävä alkuperäisenä tai jäljennöksenä päätös, johon haetaan muutosta, sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta. Valitukseen on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain (808/2019) 32 §:ssä säädetään.

Valituksen toimittaminen

Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle. Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden virka-ajan päättymistä. Itse tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan.

Valituksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) säädetään. Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensiksi seuraavana arkipäivänä.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Valituksen toimittaminen

Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle. Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden virka-ajan päättymistä. Itse tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan.

Valituksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) säädetään. Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensiksi seuraavana arkipäivänä.

Valituskielto
Hankintalain 163 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta kuntalain eikä hallintolainkäyttölain nojalla.

Puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 146 §:n mukaisesti.

Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle
Hankintalain 148 §:n nojalla hankinta-asiaan muutosta hakevan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikön kohdassa I mainittuun osoitteeseen.

Markkinaoikeuden osoite ja muut yhteystiedot
Markkinaoikeus
Radanrakentajantie 5, 00520 Helsinki
puh. 029 564 3300
fax 029 564 3314
markkinaoikeus@oikeus.fi