Valtuustoasiain valmistelutoimikunta, kokous 7.4.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Johtamisjärjestelmän kehittäminen

TUUDno-2020-1195

Valmistelija

  • Harri Lipasti, kansliapäällikkö, harri.lipasti@tuusula.fi

Perustelut

Kunnassa siirryttiin 1.6.2017 alkaen uuteen johtamisjärjestelmään, jossa keskeisiä muutoskokonaisuuksia olivat: organisaation toimintakulttuuri, johtaminen ja johtamisjärjestelmä, kunta ja kuntalaisen rooli.  Hallinnollisena muutoksena keskeisin oli siirtyminen pormestarijärjestelmään.

Uudesta johtamisjärjestelmästä tehtiin väliarviointi vuonna 2019 ja linjattiin sen perusteella toimenpiteitä.

Johtamisjärjestelmän tavoitteiden toteutumista ja mahdollisia kehittämistarpeita arvioitiin laajasti osallistaen vielä vuonna 2020. Arvioinnin loppuraportti toimenpide-ehdotuksineen valmistui 26.11.2020.  Loppuraporttia käsiteltiin kunnanhallituksessa 30.11.2020 ja 18.1.2021. Valtuusto päätti kokouksessaan 8.2.2021 merkitä raportin tiedoksi ja todeta, että hallintosäännön muutoksia mahdollisesti vaativat toimenpide-ehdotukset päätetään toukokuun valtuuston kokouksessa.

Loppuraportin osaan 2. on koottu arvioinnin johtopäätökset ja toimenpide-ehdotukset. Pääosa toimenpide-ehdotuksista liittyy johtamisen toimintatapojen edelleen kehittämiseen. Toimintatapojen muutoksiin liittyviä toimenpide-ehdotuksia on jo osin viety eteenpäin. Osa niistä sopii luontevasti uuden valtuustokauden alussa uusien toimielinten linjattaviin asioihin. Toimenpide-ehdotuksissa on muutama kohta, jotka mahdollisesti jatkotyöskentelyn perusteella saattaisivat vaatia muutoksia hallintosääntöön. Valmistelussa on lähdetty siitä, että mahdolliset hallintosääntömuutokset käsitellään ja päätetään nykyisen valtuuston toimesta.

Valtuustoasian valmistelutoimikunnan 7.4. työskentelyä varten toimenpide-ehdotukset on koottu kahteen kategoriaan: 1. toimintatapamuutokset ja 2. mahdollisesti hallintosäännön muuttamista vaativat ehdotukset.  

Valtuustoryhmiä on etukäteen pyydetty tutustumaan raporttiin ja toimenpide-ehdotuksiin. Lisäksi on pyydetty, että valtuustoryhmät ilmoittaisivat Valtuustoasiain valmistelutoimikunnan kokouksessa oheisen aineiston perusteella kantansa toimenpide-ehdotuksiin

  1. toimintatapojen muuttamista koskevat toimenpide-ehdotukset, ja
  2. mahdollista hallintosäännön muuttamista koskevat ehdotukset
     

Valtuustoryhmien kantojen perusteella kokouksessa päätetään jatkovalmistelun sisällöstä ja aikataulusta. Alustavasti jatkokäsittelyä varten on varattu pidettäväksi valtuuston iltakoulu 28.4. kello 18-20.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Valtuustoasiain valmistelutoimikunta

  1. merkitsee ryhmien kannanotot tiedoksi, ja
  2. keskustelee jatkotoimenpiteiden sisällöstä ja aikataulusta

Päätös

Merkittiin ryhmien kannanotot tiedoksi. Aihetta käsitellään valtuuston iltakoulussa 28.4.2021.