Kunnanhallitus, kokous 1.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 88 Kirjaston kirjojen ja oppikirjojen hankinta, liittyminen Sarastia Oy:n tulevaan kilpailutukseen ja sopimukseen

TUUDno-2021-377

Valmistelija

  • Inkeri Kontiola, hankintasuunnittelija, inkeri.kontiola@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa

Tuusulan kunta on sitoutunut Sarastia Oy:n (entinen KuntaPro Oy) yhteishankintasopimukseen oppikirjojen hankinnasta. Sopimus on astunut voimaan tammikuussa 2015, sopimus on toistaiseksi voimassa oleva. Sopimuksen puitteissa kunnalle hankitaan oppikirjojen lisäksi myös AV-materiaalia sekä e-oppikirjat. Näihin niin kutsuttuihin P-kirjoihin sisältyy myös esiopetusmateriaali. Sopimus mahdollistaa myös K-oppikirjojen, eli aikuisopetuksen ja toisen asteen oppimateriaalin hankinnan. Lisäksi voidaan hankkia yleistä kirjallisuutta, raamattuja ja virsikirjoja.

Oppikirjojen hankinnan tilaaja sitomaton arvio perustuen ostoraportteihin oppikirjojen osalta on noin 718 160 euroa vuodessa (alv 0 %). Oppikirjoja hankitaan noin 610 344 euron arvosta vuodessa, lisäksi sähköisen materiaalin arvo on noin 85 000 euroa vuodessa. Loput kokonaishankinnan arvosta 22 816 euroa vuodessa jakaantuu yleisen kirjallisuuden (noin 8 400 euroa) K-oppikirjojen (noin 10 000 euroa), AV-materiaalin (noin 2 000 euroa) ja muun tarkentamattoman materiaalin (noin 2 400 euroa) kesken.

Tuusulan kunta on liittynyt kirjaston kirjojen sekä av -materiaalin hankinnassa Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan päätöksellä 28.9.2017 § 13 Sarastia Oy:n (entinen KuntaPro Oy) yhteishankintasopimukseen. Sopimuskausi on alkanut 1.10.2015 ja sopimus on toistaiseksi voimassa oleva.

Kirjaston kirjojen ja AV-materiaalin tilaajaa sitomaton arvio on noin 200 000 euroa (alv 0 %) vuodessa.

Yhteishankintayksikkö

Sarastia Oy tuottaa palveluja omistajilleen. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. Sarastia Oy on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4 §:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5 §:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksikön toimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhteishankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Tuusulan kunta on omistajaosakkaana Sarastia Oy:ssä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja. Näin ollen Tuusulan kunta voi halutessaan liittyä Sarastia Oy:n kilpailuttamiin sopimuksiin.

Kirjaston kirjojen ja oppikirjojen hankinta, valmistelu

Sarastia Oy valmistelee yhteishankintana kirjaston kirjojen ja siihen liittyvien AV-materiaalien, oppikirjojen sekä digitaalisten oppimateriaalien kilpailutusta. Kilpailutus on määrä toteuttaa vuoden 2021 aikana, kilpailutuksen tarkemmat suuntaviivat määrittyvät mukaan ilmoittautuvien asiakkaiden toiveiden perusteella.

Hankinnan kohteena on kotimainen yleinen kirjallisuus ja siihen liittyvä AV-materiaali, ulkomainen englanninkielinen kirjallisuus, ulkomainen ruotsinkielinen kirjallisuus, ulkomainen muun kielinen kirjallisuus, kotimaiset ja ulkomaiset nuotit ja kotimaiset äänikirjat. Kilpailutukseen ovat tulossa myös peruskoulun oppikirjat ja AV-materiaalit, aikuiskoulutukseen tarkoitetut oppikirjat ja niihin liittyvät AV-materiaalit sekä digitaaliset oppimateriaalit. Uudessa kilpailutuksessa tullaan huomioimaan oppivelvollisuuden laajentuminen myös toisen asteen oppikirjojen osalta.

Sivistyksen toimialue puoltaa sitoutumista tulevaan Sarastia Oy:n kilpailutukseen ja sen tuloksena syntyviin sopimuksiin, pois lukien toisen asteen oppikirjat, johon on tehty sitoumus osallistua Hansel Oy:n valmistelussa olevaan kilpailutukseen ja sen tuloksena syntyviin sopimuksiin.

Kirkes -kirjastot ovat päättäneet kokouksessaan 19.1.2021 liittyä mukaan Sarastia Oy:n tulevaan kilpailutukseen ja sen tuloksena syntyviin sopimuksiin. Jokainen Kirkes-kunta tekee oman sitoutumisilmoituksen ja luo oman asiakkuuden sopimukseen.

Tuusulan kunnan kaikki toimialueet voivat hyödyntää sopimusta.

Sarastia Oy:n asiakkaille ei aseteta määräostovelvoitetta. Sarastia Oy ei veloita asiakkaitaan palveluistaan, vaan kattaa kulunsa toimittajalta perittävällä palvelumaksulla. Sarastia Oy perii valitulta sopimustoimittajalta kaikista sopimuksenalaisista myynneistä komissiomaksun, joka on keskimäärin 1 %.

Hyödyt Tuusulan kunnalle

Liittymällä Sarastia Oy:n hankintasopimukseen säästetään kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saadaan yhteishankinnan tuottama volyymietu. Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella. Lisäksi sitoutumalla hankintaan jo sen valmisteluvaiheessa, Tuusulan kunta pääsee vaikuttamaan tarjouspyynnön ja sopimuksen sisältöön.

Ehdotus

Esittelijä

  • Arto Lindberg, pormestari, arto.lindberg@tuusula.fi

Kunnanhallitus päättää, että

  • Tuusulan kunta liittyy Sarastia Oy:n kirjaston kirjojen ja oppikirjojen hankinnan tulevaan kilpailutukseen ja sen tuloksena syntyviin hankintasopimuksiin koko sopimuskaudeksi
  • talouden ohjauksen palvelualueen talouspäällikkö valtuutetaan allekirjoittamaan Sarastia Oy:lle toimitettavan sitoumuksen yhteishankintaan liittymisestä koskien kirjaston kirjojen ja oppikirjojen hankintaa
  • pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan ja hyväksytään välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kirjaamot, hankintasuunnittelija, kirjastotoimenjohtaja

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.