Konsernijaosto, kokous 1.3.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Investointien seuranta ja jälkilaskenta

TUUDno-2021-432

Valmistelija

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Perustelut

Investoinneilla edistetään kunnan toiminnan ja rakenteiden uudistamista. Kunnan talouden tasapaino edellyttää investointiohjelman jatkuvaa kriittistä arviointia. Investoinneilla sidotaan taloudellisia voimavaroja pitkäaikaisesti yksittäisiin kohteisiin. 

Investointeja ovat taseen pysyvien vastaavien erään kuuluvat aineettomat ja aineelliset hyödykkeet, joiden taloudellinen pitoaika on vähintään kolme vuotta sekä osakkeet, osuudet ja muut sijoitukset. Investointi voi olla maa-alueen, rakennuksen ja laitteen hankinta tai muu pitkävaikutteinen kuluerä, kuten tietojärjestelmän tai osakkeiden hankinta. 

Investointisuunnitelma laaditaan vuosittain talousarvioprosessin mukaisesti. Investointiesitysten käsittelyä varten investoinneista tarvitaan tiedot, joista selviää hankkeiden toiminnalliset ja taloudelliset vaikutukset. Investointeja suunnitellessa tulee panostaa hankkeen toteutuskelpoisuuden, kustannusarvion sekä toteutusaikataulun arviointiin. Lisäksi hankkeesta aiheutuvat käyttötalousvaikutukset tulee arvioida. 

Investointihankkeella on oltava selkeä tavoite. Esityksiä laadittaessa on otettava huomioon investointihankkeen strategian mukaisuus, taloudelliset vaikutukset sekä kannattavuus, riskit sekä vaikutukset käyttötalouteen (poistot, ylläpitokustannukset ym.). Kun investointi todetaan valmistuneeksi, tuloksena aikaan saatu omaisuuserä aktivoidaan ja sitä aletaan poistaa kirjanpidosta poistosuunnitelman mukaisesti.
Jo investoinnin toteutuksen aikana on tarpeen seurata, toteutuvatko investoinnin tuotot ja kustannukset suunnitelmien mukaisesti. Mahdollisiin poikkeamiin reagoidaan huomioimalla muutokset esimerkiksi budjetoinnissa. Jatkuva, systemaattinen seuranta mahdollistaa korjaavien toimenpiteiden tekemisen ja tarvittaessa jopa aloitetun investoinnin keskeyttämisen.
Investoinnin varsinainen jälkilaskenta tehdään, kun investointi on tuotantokäytössä ja toiminta on pääosin vakiintunutta. Tällöin toteumaa verrataan suunnitelmiin ja arvioidaan investoinnin hyötyjä ja kannattavuutta. 

Investoinnin asianmukainen seuranta ja tulosten dokumentointi palvelee myös tulevia investointihankkeita, kun investointiprosessin aikana kertyneitä kokemuksia ja oppeja voidaan siirtää uusiin hankkeisiin. Näin varmistetaan, että samoja virheitä ei tehdä uudelleen. Vastaavasti myös hyväksi havaitut käytännöt ovat hyödyksi tulevissa investointihankkeissa, kun ne ovat asianmukaisesti dokumentoitu.

Tuusulan kunnassa on tarkoituksena tehdä investointien jälkilaskemat neljännesvuosi- ja puolivuosikatsausten sekä  tilinpäätöksen yhteydessä kaikista yli 300 000 euron valmistuneista investoinneista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Vehmas, talousjohtaja, markku.vehmas@tuusula.fi

Konsernijaosto päättää

  • merkitä asian tiedoksi ja antaa mahdolliset ohjeet jatkovalmistelua varten.

Päätös

Konsernijaosto päätti:

  • merkitä asian tiedoksi
  • että investointien seuranta tehdään jatkossa puolivuosittain.

 

Talouspäällikkö Heli Hippeläinen selosti asiaa kokouksessa.

Tiedoksi

talouden ohjaus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.