Kuntakehityslautakunta, kokous 8.4.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 37 Päätösvallan siirtäminen määräaikaisesti elinvoimajohtajalle, tuen myöntäminen yksinyrittäjille

TUUDno-2020-640

Valmistelija

  • Kristiina Salo, elinvoimajohtaja, kristiina.salo@tuusula.fi

Perustelut

Poikkeustilanteeseen valmisteltu yksinyrittäjien kriisirahoitusmalli

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Kuntaliitto ovat valmistelleet rahoitusmallin yksinyrittäjille koronavirustilanteessa. Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta rahoitusta koronaviruksesta aiheutuneisiin vaikeuksiin. Valtio ja kunnat tekevät tuen myöntämisestä toimeksiantosopimuksen, joka perustuu Kuntaliiton ja työ- ja elinkeinoministeriön yhdessä valmistelemaan sopimuspohjaan. Valtio rahoittaa tuen kokonaisuudessaan. Yksinyrittäjille myönnettävissä oleva tukisumma määritellään kuntakohtaisesti sen mukaan, kuinka paljon kunnassa on yksinyrittäjiä. Kunnan käytettävissä oleva rahoitus on laskennallinen osuus valtion myöntämästä 100 miljoonaa eurosta

Tuen kriteerit ovat kaikilla kunnilla samat. Tuen edellytyksenä on kannattava yritystoiminta ennen koronan aiheuttamaa katkoa toiminnalle. Tuen määrä on vakio ja se on käytettävissä kaikkiin yritystoiminnasta aiheutuviin kuluihin.  Avustusta voidaan maksaa 1.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuki on määräaikainen ja sitä voi hakea 30.9.2020 saakka.

Tukea voidaan myöntää rinnakkain yrittäjille laajennetun työttömyysturvan kanssa. Tukea myöntävän kunnan velvollisuus on varmistaa, ettei tuesta tule ylikompensoivaa yritystoiminnan laajuuteen nähden.

Kunnat pystyvät toteuttamaan rahoituksen kuntien yleisen toimialaan nojaten, eikä malli vaadi uutta lainsäädäntöä. Kunnan tulee sopia tämän toimeksiantotehtävän hoitamisesta työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Kunnat voivat hoitaa tehtävää myös yhteistoiminnassa.

Haku on tarkoitus avata sen jälkeen, kun mallin ja toimeenpanon yksityiskohdat on saatu ratkaistua.

Elinkeinopalvelut vastaanottaa hakemukset Kasvu ja ympäristö -toimialan kirjaamon kautta. Hakua varten avataan elinkeinopalveluille palvelunumero sekä sähköpostiosoite tiedusteluja varten. Hakemuksia on käsittelemässä tarpeen mukaan 1 - 4 henkilöä ja elinvoimajohtaja tekee viranhaltijapäätökset välittömästi käsittelyn jälkeen.

Toimivalta

Tuusulan kunnan hallintosäännön 25 §:n mukaan lautakunnat myöntävät toimialansa/tulosalueidensa avustukset.

Ehdotus

Esittelijä

  • Petri Juhola, yhdyskuntatekniikan päällikkö, petri.juhola@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää

  • delegoida elinvoimajohtajalle oikeuden myöntää rahoitusmallin mukaista yritystukea mallin mukaisille yksinyrittäjille, kun mallin ja toimeenpanon yksityiskohdat on ratkaistu
  • että tukea myönnetään mallissa määriteltyjen ehtojen mukaisesti
  • että myönnettävän tuen määrä voi olla enintään 5 000 euroa / yritys
  • että jokaiselle yksinyrittäjälle myönnettävästä tuesta laaditaan erillinen viranhaltijapäätös
  • että delegointipäätös on voimassa määräajan 15.10.2020 saakka
  • että päätös tulee voimaan välittömästi.
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Elinvoimajohtaja, kunnanhallitus, 

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.