Kuntakehityslautakunta, kokous 11.3.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Hyrylän ja Rusutjärven pohjavesialueiden suojelusuunnitelmien päivittäminen

TUUDno-2018-1520

Valmistelija

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Perustelut

Tuusulan kunta on yhteistyössä Keski-Uudenmaan Vesi Kuntayhtymän, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sekä Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry:n kanssa päivittänyt Hyrylän alueella ja läheisyydessä sijaitsevan Hyrylän ja Rusutjärven tärkeän pohjavesialueen suojelusuunnitelman vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä annetun lain (1299/2004) 10 e §:n mukaisesti. Tuusulan Hyrylän pohjavesialueen aiempi suojelusuunnitelma on laadittu vuonna 2005 ja Rusutjärven pohjavesialueen aiempi suojelusuunnitelma vuonna 1999. Nyt laadittu päivitetty suojelusuunnitelma korvaa aiemmat suojelusuunnitelmat.

Suojelusuunnitelmassa on tarkasteltu pohjaveden määrällistä ja laadullista tilaa sekä pohjaveden suojelutoimenpiteiden toteuttamismahdollisuuksia. Suojelusuunnitelmassa on lisäksi esitetty riskikartoitukseen perustuvat alueen pohjavedenottamoiden merkittävimmät riskit sekä pohjaveden suojelun kannalta tarpeelliset maankäytön suunnittelussa ja rakentamisen ohjauksessa sekä ympäristönsuojelun lupa- ja valvontatoiminnassa huomioon otettavat suositukset ja rajoitukset.

Ehdotus tarkistetuksi Hyrylän ja Rusutjärven pohjavesialueen suojelusuunnitelmaksi on liitteenä.

Kuuleminen

Suojelusuunnitelma oli nähtävillä 8.1–10.2.2020 välisenä aikana kunnan verkkosivuilla, Tuusulan pääkirjaston Tuusinfon palvelupisteessä  sekä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa. Nähtävilläolosta julkaistiin kuulutus kunnan verkkosivulla ja paikallislehdessä. Nähtävilläoloaikana ei saatu mielipiteitä tai lausuntoja.

Jatkotoimenpiteet

Tuusulan kuntakehityslautakunta tekee suojelusuunnitelmaehdotuksesta esityksen kunnanhallitukselle suojelusuunnitelman huomioon ottamisesta alueen maankäytön suunnittelussa ja rakentamisen ohjauksessa sekä ympäristönsuojelun lupa- ja valvontamenettelyissä.           

Tuusulan kunnanhallituksen suojelusuunnitelmasta tekemä päätös ja suojelusuunnitelma toimitetaan tiedoksi Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle merkittäväksi ympäristönsuojelun tietojärjestelmään (1263/2014, 10f §).

Ehdotus

Esittelijä

  • Asko Honkanen, kuntasuunnittelupäällikkö, asko.honkanen@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että kunnanhallitus              

  • hyväksyy Hyrylän ja Rusutjärven pohjavesialueiden tarkistetun suojelusuunnitelman.
  • toimittaa Hyrylän ja Rusutjärven tarkistetun suojelusuunnitelman ja suojelusuunnitelmasta tekemänsä päätöksen tiedoksi Uudenmaan ELY-keskukselle merkittäväksi ympäristönsuojelun tietojärjestelmään
  • lähettää Hyrylän ja Rusutjärven pohjavesialueiden tarkistetun suojelusuunnitelman tiedoksi ja toimenpiteitä varten rakennusvalvontaan, yhdyskuntatekniikkaan, kuntasuunnitteluun, vesihuoltoliikelaitokselle ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskukselle.

Lisäksi kuntakehityslautakunta päättää

  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.
 


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.