Konsernijaosto, kokous 24.2.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 4 Keski-Uudenmaan Työterveys Oy ja Uudenmaan Työterveys Oy, hallituspaikat ja yhtiöjärjestyksen muuttaminen uusien osakkaiden johdosta

TUUDno-2020-277

Valmistelija

  • Harri Lipasti, kansliapäällikkö, harri.lipasti@tuusula.fi

Perustelut

Lohjan kaupunki, Karkkilan kaupunki, Vihdin kunta ja Perusturvakuntayhtymä Karviainen ovat suunnatulla osakeannilla liittyneet 1.1.2020 lukien Keski-Uudenmaan Työterveys Oy:n ja Uudenmaan Työterveys Oy:n osakkaiksi. Ehdot ja taloudelliset panostukset ovat olleet samat kuin vanhoilla omistajilla. Jatkossa molemmilla yhtiöillä on yhdeksän toimipaikkaa, Henkilökuntana on yhteensä noin 80 terveydenhuollon ammattilaista sekä asiantuntijaa sekä asiakkaina noin 21 000 työterveyden huollettavaa. Liikevaihto inhouse-yhtiössä nousee vuonna 2020 noin 5 miljoonaan euroon ja markkinoilla toimivan Uudenmaan Työterveys Oy:n liikevaihto nousee noin 2 miljoonaa euroon. 

Yhtiöpohjan muutosten vaikutus hallintoon

Inhouse-yhtiön (Keski-Uudenmaan Työterveys Oy/Länsi-Uudenmaan työterveys) hallituksen jäsenmäärä on ollut yhtiöjärjestyksen
määräämä seitsemän, joista osakeomistuksen perusteella Nurmijärvi on nimennyt kolme, Tuusula kaksi sekä Mäntsälä ja Keusote
kumpikin yhden jäsenen. Yhtiön hallitus esittää ylimääräiselle yhtiökokoukselle yhtiöjärjestyksen muuttamista siten, että jatkossa hallituksen jäsenmäärä olisi 5-10. Tässä vaiheessa olisi tarkoituksenmukaista, että kukin omistajakunta/kuntayhtymä nimeäisi yhden hallituksen jäsenen, eli hallitukseen kuuluisi kahdeksan jäsentä.

Uudenmaan Työterveys Oy:n (omistajakuntien alueiden yrityksille lakisääteisiä palveluita tuottava yhtiö) hallituksen jäsenmäärä on ollut
kuusi, joista Nurmijärvi on nimennyt kolme, Tuusula kaksi ja Mäntsälä yhden jäsenen. Yhtiön hallitus esittää ylimääräiselle yhtiökokoukselle yhtiöjärjestyksen muuttamista siten, että jatkossa hallituksen jäsenmäärä olisi 5-10.Tässä vaiheessa olisi tarkoituksenmukaista, että kukin omistajakunta/kuntayhtymä nimeäisi yhden hallitusjäsenen, eli hallitukseen kuuluisi seitsemän jäsentä.

Inhouse-yhtiön toimintaperiaate on luonteensa puolesta se, että kutakin omistajaa edustaa joku yhtiön hallituksessa. Tiedonkulun
kannalta on hyvä ratkaisu se, että kukin omistaja on edustettuna hallituksessa. Osakemäärät ratkaisevat yhtiökokouksissa
päätösvallan omistajien kesken - ei hallituspaikkojen määrä. 

Yhtiöiden ylimääräiset yhtiökokoukset pidetään 4.3.2020 klo 14.00 ja 14.30. 

Yhtiöiden valitseman hallituksen olisi tarkoituksenmukaista jatkaa myös parin kuukauden sisällä pidettävän varsinaisen yhtiökokouksen jälkeen. Tähän asti yhtiöissä on ollut samat edustajat hallituksissa omistajakunnista hallinnon toimintakyvyn turvaamiseksi.

Ehdotus

Konsernijaosto päättää, että

  • kansliapäällikkö Harri Lipasti edustaa kuntaa Keski-Uudenmaan Työterveys Oy:n ja Uudenmaan Työterveys Oy:n yhtiökokouksissa 4.3.2020
  • hyväksyä yhtiöiden hallitusten esittämät muutokset yhtiöiden yhtiöjärjestyksiin (hallituksen jäsenten lukumäärä)
  • ehdottaa, että kummankin yhtiön hallitukseen valitaan talousjohtaja Markku Vehmas sekä nyt pidettävissä ylimääräisissä yhtiökokouksissa että jatkamaan hallituksissa keväällä pidettävissä varsinaisissa yhtiökokouksissa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Markku Vehmas poistui esteellisenä kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Asia käsiteltiin puheenjohtajan selostuksen pohjalta.

Tiedoksi

Keski-Uudenmaan Työterveys Oy, Uudenmaan Työterveys Oy

Muutoksenhaku

Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Tiedoksisaanti
Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, 3 päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.
Tiedoksisaantipäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon, ei lueta määräaikaan.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan
- muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
- postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset muutoksenhakijalle voidaan toimittaa.
Jos oikaisuvaatimuksen tekijän puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä, kirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Asiamiehen, ellei tämä ole asianajaja tai julkinen oikeusavustaja, on liitettävä oikaisuvaatimuskirjelmään valtakirja.
Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.
Oikaisuvaatimuksen tekijän, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimuskirjelmä. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksen toimittaminen
Oikaisuvaatimus on toimitettava Tuusulan kunnalle virka-aikana ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä henkilökohtaisesti tai asiamiehen välityksellä postitse, sähköpostilla tai telefaxilla, käyttäen alla olevia yhteystietoja:
Tuusulan kunta, kirjaamo
Osoite: Hyryläntie 16, PL 60, 04301 Tuusula
Sähköposti: kirjaamo@tuusula.fi
Puh. vaihde: 09 87 181