Kuntakehityslautakunta, kokous 30.10.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 128 Asunto Oy Lehtosato, kaavamuutoshakemus

TUUDno-2019-388

Valmistelija

  • Henna Lindström, yleiskaavasuunnittelija, henna.lindstrom@tuusula.fi

Perustelut

Lahela, asemakaavan muutoshakemus

Kaava- ja kaavamuutoshakemusten käsittely

Jos maanomistaja tekee aloitteen kaavan muuttamisesta tai laatimisesta ja alueen kaavoittaminen koskee maanomistajan etua, oikeutta ja velvollisuutta sillä tavoin välittömästi, on hänellä oikeus saada kunnan viranomaisen ratkaisu aloitteeseensa. Asemakaavoja koskevat hakemukset käsitellään kuntakehityslautakunnassa ja kunnanhallituksessa. Mikäli hakemuksesta tehdään myönteinen päätös, laaditaan hakijan ja kunnan välille kaavoituksen käynnistämissopimus kun hanke on todettu I-prioriteetin hankkeeksi eli ns. kärkihankkeeksi. Käynnistämissopimuksen hyväksymisen jälkeen kaavahanke käynnistyy.

Mikäli kuntakehityslautakunta ja kunnanhallitus tekevät kielteisen päätöksen kaavamuutoshankkeeseen, hakija voi tehdä päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka käsittelee kunnanhallitus. Tästä kunnanhallituksen oikaisuvaatimuksen käsittelypäätöksestä voi valittaa - maanomistajan aloitteeseen annettu kunnan viranomaisen ratkaisu kaavan muuttamisesta tai laatimisesta on valituskelpoinen ja siitä voidaan tehdä kunnallisvalitus (KHO 4.4.2003 t. 851). Myös kunnan päätös, jolla maanomistajan aloitteesta vireille tulleen kaavahankkeen valmistelu on keskeytetty, on valituskelpoinen ja tästäkin voidaan tehdä kunnallisvalitus (KHO 27.10.2009 t. 2628). Kunnanhallituksen päätöksestä tulee tehdä ensin oikaisuvaatimus. Sen sijaan kunnan omasta aloitteesta tehty päätös kaavan muuttamisesta on vain valmistelua eikä tästä päätöksestä voi valittaa (KHO 2003:16).

Hakemus

Asunto Oy Lehtosato hakee asemakaavamuutosta Kissankellontielle Lahelaan. Asunto-osakeyhtiö omistaa kiinteistön Lehtosato 858-407-0003-0214 osoitteessa Kissankellontie 14. Hakemus kohdistuu kunnan omistamalle kiinteistölle Lahelanrinne 858-407-0003-0392. Muutosta haetaan kunnan omistamalle alueelle Kissankellontien eteläosaan, joka on asemakaavassa osoitettu puistoalueeksi merkinnällä P. Kaavamuutoksella tavoitellaan ajorasitetta tai ajomerkintää Lehtosadon kiinteistölle kunnan omistaman puistoalueen kautta.    

Kaavamuutoksen tarkoitukseksi hakemuksessa kerrotaan: Tarkoitus on turvata as.oy Lehtosadon as. 2 ja 3 huolto- ja kunnossapitoyhteys Kissankellontien jatkeena olevan alueen kautta. Alue on vahvistettu raskaita ajoneuvoja kantavaksi as.3 laajennustöiden yhteydessä. Nykyisin alue on nurmikkoa ja kaavoitettu puistoalueeksi. Aikaisemmin alue on ollut kaavoitettu katualueeksi. Toimenpide ei vaadi rakennuskustannuksia

Kaavoitustilanne

Alueella on voimassa Lahelanrinteen rakennuskaava ja Lahelan ja Koskenmäen rakennuskaavan muutos vuodelta 1969. Kaavassa hakemuksen kohteena oleva alue on osoitettu puistoalueeksi (P). Asunto Oy Lehtosadon kiinteistö on merkinnällä rivitalojen ja muiden kytkettyjen rakennusten korttelialue AR, kerrosluku on I ja tehokkuus e=0,25. Suurin rakennusalalla sallittu asuinhuoneistojen lukumäärä on 6.  

Hyrylän laajentumissuuntien osayleiskaavassa alueelle ei ole osoitettu käyttötarkoitusmerkintää. Kunnanvaltuusto on hyväksynyt Hyrylän laajentumissuuntien osayleiskaavan 9.4.2001. Kaavassa on osoitettu maa- ja metsätalousalueet, virkistysalueet, suojelualueet, erityisalueet ja vesialueet sekä tieverkko. Osayleiskaava on tieverkon osalta oikeusvaikutukseton. Osayleiskaava koskee niitä alueita, joilla on käyttötarkoitusmerkintä tai muu alueen käyttöä ohjaava merkintä.

Hakemuksen kohde sijoittuu Uudenmaan maakuntakaavassa taajamatoimintojen alueelle. Tuusulan yleiskaava 2040 –ehdotuksessa kohde on erillispientalovaltaiseksi osoitetulla alueella.  

Kaavoitussuunnitelma 2019 - 2023

Valtuusto on kokouksessaan 10.12.2018 § 143 hyväksynyt kaavoitussuunnitelman vuosille 2019 – 2023. Kaavoitussuunnitelmaan on merkitty kärkihankkeena Lahelanpelto III –asemakaava, joka rajautuu Kissankellontiestä etelään. Kärkihankkeet ovat kaavoja, joiden valmisteluun panostetaan ensisijaisesti. Lahelanpelto III -asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa suurehko asuinalueen laajennus keskeisellä Lahelanpellon alueella. Samalla suunnitellaan uudistettavaan palveluverkkoon liittyen koulun sijoittamista alueelle.

Kaavoitussuunnitelma 2020-2024 on käsitelty kuntakehityslautakunnassa 11.9.2019 ja se etenee kunnanhallituksen kautta valtuustoon. Lahelanpelto III –asemakaava on esitetty edelleen kärkihankkeena.

Harkinta

Kissankellontien eteläpäädyssä olevalla puistoalueella ei ole merkitystä kunnan viherverkoston kannalta. Asemakaavamuutoksen laadinta pienelle puistoalueelle ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista. Kissankellontien eteläpuolelle laaditaan Lahelanpelto III –asemakaava. Asemakaavatyössä voidaan tarkastella Kissankellontien merkitys yhteytenä laajenevalle asuinalueelle. Lahelanpelto III -asemakaavatyössä tarkastellaan alueen maankäyttö suurempana kokonaisuutena, liittyen ympäröivään maankäyttöön ja muun muassa suunniteltuun uuteen koulutonttiin. Tässä yhteydessä voidaan harkita Kissankellontien päädyn puistoalueen ja ajoyhteyden ottamista mukaan asemakaavahankkeeseen.        

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Pia Sjöroos, kaavoituspäällikkö, pia.sjoroos@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää ehdottaa kunnanhallitukselle, että

  • Kissankellontien jatkeena olevaa puistoaluetta ja sille mahdollisesti merkittävää ajoyhteyttä voidaan harkita tarkasteltavan Lahelanpelto III –asemakaavatyön yhteydessä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kunnanhallitus

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.