Ikäihmisten neuvosto, kokous 25.11.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 67 Eläkeläisten lippujen hinnat Helsingin seudun liikenteessä, kannanotto

TUUDno-2019-2111

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marjo-Kaisa Konttinen, osallistuuskoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Mikäli Järvenpää päättää liittyä Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymään (HSL), se merkitsee ikääntyneille eläkeläisille merkittävää etuuden poistoa. 

Tällä hetkellä VR myöntää lähiliikenteessä 50 %:n alennuksen kaikkina vuorokauden aikoina ja kaikkina viikonpäivinä kaikille yli 65 -vuotiaille sekä niille 65 -vuotiaille, jotka saavat Kelan tai työeläkejärjestelmän mukaista eläkettä. VR:n myöntämä alennus on merkittävä etuus, koska osalla eläkkeet ovat todella pienet ja kaikilla ne ovat n. 50–60% työaikaisesta palkkatasosta. 

HSL puolestaan tarjoaa 50 %:n alennuksen 70 vuotta täyttäneille sekä alle 70-vuotiaille, jotka saavat Kelan maksamaa kansan- tai takuueläkettä tai määräaikaista työkyvyttömyyseläkettä eli kuntoutustukea saavat henkilöt. Alennus on voimassa klo 9-14 välillä alkavilla matkoilla.

Edullinen matkustaminen mahdollistaa eläkeläisille osallistumisen virkistäytymistä ja osallisuutta lisääviin tapahtumiin ja tilaisuuksiin sekä vierailuihin pääkaupunkiseudulla asuvien ystävien ja suku-laisten luona. Myös matkustaminen esim. HUS -kuntayhtymän erikoissairaanhoidon ja muihin ter-veydenhuollon palveluihin tulee olla kohtuuhintaista. Erikoissairaanhoidon vastaanottoajat edellyttä-vät matkustamista myös ennen kello yhdeksää ja kello 14 jälkeen.

Edellä esitetyn johdosta Järvenpään eläkeläisneuvosto esittää, että mikäli Järvenpää liittyy HSL:ään, huolehditaan siitä, että järvenpääläisten eläkeläisten lähiliikennematkustamisen edut säilyvät vähintään nykyisellä tasolla ikärajojen, hintatason ja aikarajattomuuden suhteen. Etuudet tulee saada koskemaan koko HSL -aluetta. 
 

Ehdotus

Ikäihmisten neuvosto päättää 

  • antaa vastauksen liitteessä oleviin Järvenpään eläkeläisneuvoston esittämiin kysymyksiin.

Päätös

Ikäihmisten neuvosto päätti

  • antaa vastaukset liitteessä oleviin kysymyksiin sekä puoltaa esityksta HSL:n eläkeläisalennusten muutostarpeista. 

Valmistelija

  • Marjo-Kaisa Konttinen, osallistuuskoordinaattori, marjo-kaisa.konttinen@tuusula.fi

Perustelut

Ikäihmisten neuvosto päätti edellisessä kokouksessaan puoltaa Järvenpään eläkeläisneuvoston kannanottoa Helsingin seudun liikenne-kuntayhtymän eläkeläislippujen hinnoista. Järvenpään eläkeläisneuvosto esitti kannanotossaan, että mikäli Järvenpää liittyy HSL:ään, huolehditaan siitä, että järvenpääläisten eläkeläisten lähiliikennematkustamisen edut sälilyvät vähintään nykyisellä talolla ikärajojen, hintatason ja aikarajattomuuden suhteen. Etuudet tulee saada koskemaan koko HSL- aluetta. HSL on antanut oman vastauksensa kannanottoon. 

Ehdotus

Ikäihmisten neuvosto päättää

  • merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Ikäihmisten neuvosto merkitsi asian tiedoksi.