Rakennusvalvontajaosto, kokous 3.9.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Oikaisuvaatimus maisematyölupaan 19-0194-M

TUUDno-2019-1467

Valmistelija

  • Johanna Aho, johtava rakennustarkastaja, johanna.aho@tuusula.fi

Perustelut

Maisematyölupaan 19-0194-M § 291, hakijana Kiinteistö Oy Tuusulan Hietala, on jätetty määräaikaan mennessä oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen ovat jättäneet kiinteistöjen 858-409-2-259, 260 ja 291 omistajat. Oikaisuvaatimuksessa vaaditaan seuraavaa:

  • maisematyölupahakemusta koskeva päätös kumotaan ja hakemus tässä vaiheessa hylätään, siltä osin kuin lupaa on haettu olemassa olevan kiinteistöjemme rajalla sijaitsevan maavallin purkamista
  • asian ratkaiseminen tältä osin edelleen siirretään siihen saakka, kunnes Kivikiilan alueen kaavamuutos on lainvoimaisesti ratkaistu.

Oikaisuvaatimuksen sisältö:

On kokonaan toinen kysymys, tuleeko hakijan antamassa selityksessä kerrottu melusuojaus rakentaa yhtenäisenä kiinteistöjen 5:28 ja 2:347 länsirajalle. Mielestämme siihen ei ole estettä. Lisäksi hakijan antamassa selityksessä on kerrottu, että tämä uusi suojaus rakennetaan vaiheessa 2 eikä olemassa olevan meluvallin purkaminen hakijan kertomassa myöhäisemmässä vaiheessa 3 liity mitenkään teknisesti tai maamassojen käytön kautta tähän uuteen ja tarpeelliseen melusuojaukseen Hämeentien varteen. Hakija kertoo tällä ilmauksellaan itsekin, että olemassa olevan meluvallin poistolla haetaan etukäteen kaavamuutoshankkeeseen liittyvää hyötyä. Hakijan antamasta selityksestä ilmenee, että kysymys on näin ollen vain nykyisen meluvallin osan poistamisesta.

Perusteluna esitämme, että kyseinen valli sijaitsee puistokaavassa olevan tilan 2:347 alueella. Meluvallilla on hyvin kasvavaa 90 -luvun alussa istutettua puustoa. On ennenaikaista ajatella vallin siirtämistä, ennen kuin mahdollinen uusi kaava on lainvoimainen. Nykyinen tilanne on syytä säilyttää kaavoituksen lopputuloksen selviämiseen saakka.

Kaavahankkeen osalta olemme lausuneet, että tila 2:347 tulee säilyttää puistokaavassa. Ennen lainvoimaista mahdollista uutta kaavaa ei ole tarvetta suunnitella mitään asemakaavallista ratkaisua tilalle 2:347.”

Hakijalle on varattu mahdollisuus tulla kuulluksi oikaisuvaatimuksen osalta. Hakija toteaa mm. seuraavaa:
- Asemakaava, johon oikaisuvaatimuksen tekijät vetoavat, ei sisällä mitään määräyksiä kyseisen meluvallin tai sen päällä kasvavan puuston säilyttämiseksi.
- Melusuojaus on nykyisellään riittämätön ja meluvallin ja –aidan rakentaminen yhtenäisenä Hämeentien varteen parantaa nykyisen asutuksen melusuojausta

Vastine on kokonaisuudessaan liitteenä. (Vastine naapureiden oikaisuvaatimukseen 20190731)

 

Asian taustaa:

Maisematyölupa, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, koskee maavallin ja meluaidan rakentamista sekä vanhan maavallin purkamista. Työn vaiheistus on esitetty päätöksessä yksityiskohtaisesti. Toimenpide kohdistuu kahdelle kiinteistölle RN:o 2:347 ja 5:28. Kyseisellä alueella on voimassa asemakaava, jossa suunniteltu uusi meluvalli sijoittuu P (puistoalue) ja AO10 (omakotirakennusten ja muiden enintään kahden perheen talojen) –korttelialueille. Purettavaksi osoitettu maavalli sijoittuu asemakaavassa P-korttelialueelle rajautuen oikaisuvaatimuksen jättäneisiin kiinteistöihin. Alueelle ei ole asetettu rakennuskieltoa. Kyseisellä alueella on tosin asemakaavatyö käynnistetty kaavamuutoksen tekemiseksi, johon oikaisuvaatimuksessa ilmeisemmin viitataan.

Hankkeeseen on pyydetty kaavoituksen, Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja ELY-keskuksen lausunnot. Näiden osalta ei ole ollut esteitä luvan myöntämiselle. Kaavoitus esittää, ettei sillä ole huomautettavaa hankkeesta, joten hankkeen ei ole katsottu vaikeuttavan alueen käyttämistä voimassa olevassa asemakaavassa varattuun tarkoitukseen taikka turmele kaupunki- tai maisemakuvaa. Voimassa olevassa asemakaavassa ei ole esitetty, että alueella olisi jotain suojelu-arvoja.

 

Asian ratkaisu:

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 128 §:ssä todetaan, että maisematyölupa tarvitaan maisemaa muuttavaa maanrakennustyötä, puiden kaatamista tai muuta näihin verrattavaa toimenpidettä varten asemakaava-alueella. Haettu toimenpide on tällainen ja on näin ollen edellyttänyt maisematyöluvan.

MRL 140 §:ssä todetaan, että alueella, jolla on voimassa asemakaava tai yleiskaava, maisematyölupa on myönnettävä, jollei toimenpide vaikeuta alueen käyttämistä kaavassa varattuun tarkoitukseen taikka turmele kaupunki- tai maisemakuvaa. Säännös on kirjoitettu hakijan asemaa korostavalla ”on myönnettävä” –tavalla, ja lupaviranomaisen harkinta on tällöin luonteeltaan oikeudellista harkintaa. Koska alueelle ei ole asetettu rakennuskieltoa asemakaavan muuttamiseksi, ei luvan eväämiseen ole ollut oikeudellisia perusteita. Hanke ei vaikeuta alueen käyttämistä voimassaolevassa asemakaavassa varattuun tarkoitukseen puistoalueena ja AO-korttelin istutettavana tontin osana, joten lupa on tullut myöntää.

Liitteet:

  • Lupapäätös 19-194-M
  • Luvan 19-194-M asemapiirros
  • Oikaisuvaatimus maisematyölupaan 19-194-M
  • Vastine naapureiden oikaisuvaatimukseen 20190731

Ehdotus

Esittelijä

  • Johanna Aho, johtava rakennustarkastaja, johanna.aho@tuusula.fi

Rakennusvalvontajaos päättää

  • merkitä tiedoksi oikaisuvaatimuksen liitteineen
  • yhtyä johtavan rakennustarkastajan näkemykseen asiassa ja hylätä oikaisuvaatimuksen

 

------

Puheenjohtajan avattua pykälän esittelijä toi ilmi ja jakoi jäsenille iltapäivällä 3.9. rakennusvalvontaan saapuneen lisäyksen oikaisuvaatimukseen. Lisäyksessä vaadittiin, että hakijalle ei anneta lupaa töiden aloittamiseen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta toimenpiteen peruuttamattomuuden vuoksi. Esittelijä totesi, että aloittamisoikeutta voi anoa erillisenä vasta jaoston päätöksen valitusaikana. Näin ollen oikaisuvaatimuksen käsittelyn yhteydessä aloittamisoikeusasiaa ei käsitellä.

Päätös

Rakennusvalvontajaos päätti

  • merkitä tiedoksi oikaisuvaatimuksen liitteineen
  • yhtyä johtavan rakennustarkastajan näkemykseen asiassa ja hylätä oikaisuvaatimuksen

Tiedoksi

hakija, oikaisuvaatimuksen tekijät

Muutoksenhaku

Valitusoikeus

Rakennusvalvontajaoston päätökseen saa hakea muutosta Helsingin hallinto-oikeudelle tehtävällä kirjallisella valituksella.

Päätöksestä saa valittaa se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa.

Viranomaisella on lisäksi valitusoikeus, jos laissa niin säädetään tai jos valitusoikeus on viranomaisen valvottavana olevan julkisen edun vuoksi tarpeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitusaika

Valitus on tehtävä kirjallisesti kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Asianosaisen on katsottava saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluessa kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana. Tiedoksisaantipäivää ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä jolloin tuomioistuimessa ei työskennellä, saa valituksen toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valituskirjelmän sisältö ja liitteet

Valituskirjelmässä, joka on osoitettava Helsingin hallinto-oikeudelle, on ilmoitettava:

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutoksia vaaditaan
  • muutoksenhakijan nimi ja kotikunta
  • postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa
  • jos muutoksenhakijan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen laatijana on muu henkilö, oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituskirjelmä on muutoksenhakijan, tämän laillisen edustajan tai asiamiehen omakätisesti allekirjoitettava.

Valituskirjelmään on liitettävä:

  • päätös, johon haetaan muutosta alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä jo aiemmin ole toimitettu viranomaiselle
  • asiamiehen on liitettävä valtakirja tai muulla luotettavalla tavalla osoitettava olevansa oikeutettu edustamaan päämiestä, jollei hän ole asianajaja tai yleinen oikeusavustaja.

Valituskirjelmän toimittaminen

Valituskirjelmä on toimitettava valitusajan kuluessa Helsingin hallinto-oikeuteen osoitteella:

Helsingin hallinto-oikeus

Radanrakentajantie 5

00520 Helsinki

Faksinumero: 029 56 42079

Sähköposti: helsinki.hao@oikeus.fi

Valituskirjelmän voi toimittaa henkilökohtaisesti tai valtuutetun asiamiehen välityksellä taikka lähettää lähetin välityksellä, postitse, faksina tai sähköpostina. Valituskirjelmän lähettäminen tapahtuu lähettäjän vastuulla.

Valituskirjelmän on oltava perillä määräajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen virka-ajan päättymistä.

Sähköisesti (faksina tai sähköpostina) toimitetun valituskirjelmän on oltava toimitettu niin, että se on määräajan viimeisenä päivänä ennen virka-ajan päättymistä viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 260 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.