Tekninen lautakunta, kokous 16.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Sähkötarvikkeiden hankinta, liittyminen KuntaPron yhteishankintaan

TUUDno-2019-698

Valmistelija

  • Esa Koskinen, rakennuspäällikkö, esa.koskinen@tuusula.fi

Perustelut

Taustaa

Tuusulan kunnalla ei ole voimassa olevaa kilpailutettua hankintasopimusta sähkötarvikkeiden osalta. Vuositasolla sähkötarvikkeita on hankittu kunnan suoraan hankimina omina ostoina n. 30 000 - 50 000 euron arvosta.

Yhteishankintayksikkö

KuntaPro tuottaa palveluja omistajillee. Omistajina voivat olla kunnat, kaupungit, kuntayhtymät ja kuntien omistamat yhtiöt. Omistajuuden kautta asiakkaat voivat ostaa palveluja ilman kilpailutusta. KuntaPro on yhteishankintayksikkö, jolta kunta-asiakkaat voivat tietyin edellytyksin hankkia kilpailuttamia tavaroita ja palveluja järjestämättä omaa tarjouskilpailua.

Hankintalain 4§:n mukaan yhteishankintayksiköllä tarkoitetaan lain 5§:ssä tarkoitettua hankintayksikköä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja ja mahdollisesti hankintojen  tukitoimintoja sen suoraan tai välillisesti omistaville hankintayksiköille tai sellaisille hankintayksiköille, joiden oikeudesta käyttää yhteishankintayksiköntoimintoja on erikseen säädetty. Edellytyksenä on, että yhtesihankintayksikkö toimii edellä mainittujen tehtävien hoitamiseksi, ja että se on nimenomaisesti perustettu hoitamaan näitä tehtäviä, taikka näiden tehtävien hoitaminen on säädetty tai määrätty yhteishankintayksikön toimialaksi.

Hankintalain 20 §:n mukaan hankintayksikkö voi hankkia tavaroita ja palveluita yhteishankintayksiköltä taikka tehdä tavara-, palvelu- ja rakennusurakkahankintoja käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää. Hankintayksikön katsotaan täyttäneen hankintalain mukaiset velvoitteensa, kun se hankkii tavaroita tai palveluja yhteishankintayksiköltä taikka hankkii tavaroita, palveluja taikka rakennusurakoita käyttäen yhteishankintayksikön tekemää hankintasopimusta, laissa tarkoitettua puitejärjestelyä taikka laissa tarkoitettua dynaamista hankintajärjestelmää.

Tuusulan kunta on omistajaosakkaana KuntPro Oy:ssä, joka tarjoaa yhteishankintatoimintoja. Näin ollen kunta voi halutessaan liittyä KuntaPro Oy:n tarjouskilpailuun ja sen perusteella solmittaviin sopimuksiin.

Sähkötarvikkeiden hankinta

KuntaPro Oy on kilpailuttanut sähkötarvikkeiden hankinnan, jonka sopimuskausi on alkanut 1.5.2017. Puitesopimuksessa toimittajana on SLO Oy. Sopimuskausi on kolme vuotta, jonka jälkeen on mahdollista käyttää yks kolmen vuoden optiokausi. Optiokauden käyttöönotosta tehdään erillinen kirjallinen päätös.

Sopimuksen kohteena on sähkötarvikkeiden hankinta Hämeenlinnan seudulla, Hyvinkään ja Riihimäen alueella. Sopimustoimittajan lähin myymälä Tuusulan kunnan alueella sijaitsee Hyrylässä.Tuotteita voi tilata sähköpostitse tai puhelimitse tai sähköisen tilausjärjestelmän eli verkkokaupan kautta. Toimittajalla on reaaliaikainen verkkokauppa, josta näkyvät vähintään tuote- ja hintatiedot. Toimittajalla on ympärivuorokautinen päivystyspalvelu, mitä kautta tilaaja saa hätätilanteessa tuotteet myös virka-ajan ulkopuolella. Tilaajilla on oikeus, mutta ei velvollisuutta hankkia sopimuksen kautta vähäisissä määrin myös muita, kuin hinnoitteluliitteessä eriteltyjä sähkötarvikkeita.

KuntaPro Oy:n asiakkaille ei aseteta määräostovelvoitetta. KuntaPro Oy ei veloita asiakaitaan palveluistaan, vaan kattaa kulunsa toimittajilta peritäävällä palvelumaksulla. KuntaPro Oy perii valituilta sopimustoimittajalta kaikista sopimuksenalaisista myynneistä komissiomaksun, joka on vuonna 2019 keskimäärin noin 1 %.

KuntaPro:sta on ilmoitettu, että Tuusula voi liittyä sopimukseen.

Hankinnat sopimuskaudella

Alle 60 000€:n hankinnat:

Mikäli tilattavan tuotteen/palvelun (kertahankinta) ennakoitu arvonlisäveroton arvo on alle julkisista hankinnoista annetun lain tarkoittaman kansallisen kynnysarvon (2018, 60 000,00 €), voi tilaaja tilata tuotteen/palvelun haluamaltaan puitejärjestelyssä mukana olevalta toimittajalta. Vaihtoehtoisesti tilaaja voi käyttää minikilpailutusta.

Vähintään 60 000€:n hankinnat:

Mikäli tilattavan tuotteen/palvelun ennakoitu arvonlisäveroton arvo on vähintään julkisista hankinnoista annetun lain tarkoittama kansallinen kynnysarvo (2018, 60 000,00€), tulee tilaajan kilpailuttaa puitejärjestelyyn otetut toimittajat puitesopimuksen ja erikseen tilaajan laatiman tarjouspyynnön ehtojen mukaisesti (”Minikilpailutus”).

Hyödyt Tuusulan kunnalle

Liittymällä KuntaPro Oy:n kilpailuttamaan sopimukseen säästetään kilpailutuksen aiheuttamissa prosessikustannuksissa ja saadaan yhteishankinnan tuottama volyymietu. Tuusulan kunnalle ei ole saatavissa lisäetua omalla kilpailutuksella.

KuntaPro on yhteishankintayksikkönä sopimusoikeudellinen osapuoli (mm. mahdollisissa oikeuskäsittelyissä).

Toimivalta

Tuusulan kunnanvaltuuston 10.12.2018 § 150 hyväksymän hallintosäännön toimivaltasäännösten mukaan Kasvu ja ympäristö toimialueen käyttötalouden yli 100 000 euron ylittävistä hankinnoista vastaa tekninen lautakunta.

Liitteet

Sitoutuminen yhteishankinntaan lomake, sähkötarvikkeiden hankinta

Ehdotus

Esittelijä

  • Ritva Lappalainen, tilapalvelupäällikkö, ritva.lappalainen@tuusula.fi

Tekninen lautakunta päättää

  • että Tuusulan kunta liittyy KuntaPro Oy:n kilpailuttamaan sähkötarvikkeiden hankinnan puitesopimukseen koko sopimuskaudeksi
     
  • oikeuttaa tilapalvelupäällikön allekirjoittamaan KuntaPro Oy:lle toimitettavan sitoumuksen yhteishankintaan liittymisestä koskien sähkötarvikkeiden hankintaa
     
  • tarkastaa ja hyväksyä pöytäkirjan tämän asian osalta välittömästi kokouksessa.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

KuntaPro, Esa Koskinen, tilapalvelut, Tuusulan Vesi,henkilöstöpalvelut, Inkeri Kontiola/hankinnat