Kuntakehityslautakunta, kokous 10.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 57 Ulkotilaohjeen aluekuvaukset

TUUDno-2019-700

Perustelut

Tuusulaan on valmisteltu ulkotilaohjeen runko. Ulkotilaohje on julkisen ulkotilan hankintojen, suunnittelun, rakentamisen ja ylläpidon käsikirja suunnittelijoille, viranomaisille ja päättäjille. Ulkotilaohjeeseen kerätään yhteen paikkaan ohjeistuksia liittyen ulkotilaan, niin että ne ovat yhtenäiset ja helposti löydettävissä. Ulkotilaohje auttaa laadukkaan ympäristön suunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa jakamalla tietoa hyviksi todetuista ratkaisuista. Ulkotilaohje kerätään nettisivuille ja sen on tarkoitus olla työkalu, jota päivitetään tarpeen mukaan.

Ulkotilaohjeen aluekuvauksissa määritellään Tuusulan eri alueiden luonnetta ja identiteettiä sekä niillä käytettävien ulkotilaratkaisuiden laatutasoa. Ohjeessa on tarkoitus huomioida erityisesti rakennetut kulttuuriympäristöt eli RKY – alueet. Ulkotilaohjeen tavoitteena on luoda Tuusulaan yhtenäistä, laadukasta ja toimivaa ulkotilaa. Sen avulla pyritään vahvistamaan eri alueiden identiteettiä, omaa imagoa ja vetovoimaa. Tarkoitus on myös kehittää puistoja ja viheralueita yhtenäistämällä ulkotilakalusteiden ilmettä alueittain sekä selkeyttämällä niihin liittyviä ohjeistuksia.

Eri alueilla Tuusulassa on erilaiset identiteetit ja tarpeet liittyen ulkotilaan ja tämä huomioidaan ulkotilaohjeessa. Ulkotilaohjeen aluekuvauksissa Tuusula on jaettu yhdeksään eri alueeseen ja näille kaikille on tehty oma aluekuvauskortti, jossa on määritelty lyhyesti kukin alueen ominaispiirteet ja määritelty tavoitteita alueen ulkotilalle ja sen kehittämiseen. Ulkotilaohjeen aluejako:

  • Hyrylä
  • Jokela
  • Kellokoski
  • Rantatie (RKY-alue)
  • Jokelan tiilitehtaan alue (RKY-alue)
  • Marieforsin ruukin ja Kellokosken sairaalan alue (RKY-alue)
  • Tuusulan keskus
  • Yritysalueet
  • Maaseutumainen alue

Hyrylä:

Hyrylän alueeseen kuuluu Hyrylän keskustaa ympäröivät kunnanosat kuten Mattila, Riihikallio, Lahela, Rykmentinpuisto ja Vaunukangas. Alue on pien- ja kerrostalovaltaista ja julkiset ulkotilat ovat pääosin katuja, koulujen pihoja, puistoja ja ulkoilualueita. Ulkotilan käyttöaste vaihtelee paljon ja ulkokalusteiden tulee olla laadukkaita, kestäviä ja turvallisia. Kunnossapidolla vaikutetaan yleisilmeeseen ja turvallisuuden tuntuun. Erityisesti huomioita on kiinnettävä kävely- ja pyöräily-ympäristön laatuun.

Jokela:

Jokela on yksi Tuusulan keskustataajamista ja se sijaitsee Hyvinkään ja Järvenpään läheisyydessä. Jokelassa on Tuusulan ainoa rautatieasema ja junaradalla onkin ollut iso vaikutus Jokelan kehitykseen. Jokelassa on nähtävissä teollisuushistoriaa ja varsinkin vanha tiilitehdas luo alueen identiteettiä. Jokelan lammet ovat syntyneet tiilitehdashistorian aikana, kun maasta on kerätty savea tiilien valmistukseen. Julkiset ulkotilat ovat pääosin katuja, puistoja, niittyjä, lähimetsiä sekä ulkoilu- ja liikunta -alueita. Ulkotilan käyttöaste varsinkin lähellä kouluja on suuri ja ulkokalusteiden tulee olla laadukkaita, kestäviä sekä turvallisia. Jokelan uudisrakentaminen sijoittuu mahdollisimman lähelle asemaa ja pientalotuotanto sijoittuu taajaman laidalle. Huomiota tulee kiinnittää siihen, että keskustaan luodaan käveltävää ympäristöä ja sujuvat yhteydet pyöräilylle.

Kellokoski:

Kellokosken kuntakeskus on kehittynyt ruukin ympäristöön ja ruukki vanhoine rakennuksineen luo edelleen Kellokosken identiteetin. Toinen identiteetin luoja on Kellokosken sairaalan alue. Kellokosken asuinalueet ovat pientalovaltaisia. Julkiset ulkotilat ovat pääosin katuja, puistoja, lähimetisiä, maisemaniittyjä sekä liikunta- ja ulkoilualueita. Rakennetussa ympäristössä ulkotilan käyttöaste on suurempi ja ulkokalusteiden tulee olla laadukkaita, kestäviä ja turvallisia. Erityisesti huomioita on kiinnettävä kävely- ja pyöräily-ympäristön laatuun.

Rantatie:

Tuusulanjärven itäpuolella sijaitseva Rantatien alue kuuluu valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (RKY 2009) -alueeseen. Alueella on historiallisen huvila-asutuksen lisäksi uudempaa pientalo asutusta. Alueen identiteettiä luo sen vahva historia taiteilijayhteisöineen. Alueen julkiset ulkotilat ovat pääosin kulttuurihistoriallisesti arvokkaita museokohteita, katuja, puistoja ja muita viheralueita. Ulkokalusteiden tulee olla laadukkaita, kestäviä ja historiallisiin kohteisiin sopivia. Museokohteissa tulee huomioida hetkellinen suuri käyttäjämäärä ja selkeä kulunohjaus. Kalustevärinä käytetään museoille tyypillisenä mustaa. Kalusteiden yleisilmeen tulee olla keveä ja linjakas. Täydennysrakentamisen on kunnioitettava vanhaa rakennuskantaa. Kattomuoto alueella on harjakatto ja materiaali pääosin puu. Rakennusten värit ovat puun ja luonnon- sekä maanvärejä kuten punamultaa ja keltaokraa.

Jokelan tiilitehtaan alue:

Jokelan tiilitehtaan alue kuuluu valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (RKY 2009) -alueeseen. Alueella sijaitsee useita arvokkaita rakennuksia ja erityisesti vanha tiilitehdas piippuineen luo alueelle identiteettiä historiallisena tehdasalueena. Julkinen ulkotila keskittyy alueella kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden sekä käyttöviheralueiden yhteyteen. Kaupunkikalusteiden tulee olla laadukkaita ja kestäviä sekä historiallisiin kohteisiin sopivia. RKY-alueen historiaa korostetaan yhtenäisellä kalusteilmeellä.

Marieforsin ruukin ja Kellokosken sairaalan alue:

Marieforsin ruukin ja Kellokosken sairaalan alue kuuluu valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt (RKY 2009) -alueeseen. Alue on yksi Suomen yhtenäisimmistä rautateollisuusalueista ja sen luonne on säilynyt hyvin. Alueen identiteettiä luovat sen vanha ruukki ja tämän rakennukset sekä Kellokosken sairaala-alue. Julkinen ulkotila keskittyy alueella kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden sekä käyttöviheralueiden yhteyteen sekä sairaalan puistoalueeseen. Kaupunkikalusteiden tulee olla laadukkaita ja kestäviä sekä historiallisiin kohteisiin sopivia. RKY-alueen historiaa korostetaan yhtenäisellä kalusteilmeellä.

Tuusulan keskus:

Tuusulan keskus toimii liike- ja palvelukeskustana ja alueella on monipuolisesti palveluita. Alueen julkiset ulkotilat ovat liike- ja palvelukeskustan alueita, museokohteita, katuja, puistoja sekä käyttöviheralueita. Keskusta sijaitsee Tuusulanjärven eteläpäässä hyvien liikenneyhteyksien varrella. Alue on tyyliltään keskustamainen. Jalkakäytävien varrelle sijoitetaan mahdollisimman paljon liiketiloja, isoja ikkunoita, sisäänkäyntejä ja vastaavia katutilaa elävöittäviä elementtejä. Liike- ja palvelukeskustan käyttöaste on suuri ja ulkotilojen laatutaso antaa ensivaikutelman alueesta siksi materiaalien ja rakenteiden tulee olla laadukkaita sekä korkeatasoisia. Suunnittelussa on huomioitava esteettömyys, opastus ja turvallisuus. Julkinen ulkotila suunnitellaan kävelijän ehdoilla. Pyöräilyn yhteydet suunnitellaan sujuviksi. Alueelle sijoitetaan taidetta taideohjelman mukaisesti.

Yritysalueet:

Tuusulan yritysalueiden keskittymät sijaitsevat asuinalueiden laitamilla. Näissä julkinen ulkotila on lähinnä katualuetta. Julkisen ulkotilan suunnittelussa tulisi huomioida kävelyn, pyöräilyn ja ajoneuvoliikenteen kokonaisuus sekä selkeä opastus.

Maaseutumaiset alueet:

Maaseudun asuinalueet ovat pääsääntöisesti pientiloja ja pientaloasutusta. Julkinen ulkotila on pääosin koulujen pihoja, leikkipuistoja sekä ulkoilu- ja liikunta-alueita. Julkisen ulkotilan käyttöaste on maaseudulla pienempi, mutta kalusteiden tulee kuitenkin olla laadukkaita ja kestäviä.

Ulkotilaohjeen aluerajaukset on taajamien osalta tehty pääsääntöisesti kaava-alueiden mukaan. Historiallisten alueiden rajaukset on tehty RKY- alueiden rajausten mukaan, mutta Rantatien alueeseen on otettu mukaan myös Kirkkotien alue. Yritysalueiden rajaukseen on otettu nykyisten yritysalueiden lisäksi suunniteltuja alueita.

Ehdotus

Esittelijä

  • Pia Sjöroos, kaavoituspäällikkö, pia.sjoroos@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää hyväksyä

  • laaditut Tuusulan ulkotilaohjeen aluerajaukset ja aluekuvauskortit Hyrylä, Jokela, Kellokoski, Rantatie (RKY-alue), Jokelan tiilitehtaan alue (RKY-alue), Marieforsin ruukin ja Kellokosken sairaalan alue (RKY-alue), Tuusulan keskus, Yritysalueet ja Maaseutumainen alue rakentamisohjeen kaltaisena ohjeena.

 

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

 

Merkittiin, että Jussi Salonen poistui kokoksesta tämän asian käsittelyn aikana klo 18.46.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.