Kasvatus- ja sivistyslautakunta, kokous 23.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Päiväkoti Martta Wendelin, asemakaavaehdotus, lausunto

TUUDno-2018-1244

Valmistelija

  • Hannamari Halinen, varhaiskasvatuspäällikkö, hannamari.halinen@tuusula.fi
  • Tiina Simons, kehittämispäällikkö, tiina.simons@tuusula.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on 18.3.2019 § 95 päättänyt asettaa Päiväkoti Martta Wendelin, asemakaavan ehdotus nro 3584, MRA 27 §:n mukaisesti nähtäville. Kuntasuunnittelu/kaavoitus pyytää kasvatus- ja sivistyslautakunnalta ko. kaavasta lausunnon 3.5.2019 mennessä. Ehdotus on nähtävillä 28.3.-26.4.2019.

Asemakaava koskee rakentamatonta aluetta, joka sijaitsee Hyrylän eteläosassa Pähkinämäentien varressa, Tuusulanväylän länsipuolella, Mikkolan koulun ja Hyrylän koulukeskuksen välissä. Kaavaratkaisu mahdollistaa uuden päiväkotirakennuksen rakentamisen. Päiväkoti korvaa valmistuttuaan yhdessä Kirkonkylän kampuksen kanssa nykyisiä, palveluverkosta poistuvia, huonokuntoisia päiväkoteja: Mikkola, Etelärinne, Mattila, Hyrylä, Väinölä ja Kievari. Päiväkodin sijainti on valittu kunnan palveluverkkoon liittyvien päätösten pohjalta.

Päiväkotihankkeen taustalla on Tuusulan kunnan valtuuston 12.11.2018 § 124 mukainen päätös Tuusulan kunnan palveluverkkosuunnitelmasta ja Tuusulan kunnan palveluverkon kehittäminen vuosina 2019–2026. Uudisrakennuksena toteutettava päiväkoti Martta Wendelin on yksi varhaiskasvatuspalvelujen keskeisistä kunnallisista palvelutuotantohankkeista.

Asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa uusi terveellinen ja turvallinen päiväkoti, mikä on hyvin saavutettavissa jalankulkijoille ja pyöräilijöille sekä julkisella liikenteellä että autolla. Tavoitteena on kaavassa huomioida melusuojaus liikennemelua vastaan sekä suunnittelualueen sijainti pohjavesialueella.

Kaavaratkaisu edesauttaa kunnan strategisten tavoitteiden toteutumista siten, että Tuusulasta kehittyy erityisesti varhaiskasvatuksen ja koulutuksen kärkikunta. Kaava mahdollistaa myös elinvoiman vahvistumisen keskustojen monipuolisia palveluita ja viihtyvyyttä kehittämällä. Kaavan toteutumisen myötä uudistamme ja tehostamme kunnan palveluverkkoa kuntalaislähtöisesti päämääränä modernit, terveet ja turvalliset toimintaympäristöt sekä kohtaamisten mahdollistaminen.

Suunnittelualue on noin kaksi hehtaaria. Yleisten rakennusten korttelille on osoitettu 5 000 k-m2 kerrosalaa. Rakennus tulee suunnitella Tuusulanväylän suuntaisena niin, että sen länsipuolelle muodostuu melulta suojaisa piha-alue. Rakennuksen arkkitehtuurin laatuun on kiinnitetty huomiota kaavamääräyksissä. Kaavassa on annettu määräykset myös melunhallintaan, pohjaveden huomioimiseen, ajoliittymään ja istutuksiin liittyen. Päiväkotikorttelin eteläpuolelle on osoitettu kaavassa uusi jalankulun ja pyöräilyn reitti sekä pohjoispuolelle olemassa oleva yhteys, jotka yhdistävät joukkoliikennereitit ja palvelut mahdollisimman sujuvasti.

Kaavaratkaisun toteuttamisesta aiheutuu kunnalle kustannuksia ilman arvonlisäveroa seuraavasti: päiväkodin rakentamiskustannukset ovat arviolta 9,057 M€ ja kunnallistekniikan toteutuksen kustannukset ovat arviolta 800 000 €. Kunnan kustannukset ovat kokonaisuudessaan noin 10 miljoonaa euroa. Asemakaava nostaa maanarvoa suunnittelualueella.

Tuusulan kunta omistaa suurimman osan suunnittelualueesta. Suunnittelualueen eteläosa on yksityisomistuksessa. Maankäyttökorvauksista sovitaan maanomistajan kanssa käytävissä maapoliittisissa neuvotteluissa.

Asemakaava on tullut vireille osallistumis- ja arviointisuunnitelman kuulutuksen yhteydessä 19.9.2018. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on ollut MRL:n 30 §:n kuulemistarkoituksen mukaisesti nähtävillä 20.9.-19.10.2018 välisenä aikana. Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta ei saatu kirjallisia mielipiteitä, viranomaisilta saatiin kuusi lausuntoa.

Kasvatus- ja sivistyslautakunnan lausunto:

Osana päiväkodin strategista kehittämisselvitykstä on tutkittu tontin soveltuvuutta päiväkotikäyttöön ja tehty tarvittavat selvitykset yhteistyössä tilapalvelujen ja kaavoituksen kanssa.

Toteamme että, selvityksessä esille nostetut seikat melusta sekä hiukkaspäästöistä tulee huomioida sijoitettaessa päiväkotia tontille. Alustavien melu- ja ilmanlaatuselvitysten mukaan rakentaminen edellyttää rakenteellista suojausta sekä Tuusulanväylän että Pähkinämäentien puolelle ja että oleskelu- ja leikkialueet tulee sijoittaa hiukkas- ja melualueet huomioiden. Rakennus itseään toimii pihan puolelle meluesteenä, rakennuksen muoto ja sijoittelu.

Haluamme tuoda esille, että päiväkodille on varattu normaalia suurempi tontti, jotta voidaan taata pihan optimaalinen toiminnallinen käyttö. Osa tontista jää rakennuksen taakse melu- ja hiukkaspäästöjen vuoksi eikä lasten käytettävissä.

Rakennuspaikka on metsäinen, asemakaavoittamaton alue Tuusulanväylän ja Pähkinämäentien rajaamalla alueella. Suunnittelualueen pohjoispuolella sijaitsee Mikkolan koulu ja sekä tonttia rajaava kevyenliikenteenväylä, eteläpuoli on metsä- ja peltoaluetta. Tontin eteläpuolitse varataan asemakaavoituksen yhteydessä sijoituspaikka uudelle kevyenliikenteenreitille. Toteamme, että kaavassa pitää ottaa huomioon riittävät kevyenliikenteenväylät, sekä yhteys ja kulku päiväkodin tontilta niille.

Saatto- ja liityntäliikenteen osalta on strategisessa kehittämisselvityksessä laadittu viitesuunnitelma saatto- ja huoltoliikenteen huomioimiseksi. Liittymä tontille voidaan järjestää Pähkinämäentien puolelta, tontin eteläisestä osasta. Tuusulanväylän puolelta ei liittymää sallita, eikä tontin maastomuodot salli toista liittymää Pähkinämäentielle. Päiväkodin saatto- ja keittiön huoltoliikenteen turvallisuuteen yhden tonttiliittymän kautta tulee kiinnittää erityistä huomiota.

Tontinkäyttösuunnitelmassa (alustava asemapiirustus) on esitetty autopaikkoja yhteensä 55 autopaikkaa, joista 1 ap / 2 työntekijää kohden ja saatto- ja iltakäytölle 35 autopaikkaa. Hankkeen yhteydessä toteutetaan vähintään yksi sähköautojen latauspiste ja putkitukset sähköauton latauspisteille sekä latauspiste/-eet sähköpyörille

Suunnittelualue on hyvin saavutettavissa sekä julkisella liikenteellä että yksityisellä ajoneuvolla ja kevyenliikenteen kulkuvälineillä. Tuusulanväylän itäpuolella noin 500 metrin päässä suunnittelualueesta sijaitsee Tuusulan Urheilupuisto.

Liikenteen sujuvoittamiseksi on hyvä tehdä toiminnallista suunnittelua Mikkolan koulun saattoliikenteen kanssa Pellavanmäentielle esim. joustava aamupala-aikataulu päiväkodissa ja koulun aloittamisajan kanssa.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kasvatus- ja sivistyslautakunta päättää antaa Päiväkoti Martta Wendelin asemakaavan ehdotuksesta nro 3584 asiaselostuksessa esitetyn lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.