Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, kokous 25.4.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Jokelan hevoskylä, asemakaava nro 3600, lausunto

TUUDno-2019-635

Valmistelija

  • Risto Kanerva, vapaa-aikapalveluiden päällikkö, risto.kanerva@tuusula.fi
  • Ulla Kinnunen, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Perustelut

Kuntasuunnittelu/kaavoitus pyytää kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausuntoa Jokelan hevoskylä, asemakaavan nro 3600 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta.

Tuusulan yleiskaava 2040-työn yhteydessä on eri sijainteihin esitetty niin kutsuttuja hevoskyliä, missä yhdistyvät asuminen, hevosharrastaminen ja hevosliiketoiminta sekä muiden eläinten pito. Näistä ensimmäiseksi asemakaavoitetaan Jokelan hevoskylä, joka sijaitsee Jokelan keskustan eteläpuolella lähellä Jokelan taajamaa ja junarataa. Suunnittelun tavoitteena on luontoarvojen, asumisen ja hevostoiminnan luonteva yhteensovittaminen. Tavoitteena on säilyttää alueella laajoja viheralueita ja pitkiä ulkoilu- ja ratsastusreittejä.

Asemakaavoitettava alue, jota tämä osallistumis- ja arviointisuunnitelma koskee, sijaitsee Jokelan keskustan eteläpuolella lähellä Jokelan taajamaa ja junarataa. Jokelan juna-asemalle on noin 1 km matka. Suunnittelualuetta rajaa länsipuolelta junarata ja Jokelantie, itäpuolelta Palojoki. Alueen asemakaavoittaminen etenee vaiheittain.

Jokelan hevoskylän asemakaavan tavoitteena on asumisen, hevosharrastamisen ja hevosliiketoiminnan yhteensovittaminen. Hevoskylän yhtenä tavoitteena on Tuusulan elinvoiman ja kilpailukyvyn edistämistä uudenlaisten asumiskonseptien avulla.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan lausunto:

Suunnittelualueella on olemassa olevaa hevostoimintaa sekä maanviljelyä. Olemassa oleva hevostoiminta sijoittuu arvokkaaseen kulttuuriympäristöön entisen Rake Oy:n tiilitehtaan, nykyisen Raken tallin maneesin läheisyyteen.

Alueella on runsaasti luontoarvoja ja niiden tuleekin ohjata suunnittelua. Suunnittelun tavoitteena tulee olla luontoarvojen ja toisaalta asumisen ja yrittämisen luonteva yhteensovittaminen. Tavoitteena tulee olla alueen laajoja viheralueiden säilyttäminen ja pitkien ulkoilu- ja ratsastusreittien luominen niin, ettei ajoneuvoliikenne niitä juuri katkaise. Suunnittelualueella on huomioitava alueen tulevan virkistyskäytön tarpeet sekä rakentamisen vaikutukset luontoon ja maisemaan. Virkistysalueiden toteutuksesta tulisi pyrkiä laatimaan erillinen ympäristösuunnitelma.

Palojoen uoma virtaa suunnittelualueen länsireunalla. Jokilaakso ja sitä ympäröivä metsä ovat tärkeää virkistysaluetta. Alueelle sijoitettavat ulkoilureitit tulee sijoittaa Palojoen varteen. Ratsastusreitit tulee suunnitella hevosalan yrittäjien ja harrastajien tarpeet huomioiden. Kaava tulee tehdä vahvasti kuntalaiset osallistaen. Liikkuminen Palojoen yli Pertun suuntaan sekä Jokelantien toisella puolelle Huikon suuntaan on turvattava.

Alueen pohjoisosassa sijaitsee Rake Oy:n vanha tiilitehdas, joka on osoitettu kulttuurihistoriallisesti arvokkaaksi rakennukseksi (sr(8)). Teollisuusperinne näkyy vahvasti Jokelan maisemassa, jossa jäljellä on vanhoja teollisuusrakennuksia ja vanhoja savenottokuoppia. Niiden säilyminen on kaavassa turvattava.

Ehdotus

Esittelijä

  • Virpi Lehmusvaara, sivistysjohtaja, virpi.lehmusvaara@tuusula.fi

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää antaa Jokelan hevoskylä, asemakaavan nro 3600 osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta esittelytekstin mukaisen lausunnon.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.