Kuntakehityslautakunta, kokous 27.3.2019

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Kaavamuutoshakemus, Mahlamäentie (Asia poistettiin esityslistalta)

TUUDno-2017-672

Valmistelija

  • Pia Sjöroos, kaavoituspäällikkö, pia.sjoroos@tuusula.fi

Perustelut

Kaava- ja kaavamuutoshakemusten käsittely

Jos maanomistaja tekee aloitteen kaavan muuttamisesta tai laatimisesta ja alueen kaavoittaminen koskee maanomistajan etua, oikeutta ja velvollisuutta sillä tavoin välittömästi, on hänellä oikeus saada kunnan viranomaisen ratkaisu aloitteeseensa. Asemakaavoja koskevat hakemukset käsitellään kuntakehityslautakunnassa ja kunnanhallituksessa.  Mikäli hakemuksesta tehdään myönteinen päätös, laaditaan hakijan ja kunnan välille kaavoituksen käynnistämissopimus kun hanke on todettu I-prioriteetin hankkeeksi eli ns. kärkihankkeeksi. Käynnistämissopimuksen hyväksymisen jälkeen kaavahanke käynnistyy.

Mikäli kuntakehityslautakunta ja kunnanhallitus tekevät kielteisen päätöksen kaavamuutoshankkeeseen, hakija voi tehdä päätöksestä oikaisuvaatimuksen, jonka käsittelee kunnanhallitus. Tästä kunnanhallituksen oikaisuvaatimuksen käsittelypäätöksestä voi valittaa - maanomistajan aloitteeseen annettu kunnan viranomaisen ratkaisu kaavan muuttamisesta tai laatimisesta on valituskelpoinen ja siitä voidaan tehdä kunnallisvalitus (KHO 4.4.2003 t. 851). Myös kunnan päätös, jolla maanomistajan aloitteesta vireille tulleen kaavahankkeen valmistelu on keskeytetty, on valituskelpoinen ja tästäkin voidaan tehdä kunnallisvalitus (KHO 27.10.2009 t. 2628). Kunnanhallituksen päätöksestä tulee tehdä ensin oikaisuvaatimus. Sen sijaan kunnan omasta aloitteesta tehty päätös kaavan muuttamisesta on vain valmistelua eikä tästä päätöksestä voi valittaa (KHO 2003:16).

Hakemus

Maanomistaja hakee asemakaavan muutosta kiinteistölle 858-*****. Kiinteistö sijaitsee Hyrylässä osoitteessa *****Tuusula. Kiinteistön pinta-ala on 10736 m².

Maanomistaja anoo asemakaavanmuutosta niin, että kaava sallisi päivittäistavarakaupan sijoittamisen rakennuspaikalle. Maanomistajalla on tontille tiedossa toimija, Lidl, minkä takia kaavamuutos olisi tarpeen. Tuleva toiminta tarjoaisi alueen asukkaille sekä alueella liikkuville päivittäistavarapalveluita.

Kaavoitustilanne

Hakemuksen kohteena oleva kiinteistö ***** sijaitsee asemakaava-alueella (Saviriihenportti, kaava nro 3180) korttelissa 37509. Asemakaava on vahvistettu vuonna 1988. Asemakaavassa kiinteistö on osoitettu K-4 merkinnällä liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Rakentamattomat korttelin osat, joita ei käytetä liikenne-, huolto- tai pysäköintialueina, on istutettava. Korttelialueella tulee rakennuspaikka aidata ulkovarastoinnin osalta riittävän näkösuojan antavalla puuaidalla. Korttelialuetta varten on varattava autopaikkoja vähintään 1 ap / 50 k-m².

Koko kunnan yleiskaavatyö on käynnissä, ehdotusvaiheessa. Kaavaehdotuksessa kaavamuutosalueelle on osoitettu "Toisen vaiheen uusi mahdollinen päivittäistavarakauppa" -merkintä. Merkinnällä osoitetaan uusi keskusta-alueiden ulkopuolinen yli 500 k-m²: n suuruinen ohjeellinen päivittäiskaupan sijainti tavoiteverkoston toisessa vaiheessa. Hanke ei voi edetä kaavaehdotukseen ennen kuin Hyrylän keskustan hanke on edennyt (valtuuston päätös 19.3.2018 § 25 Kaupallisten palveluiden kehittämisen tavoite).

Kaavoitussuunnitelma 2019-2023

Valtuusto on kokouksessaan 10.12.2018 § 143 hyväksynyt kaavoitussuunnitelman vuosille 2019 – 2023.

Hakemuksen mukaiselle alueelle eikä sen välittömään läheisyyteen ole kaavoitussuunnitelmassa osoitettu yhtään käynnistyvää hanketta. Hakemuksenmukainen hanke on toteutuessaan erillinen pieni kaavamuutosalueensa. 

Harkinta

Asemakaavassa alue on tällä hetkellä osoitettu liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi. Tuusulan yleiskaavaehdotuksessa 2040 alueelle on suunniteltu tavoiteverkon toisessa vaiheessa toteutettavaksi yli 500 k-m²:n suuruinen päivittäiskauppa. Päivittäiskaupan sijoittuminen sekä vilkkaasti liikennöidyn Järvenpääntien että asuntokatu Mahlamäentie varteen edellyttää liikenteen toimivuustarkastelua turvallisen ja sujuvan liikennöinnin turvaamiseksi alueella.  Suunnittelu ja vaikutustenarviointi voidaan käynnistää, mutta kaavaehdotusta ei voi viedä eteenpäin ennen kuin Hyrylän keskustan kaupallisen hankkeen toteutus ja toteuttaja/t ovat selvinneet. Hakemuksen mukainen alueen käyttötarkoituksen laajentaminen on pieni kaavamuutos ja se noudattaa ehdotusvaiheessa olevan Tuusulan yleiskaava 2040 tavoitteita.

Lisätietoja:   kaavasuunnittelija, Teija Hallenberg, p. 040 314 3039
                      kaavoituspäällikkö, Pia Sjöroos, p. 040 314 2014

Ehdotus

Esittelijä

  • Pia Sjöroos, kaavoituspäällikkö, pia.sjoroos@tuusula.fi

Kuntakehityslautakunta päättää, ehdottaa kunnanhallitukselle, että

  • Tuusulan kunta käynnistää kaavamuutoksen valmistelun kun kaavoituksen käynnistämissopimus on hyväksytty.          
  • hakemuksen mukainen alue lisätään kaavoituksen työohjelmaan kärkihankkeeksi.
  • kaavaehdotusta ei viedä eteenpäin ennen kuin Hyrylän keskustan kaupallisen hankkeen/hankkeiden toteutus/toteuttajat ovat selvinneet ja hanke on lähtenyt toteutukseen.

Päätös

ASIA POISTETTIIN ESITYSLISTALTA


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.