§ 50 Kreate Oy, koeluonteinen jätteenkäsittely, koetoimintalupapäätöksen muuttaminen sekä määräajan pidentäminen, Mäntsälä

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2023-1780

Päätöspäivämäärä

10.7.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

kts. alla

Kuvaus

ASIA

Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen on saapunut 19.6.2024 Ympäristönsuojelulain (527/2014) 119 §:n mukainen ilmoitus koeluonteisesta jätteen käsittelystä. Kyseessä on aiempaan päätökseen liittyvä ilmiotuksen uudistaminen. Ilmoitusta on täydennetty viranomaisen pyynnöstä 8.7. ja 10.7.2024.

 

ILMOITUKSEN TEKIJÄ

Kreate Oy, Haarakaari 42, 04360 Tuusula

Y-tunnus: 0168716-6

 

SIJAINTI

Koeluonteinen toiminta tapahtuu Mäntsälän kunnassa sijaitsevalla kiinteistöllä 505-407-31-25, os. Suoniityntie 11, Mäntsälä

TOIMINNAN ILMOITUSVELVOLLISUUS

Koetoimintailmoitus perustuu ympäristönsuojelulain 31 §:n 1 momenttiin ja 119 §:ään.

 

VIRANOMAISEN TOIMIVALTA

Ympäristönsuojelusta annetun valtioneuvoston asetuksen (713/2014) 2 §:n kohdan 12 b) perusteella toimivaltainen viranomainen on kunnan ympäristönsuojeluviranomainen. Mäntsälän kunnan ympäristönsuojeluviranomainen on Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasäännön mukaan päätöksen ympäristönsuojelulain 119 §:n mukaisesta koetoiminnasta tekee ympäristövalvontapäällikkö tai ympäristötarkastaja. (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109).

 

MUUT LUVAT JA PÄÄTÖKSET

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on myöntänyt ympäristöluvan pilaantumattoman maa-ainesjätteen, betoni-, tiili– ja asfalttijätteen vastaanotolle ja käsittelylle 13.10.2020 § 116. (TUUDno-2019-229). Ympäristölupa on lainvoimainen.

Mäntsälän kunnan rakennusvalontaviranomainen on myöntänyt maisematyöluvan jätteenkäsittelyalueen ja suojavallien rakentamiselle 19-0215-MAI (9.10.2019).

Kreate Oy on tehnyt Mäntsälän kunnan kanssa vuokrasopimuksen toiminta-alueesta 9.10.2018-8.10.2028. Osa vuokra-alueesta on vuokrattu myös Mäntsälän Moottorikerho ry:lle ralliautojen ja enduro-moottoripyörien testausalueen suoja-alueeksi.

Toiminnalle on aiemmin tehty päätös koeluonteisesta jätteenkäsittelystä (Ympäristötarkastaja 8.9.2023 § 69) saman toiminnan osalta.

 

KIINTEISTÖN TIEDOT, KAAVOITUSTILANNE JA YMPÄRISTÖ

Kierrätysterminaali sijaitsee Mäntsälässä, oikoradan, Pohjoisen pikatien ja Lahden moottoritien länsipuolella, noin neljä kilometriä Mäntsälän keskustasta koilliseen. Kierrätysterminaalin naapurikiinteisteistöillä on Circulation Oy:n purkubetonin kierrätyslaitos, Tarpaper Recycling Finland Oy:n kattohuovan siirtokuormausasema ja Puukenttä Oy:n ja Metsä Fibre Oy:n puhtaiden puujakeiden käsittelylaitokset. Noin 400 m päässä pohjoisessa sijaitsee Mäntsälän kunnan maankaatopaikka. Kierrätysterminaalin eteläpuolella sijaitsee Mäntsälän Moottorikerhon testaus- ja harjoittelurata. Kiinteistön määräala (n 4,22 ha) on vuokrattu Mäntsälän kunnalta.

Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa. Alueella on voimassa oleva Marjalan osayleiskaava vuodelta 2007. Toiminta-alue sijaitsee osayleiskaavassa EM/Tres alueella, joka on Moottoriurheilualue/Teollisuus– ja varastotoimintojen reservialue. Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavassa (vahvistettu 24.5.2017) koetoiminta-alueen kohdalla ei ole merkintöjä, mutta sen koillispuolella on merkintä viheryhteystarpeesta Lahden moottoritien ja oikoradan yli. Lisäksi on vireillä Mäntsälän strateginen yleiskaava 2050. Tämä yleiskaavatyö on tällä hetkellä luonnosvaiheessa 2. Syksyllä 2021 nähtävillä olleessa luonnosvaiheessa 1 alue oli merkitty erityisalueeksi, joka muuttuu teollisuus– ja varastoalueeksi (E/T-m).

Suojelualueet ja häiriintyvät kohteet

Koetoiminta-alueen välittömässä läheisyydessä ei ole suojelualueita. Lähimmät suojelualueet ovat metsälain 10 §:llä suojellut erityisen tärkeät elinympäristökuviot: noin 1,1 km ja 1,2 km toiminta-alueesta pohjois-koilliseen sijaitsevat rehevä lehtolaikku ja suoelinympäristö ja noin 1,8 km hankealueesta koilliseen sijaitseva suoelinympäristö. Muut alueella esiintyvät erityisen tärkeät elinympäristökuviot sijaitsevat hankealueesta vähintään 3 km etäisyydellä. (Suomen metsäkeskus 2023) Lisäksi noin 3,1 km toiminta-alueesta luoteeseen sijaitsee Takalanmetsän yksityinen luonnonsuojelualue (YSA014159). (Paikkatietoikkuna 2023)

Koetoiminta-alueen välittömässä läheisyydessä ei ole häiriintyviä kohteita. Lähin asutus sijaitsee 400 metrin päässä etelässä Oravanmarjantien varrella ja lähin vapaa-ajan asutus yli 500 m päässä lännessä. Lisää asuinrakennuksia sijaitsee noin 600 metrin päässä idässä Oikoradan ja tien 140 toisella puolella, sekä 700 metrin päässä etelässä.

Pinta- ja pohjavedet

Alue kuuluu Mäntsälänjoen 3. jakovaiheen valuma-alueeseen. Valuma-alueen vedet laskevat Mustijoen kautta Kilpilahteen. (Paikkatietoikkuna 2023).

Alueen läheisyydessä ei ole pohjavesialueita. Lähimmät pohjavesialueet ovat 1-luokan vedenhankintaa varten tärkeä pohjavesialue Ojala (0150501), joka sijaitsee noin 4 km päässä koetoiminta-alueesta lounaaseen, ja 1E-luokan pohjavesialue, jonka pohjavedestä pintavesi- tai maaekosysteemi on suoraan riippuvainen, Lukko (0150502), joka sijaitsee noin 4,4 km päässä koetoiminta-alueesta länteen. (Paikkatietoikkuna 2023)

 

ILMOITETTU KOETOIMINTA

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on 8.9.2023 antanut koeluontoista toimintaa koskevan ilmoituksen johdosta viranhaltijapäätöksen. Em. päätöksen lupamääräyksen 2 määräaika on umpeutunut ennen määräyksen mukaisen toiminnan loppuun saattamista. Toiminnanharjoittaja hakee tällä ilmoituksella muutosta lupamääräykseen 2 sekä koeluonteisen toiminnan määräajan pidentämistä.

Toiminnan kuvaus

Koetoiminnan tarkoituksena on luoda pilot-kohde, jossa kokeillaan 100% kierrätetystä materiaalista tehtyä asfalttipäällystettä. Koetoiminnassa Kreate Oy:n Marjalan kierrätysterminaalin alue päällystetään kokeellisella, täysin kierrätetystä materiaalista valmistetulla päällysteellä. Päällystettävän alueen suuruus on noin 2,24 hehtaaria ja päällysteen paksuus noin 10 cm. Päällysteen tekemistä varten alueelle vastaanotetaan enintään 6500 tonnia asfalttijätettä käytettäväksi alueen päällystämisessä raaka-aineena. Asfalttijätteen lisäksi päällysteessä hyödynnetään bitumikaterouhetta. Koetoiminnassa ei oteta vastaan eikä hyödynnetä polttoaineiden jakelualueilta peräisin olevaa jäteasfalttia.

Asfalttijäte vastaanotetaan alueelle paloina. Asfalttijäte annostellaan bitumikaterouheen kanssa reseptin mukaisessa suhteessa mobiilimurskaimeen, jolla massa murskataan tasaiseksi rouheeksi. Asfaltti murskataan 40 mm palakokoon. Murskaus tapahtuu liikuteltavalla iskupalkkimurskaimella. Murskauspaikka sijaitsee esitetyn karttaliitteen mukaisesti alueen eteläosassa.

Jakeiden sekoitus tapahtuu siten, että asfalttijätteen murskauksen yhteydessä murskaimeen syötetään oikeassa suhteessa asfalttijätettä sekä kattohuoparouhetta. Murskaimen syöttö tehdään kaivinkoneella ja sekoitus tapahtuu murskaimessa, jolloin murskaimesta tulee ulos ns. valmis tuote. Suurimmat kertavarastomäärät ovat: murskaamaton asfalttijäte 6500 tn ja kattohuoparouhe 500 tn. Valmis murske sekoitetaan heti, eikä sitä varastoida alueella.

Murskaimesta ulostuleva rouhemassa levitetään päällystettävälle alueelle ja jyrätään tasaiseksi. Päällyste tehdään kylmänä. Olemassa olevista päällysteistä valmistusteknisesti lähimpänä kokeellista päällystettä on vastaavalla tavalla kylmänä levitettävä öljysora. Öljysoraan verrattuna kokeellisen päällysteen sideainemäärä on kuitenkin suurempi, sillä raaka-aineena ei käytetä lainkaan neitseellistä, puhdasta kiviainesta. Raaka-aineena käytettävässä asfalttijätteessä on sideaineena bitumia ja lisäksi kokeelliseen päällysteeseen lisätään rakennusten vesikatteina käytetyistä bitumikatteista valmistettua bitumikaterouhetta. Raaka-aineiden puolesta kokeellinen päällyste vastaakin tavanomaista asfalttia. Sekä kierrätettyä asfalttia, että bitumirouhetta käytetään nykyisin asfalttipäällysteissä. Tavanomaisiin asfalttipäällysteisiin lisätään kuitenkin sekaan myös neitseellistä kiviainesta ja bitumia.

Salassa pidettävässä liitteessä 111523R on esitetty suunniteltu päällysteen resepti, jonka mukaisesti asfalttijätettä ja bitumirouhetta syötetään murskaimeen. Reseptiä saatetaan vielä hioa sekoitusvaiheessa, mikäli sille ilmenee tarvetta. Päällysteen ainesosat ovat samoja kuin tavanomaisessa asfalttipäällysteessä. Ne ovat vain peräisin ainoastaan kierrätetyistä materiaaleista. Kokeellinen päällyste vastaa raaka-aineiltaan täysin tavanomaista asfalttipäällystettä.

Koetoiminnan tavoitteena on kokeilla uudenlaista täysin kierrätetyistä materiaaleista valmistettua päällystettä. Koetoiminnan tuloksena saadaan tietoa päällysteen valmistuksesta ja levityksen sujuvuudesta sekä uuden päällysteen ominaisuuksista ja kulutuksen kestosta. Valmiin päällysteen ominaisuuksista tutkitaan alustavasti pinnan makrokarkeus, tyhjätila ja massan tiheys. Näiden tutkimustulosten avulla saadaan kokeellisen päällysteen ominaisuuksista numeerista dataa, jonka avulla päällysteen ominaisuuksia voidaan verrata tavanomaisten asfalttilaatujen ominaisuuksiin. Lisäksi päällysteen kulumista ja kulutuskestävyyttä käyttökohteessa tarkkaillaan silmämääräisesti alueen muun toiminnan yhteydessä. Lisäksi alueen hulevesiä tarkkaillaan tarkkailusuunnitelman mukaisesti, jotta voidaan varmistua siitä, ettei päällyste itsessään aiheuta ympäristökuormitusta.

Koetoiminnan aktiivinen vaihe, eli Marjalan kierrätysterminaalin alueen päällystäminen saatetaan päätökseen viimeistään 30.8.2024 mennessä. Tämän jälkeen koetoiminta jatkuu päällysteen tarkkailuna.

Koetoiminnan esitetään jatkuvan 31.1.2027 asti, jotta päällysteen ominaisuuksista ja mahdollisista ympäristövaikutuksista saadaan kattava kuva. Perusteluna on ennen kaikkea nykyisten talvien voimakas vaihtelu. Tavoitteena on saada tietoa päällysteen kulumisesta niin leudon kuin kylmemmänkin talven osalta.

Kemikaalit, polttoaineet ja muut tuotantoon käytettävät aineet

Koetoiminnassa ei käytetä kemikaaleja tai muita lisäaineita. Työkoneissa käytetään polttoaineena kevyttä polttoöljyä ja dieselöljyä. Polttoaineita varastoidaan terminaalikentän tukitoimintoalueella ympäristölupapäätöksen mukaisesti. Koneiden huoltoja ei tehdä alueella.

Toiminnasta aiheutuvat päästöt

Koetoiminnasta aiheutuu päästöinä melua asfalttijätteen mobiilimurskauksesta, alueelle suuntautuvasta liikenteestä, alueen sisäisestä liikenteestä ja työkoneiden käyntiäänistä. Vähäistä paikallista hajua saattaa esiintyä asfalttimassan valmistuksesta, pakokaasupäästöjä työkoneista. Mahdollisesti toiminnasta aiheutuu päästöjä hulevesiin. Pölypäästöjä aiheutuu vähäisessä määrin kuormien purusta, varastokasoista, asfalttijätteen murskauksesta ja liikenteestä.

Pölypäästöjen ei arvioida eroavan kierrätysterminaalin muusta toiminnasta syntyvistä pölypäästöistä, sillä kierrätysterminaalilla tehdään myös ympäristöluvan puitteissa jätteiden murskausta ja varastointia ja liikutaan työkoneilla alueella. Samasta syystä työkoneiden pakokaasupäästöjen ei arvioida eroavan alueen muusta toiminnasta. Myöskään koetoiminnasta aiheutuvien melupäästöjen ei arvioida eroavan kierrätysterminaalin muusta toiminnasta aiheutuvista melupäästöistä. Hajuhaittojen arvioidaan mahdollisesti vähenevän koetoiminnan myötä. Kierrätysterminaalin ympäristölupapäätöksen mukaisesti jätteen käsittely-, varastointi- sekä tukitoimintoalue on asfaltoitava. Verrattuna päällystämiseen uudella asfaltilla tai muilla kierrätysasfalteilla, syntyy koetoiminnan mukaisen kierrätysasfaltin valmistustekniikalla valmistetulla asfalttimassalla päällystämisestä ja massan valmistuksesta vähemmän hajua, sillä asfalttimassaa ei sen valmistus– ja levitysvaiheessa kuumenneta. Koska hajua ei synny tai sitä syntyy niin vähän, ettei se ulotu koetoiminta-alueen ulkopuolelle, ei synny myöskään hajusta aiheutuvia viihtyvyyshaittoja eikä bitumihöyryistä johtuvia ärsytysoireita.

Kentälle vastaanotetuista, päällysteessä käytettävistä raaka-aineista eli bitumikaterouheesta ja asfalttijätteestä ei ole vesientarkkailun perusteella aiheutunut kiintoainepäästöjä alueella muodostuviin hulevesiin. Hulevedet selkeytetään laskeutusaltaassa ennen niiden johtamista alueen ulkopuolelle, joten myöskään murskaustoiminnasta ei arvioida aiheutuvan kiintoainekuormitusta alueen ulkopuolelle johdettaviin hulevesiin. Asfalttijäte tai bitumikaterouhe eivät sisällä vaarallisia aineita, jotka voisivat aiheuttaa haittaa vesieliöille.

Käytettävistä raaka-aineista ei ole vesientarkkailun perusteella myöskään liuennut haitallisia aineita hulevesiin. Asfalttimursketta on hyödynnetty terminaalialueen suojavallissa ja terminaalikentän rakenteissa ympäristölupapäätöksen mukaisesti. Ennen hyödyntämistä asfalttijätettä on varastoitu lyhyitä aikoja terminaalialueella. Päällysteessä hyödynnettävän asfalttijätteen lyhytaikainen varastointi päällystämättömällä terminaalikentällä ei käytännössä eroa hyödynnetyn asfalttijätteen lyhytaikaisesta varastoinnista. Lisäksi käsittelyyn saapuvan ja käsitellyn asfalttijätteen varastoiminen on kierrätysterminaalin ympäristöluvan mukaista toimintaa, eikä täten varsinaisesti poikkea koetoimintaa varten tehtävästä asfalttijätteen varastoinnista. Lisäksi koetoimintaan liittyvä varastoiminen on lyhytaikaista ja asfalttijäte varastoidaan murskeen sijasta paloina.

Valmis päällyste tehdään samoista raaka-aineista, joita kierrätysasfalteissa käytetään. Koetoiminnan mukaisesta päällysteestä ei täten arvioida liukenevan haitallisia aineita hulevesiin, kuten ei tavanomaisestakaan asfaltista. Vaikka asfalttimassa levitetään kylmänä, massan jyräyksen ja runsaan sideaineen määrän ansiosta päällysteestä oletetaan tulevan tiivis ja kestävä. Työkoneiden ei arvioida kuluttavan päällystettä juuri enempää kuin tavanomaista asfalttia, jolloin päällysteestä ei arvioida aiheutuvan tavanomaista asfalttia suurempaa huleveden kiintoainekuormitusta. Alueella muodostuvia hulevesiä esitetään tarkkailtavan liitteellä 111523T esitetyn tarkkailusuunnitelman mukaisesti kahdesti vuodessa.

Selvitys päästöjen vähentämisestä ja puhdistamisesta

Asfalttijätteen murskauksesta syntyvää melua sekä muuta kierrätysterminaalin alueella aiheutuvaa melua hillitsee terminaalikentälle rakennettu suojavalli. Lisäksi varastokasojen ja mobiilimurskaimen sijoittelulla voidaan vähentää alueen ulkopuolelle syntyvää melua. Asfalttimassan valmistus ilman massan kuumennusta ja massan levitys kylmänä vähentää asfalttimassan valmistuksesta ja asfaltoinnista aiheutuvia hajuhaittoja. Koska kuumennusta ei tehdä, ei haitallisia bitumihöyryjäkään synny. Tällöin asfalttimassan valmistuksesta ja levityksestä ei arvioida aiheutuvan ärsytysoireita eikä hajusta johtuvia viihtyvyyshaittoja lähialueille.

Toiminta-alueen hulevedet ohjataan kaadoin alueelle rakennettavaa hulevesiviemäriä pitkin hiekan– ja I-luokan öljynerottimen sekä laskeutusaltaan kautta Omitto-ojaan, joka laskee Mäntsälänjokeen. Altaan päässä on sulkuventtiilillä varustettu putkipato. Selkeytysaltaassa kiintoaine laskeutuu altaan pohjalle, joka vähentää tehokkaasti hulevesien mukana alueen ulkopuolelle päätyvää kiintoainekuormitusta. Poikkeuksellisessa tilanteessa altaan päässä oleva sulkuventtiili voidaan sulkea ja päästöjen leviäminen alueen ulkopuolelle täten estää.

Onnettomuus- ja poikkeustilanteet

Koetoimintaan liittyvät häiriö–, vaara– ja poikkeustilanteet ovat laitteiston tai koneiden toimintahäiriöt tai onnettomuustilanteet. Laitteissa ja työkoneissa on määräysten mukaiset alkusammutuskalustot ja alueella on imeytysainetta. Merkittävistä poikkeustilanteista ilmoitetaan valvovalle viranomaiselle. Vuoto– tai tulipalotilanteessa tasausaltaan purkuputken sulkuventtiili suljetaan. Marjalan kierrätysterminaalilla on ajantasainen toimintaohje mahdollisten häiriö– ja poikkeustilanteiden varalle.

 

ARVIO YMPÄRISTÖVAIKUTUKSISTA

Luonto ja luonnonsuojeluarvot

Koetoiminnalla ei ole arvion mukaan vaikutuksia ympäröivään luontoon, suojelukohteisiin tai Natura 2000 –alueisiin. Koetoiminnasta aiheutuvien päästöjen ei arvioida eroavan kierrätysterminaalin muusta toiminnasta aiheutuvista päästöistä.

Vesistö

Koetoiminnalla ei ole arvion mukaan vaikutuksia vesistöön tai vesistöjen käyttöön. Alueella muodostuvat hulevedet käsitellään öljynerotus– ja hiekanerotuskaivoissa ja ne laskeutetaan laskeutusaltaassa ennen niiden johtamista ojaan. Koetoiminnalla ei arvioida olevan vaikutusta kierrätysterminaalin alueelta pois johdettavien hulevesien laatuun.

Pöly ja ilmanlaatu

Koetoiminnasta aiheutuu päästöjä ilmaan työkoneiden ja ajoneuvojen pakokaasupäästöistä sekä asfalttijätteen murskauksesta syntyvästä pölystä. Pölyä syntyy vähäisessä määrin myös varastoinnista. Pölyämisen arvioidaan olevan hyvin vähäistä. Asfalttimassan levityksestä aiheutuvat haitat ovat mahdollisesti vähäisempiä kuin tavanomaisen asfaltoinnin vaikutukset. Hajuhaittaa ei arvioida syntyvän kierrätysterminaalin ulkopuolelle

Maaperä ja pohjavesi

Asfalttimassan valmistuksessa käytettävien raaka-aineiden, asfalttijätteen ja bitumikaterouheen käsittely toteutetaan siten, ettei siitä aiheudu maaperän tai pohjaveden pilaantumista tai muuta ympäristön roskaantumista. Asfalttipäällysteen vedenläpäisevyys on arvioitu hyvin vähäiseksi, eikä asfalttimassassa ole vesiliukoisia aineita. Tämän vuoksi päästöjä ei arvioida aiheutuvan maaperään eikä pohjavesiin.

Melu ja tärinä

Koetoiminnasta ei arvioida syntyvän kierrätysterminaalin muusta toiminnasta eroavaa melua. Melua hillitään alueelle jo rakennetulla suojavallilla ja varastokasojen ja murskaimen sijoittelulla. Koetoiminnasta ei täten arvioida aiheutuvan melutason annettujen ohjearvojen ylityksiä lähimmissä häiriintyvissä kohteissa. Toiminnasta ei arvioida syntyvän tärinää. Täten melulla ja tärinällä ei arvioida olevan haitallisia vaikutuksia ympäristöön.

Jätteet ja jätevedet

Koetoiminnasta ei synny jätettä eikä jätevesiä. Kierrätysterminaalilla ei ole vesi– eikä viemäriliittymää. Koetoiminnassa ei käytetä vettä.

TARKKAILU

Päästöjen tarkkailu

Vastaanotettavien jätteiden laadun tarkistus

Jätteiden toimittajia pyydetään etukäteen ilmoittamaan jätteen alkuperä ja tarvittaessa jätemateriaalin tutkimustulokset. Polttoaineiden käsittelyalueilta peräisin olevaa asfalttijätettä ei oteta vastaan. Vastaanoton yhteydessä tarkistetaan kuorma silmämääräisesti ja kuorman siirtoasiakirja.

Ilmapäästöt

Koetoiminnasta aiheutuu pölypäästöjä kuormien purusta, varastokasoista, murskaamisesta, työkoneiden liikkumisesta terminaalikentällä ja alueelle suuntautuvasta liikenteestä. Pölypäästöjen lisäksi ilmaan kohdistuu työkoneiden pakokaasupäästöjä. Pölypäästöjä tarkkaillaan alueen käyttötarkkailun yhteydessä aistinvaraisesti. Mikäli murskauksesta aiheutuu huomattavaa pölyämistä kovalla tuulella, keskeytetään murskaus.

Melupäästöt

Koetoiminnasta aiheutuu päästöinä melua asfalttijätteen mobiilimurskauksesta (asfalttimassan valmistus), alueelle suuntautuvasta liikenteestä, alueen sisäisestä liikenteestä ja työkoneiden käyntiäänistä. Koetoiminnasta aiheutuvien melupäästöjen ei arvioida eroavan kierrätysterminaalin muusta toiminnasta aiheutuvista melupäästöistä. Alueen ulkopuolelle suuntautuvaa melua hillitsee kierrätysterminaalille rakennettu suojavalli. Lisäksi melua hillitään mobiilimurskaimen ja varastokasojen sijoittelulla. Melua tarkkaillaan aistinvaraisesti osana koetoiminnan jatkuvaa käyttötarkkailua.

Hajupäästöt

Koetoiminnassa ei arvioida syntyvän kierrätysterminaalin ulkopuolelle ulottuvia hajuja. Koska kyse kuitenkin on kokeellisesta, uudentyyppisen kierrätysasfaltin valmistuksesta uudentyyppisellä menetelmällä, tarkkaillaan hajupäästöjä aistinvaraisesti asfalttimassan valmistuksen ja levityksen aikana. Mikäli havaitaan selvää hajua, tarkkaillaan hajupäästöjä myös kauempaa terminaalin ulkopuolella.

Hulevedet

Marjalan kierrätysterminaalin hulevesiä tarkkaillaan kierrätysterminaalin ympäristölupapäätöksen ja päivitetyn vesientarkkailusuunnitelman (Vahanen Environment Oy, ENV2239, 11.12.2020) mukaisesti. Luvanmukaisen hulevesitarkkailun arvioidaan olevan riittävä koetoiminnan aikaisten hulevesivaikutusten tarkkailemiseksi.

Tasausaltaalle menevästä ja sieltä lähtevästä vedestä sekä purkuojan ylä- ja alapuolelta Omitto-ojasta otettavista vesinäytteistä tutkitaan kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä, sameus, kiintoaine, väriluku, pH, sähköjohtavuus, CODMn, BOD7, DOC, kokonaistyppi, sulfaatti, kloridi, metallien (Sb, As, Hg, Cd, Co, Cr, Cu, Pb, Ni, Zn, V) liukoiset ja kokonaispitoisuudet sekä öljyhiilivedyt C10-C40. Näytteenoton yhteydessä arvioidaan veden virtaama. Näytteet otetaan vain, mikäli vedessä on virtaamaa. Näytteenotot suorittaa henkilösertifioitu näytteenottaja ja kaikki näytteet analysoidaan akkreditoidussa laboratoriossa.

Laaduntarkkailu

Asfalttimassan valmistusmenetelmän toimivuuden tarkkailu

Koetoiminnassa testataan uudenlaisen reseptin lisäksi uudenlaisen valmistusmenetelmän soveltuvuutta kyseisen kierrätysasfalttimassan valmistuksessa. Asfalttimassan valmistusta ja syntyvän massan koostumusta seurataan ja havainnoidaan valmistusvaiheessa. Reseptiä hiotaan sekoitusvaiheessa tarvittaessa. Asfalttimassan levityksen onnistumista tarkkaillaan.

Asfalttimassan ominaisuuksien tarkkailu

Valmiin päällysteen ominaisuuksista tutkitaan alustavasti makrokarkeus, tyhjätila ja päällysteen massan tiheys. Tarpeen mukaan tehdään myös muita mittauksia tai tutkimuksia. Lisäksi tarkkaillaan päällysteen kulumista ja kulutuksenkestävyyttä. Tarkkailua tehdään pääsääntöisesti silmämääräisesti alueen muun toiminnan yhteydessä ja tehdyt havainnot dokumentoidaan.

Tarkkailun tavoitteena on kerätä tietoa päällysteen valmistusmenetelmän ja päällysteen soveltuvuudesta ja toimivuudesta. Lisäksi tavoitteena on saada vertailukelpoista tietoa kokeellisen päällysteen ominaisuuksista suhteessa tavanomaisiin asfalttipäällysteisiin.

Kirjanpito ja raportointi

Toiminnanharjoittaja pitää kirjaa koetoiminnasta ja sen tuloksista. Kirjanpitoon merkitään:

·          Vastaanotetun ja hyödynnetyn asfalttijätteen sekä muiden raaka-aineiden määrä

·          Päällystemassan valmistusmenetelmän soveltuvuudesta ja massan levittämisestä tehdyt havainnot, mahdolliset valmistusmenetelmän muutokset

·          Syntyneet päästöt

·          Tarkkailutulokset ja muut tehdyt havainnot

·          Ympäristövahingot, työtapaturmat, tulipalot, ilkivalta ja muut poikkeukselliset tapahtumat.

Koetoiminnasta laaditaan loppuraportti. Raportti toimitetaan valvovalle viranomaiselle kolmen kuukauden kuluttua koetoiminnan päättymisestä. Raportissa esitetään:

·          Koetoiminnan kulku

·          Vastaanotettujen ja hyödynnettyjen jätteiden ja muiden raaka-aineiden määrät

·          Valmistus– ja levitysmenetelmä, ja menetelmiin mahdollisesti tehdyt koetoimintailmoituksessa esitetystä poikkeavat muutokset

·          Tiedot toteutetusta päällysteestä, kuten sen koko, paksuus, lopullinen koostumus

·          Tarkkailun tulokset

·          Yhteenveto ja tehdyt johtopäätökset

·          Mahdolliset poikkeukselliset tapahtumat

Kuuleminen ja lausuntopyynnöt

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja eikä ilmoituksen vireilläolosta ole kuulutettu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan yleisiin tai yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta ja kesto, sijainti sekä ilmoituksen johdosta annettavat määräykset.

Lisätietoja: vs.ympäristötarkastaja Leena Mehtätalo-Khanal puh. 040 314 4875.

Päätös

Päätän ympäristönsuojelulain 122.1 §:n nojalla hyväksyä koetoimintaa koskevan ilmoituksen, ja antaa Kreate Oy:lle alla olevat ilmoitettua koetoimintaa koskevat määräykset.

  1. Koeluonteisen toiminnan aikana saa käsitellä ja varastoida Mäntsälän jätteenkäsittelyasemalla 6500 tonnia kierrätysasfalttia (170302) ja 500 tonnia bitumikaterouhetta ilmoituksen mukaisesti. Alueelle ei saa ottaa vastaan jätettä, joka on luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi.
     
  2. Koetoimintaa voidaan tehdä koetoimintailmoituksessa esitetyn aikataulun mukaisesti 18.9.2023 - 31.1.2027. Kierrätysasfalttiin käytettävän asfalttijätteen ja bitumikaterouheen vastaanotto ja käsittely sekä asfaltointi tulee suorittaa loppuun ilmoituksen mukaisesti 30.8.2024 mennessä. Tämän jälkeen päällysteen soveltuvuuden ja ympäristövaikutuksia tulee tarkkailla koetoiminnan loppuun saakka. Koetoiminnan aikana tulee noudattaa jätteenkäsittelylaitoksen ympäristölupapäätöksessä määrättyjä työaikoja (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, 13.10.2020 § 116).
     
  3. Koetoiminnan aikaisia ympäristövaikutuksia sekä asfalttimassan laatua, ominaisuuksia ja valmistusmenetelmän toimivuutta tulee tarkkailla ilmoituksessa esitetyn seuranta- ja tarkkailusuunnitelman mukaisesti (Kreate Oy 111523, 18.8.2023). Hulevesien tarkkailu tulee toteuttaa 28.8.2023 päivitetyn tarkkailusuunnitelman mukaan (Pinta-, pohja- ja kaivovesien tarkkailusuunnitelma, Kreate Oy, Marjalan kiertotalousterminaali, Afry Oy, 101022423). Näytteistä tulee analysoida tarkkailusuunnitelmassa esitettyjen parametrien lisäksi PAH-yhdisteet. 
     
  4. Jos toiminnasta aiheutuu roskaantumista, pöly- tai meluhaittaa tai muuta ympäristöhaittaa, on ryhdyttävä välittömästi toimenpiteisiin haittojen ehkäisemiseksi ja vahinkojen korjaamiseksi. Tarvittaessa koeluonteinen toiminta on keskeytettävä tai lopetettava kokonaan.
     
  5. Koetoiminnassa tulee noudattaa jätteenkäsittelylaitoksen ympäristölupapäätöksen (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta, 13.10.2020 § 116) määräyksiä niiltä osin, jotka koskevat toiminta-aikoja, jätehuoltoa ja päästöjen hallintaa, sekä häiriö- ja poikkeuksellisia tilanteita (6, 7,16, 17, 18, 21, 22, 23, 3, 33,34,37 ja 38).
     
  6. Koetoiminnan aloittamisesta ja lopettamisesta on ilmoitettava Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen. Koetoiminnasta on pidettävä kirjaa, jossa on otettava huomioon jätelain (646/2011) kirjanpitoa koskevat vaatimukset. Kirjanpito on pyydettäessä esitettävä toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle.
     
  7. Koetoiminnan päättyessä toimintaan kuuluvat jätteet, varastot ja tilat ja alueet on viipymättä saatettava sellaiseen tilaan, ettei niistä käytöstä poistamisen jälkeen aiheudu vaaraa tai haittaa ympäristölle ja terveydelle. Laitosalueelta tulee poistaa viivytyksettä koetoiminnassa käytössä ollut murskauskalusto, asfalttijäte- ja bitumikate- varastokasat sekä koetoiminnasta ja lopettamistoimista aiheutuneet muut jätteet. Jätteet on toimitettava laitokselle, jolla on lupa vastaanottaa kyseisiä jätteitä.
     
  8. Koeluonteisen toiminnan loppumisesta on toimitettava Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen loppuraportti 31.4.2027 mennessä. Raportista on käytävä ilmi ainakin seuraavat tiedot:
  • yhteenveto koetoiminnan tavoitteiden toteutumisesta ja koetoiminnan ympäristövaikutuksista,
  • hyödynnetyt jäteasfaltti- ja bitumikaterouhemäärät (t) ja toimituspaikat,
  • valmiin, kiinteistöllä hyödynnetyn asfalttiseoksen määrä (t),
  • koetoiminnassa syntyneiden jätteiden määrät, toimituspaikat ja käsittelytavat (t),
  • seuranta- ja tarkkailuohjelman mukaiset tarkkailutulokset. Raporttiin tulee sisällyttää arvio päällysteen tiiviydestä ja käytettävyydestä sekä toiminnan mahdollisista vaikutuksista ympäristöön,
  • selvitys keskeytyksistä, poikkeuksellisista tapahtumista ja häiriötilanteista,
  • tiedot laitoksella tehdyistä huolto- ja korjaustoimenpiteistä,
  • yhteenveto mahdollisista naapurustosta tulleista yhteydenotoista.​​

 

Päätöksen perustelut

Yleiset perustelut koetoiminnalle

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 31 §:n mukaan ympäristölupaa ei tarvita koeluonteiseen lyhytaikaiseen toimintaan, jonka tarkoituksena on kokeilla uutta tekniikkaa, raaka-tai polttoainetta, valmistus-tai polttomenetelmää tai puhdistuslaitetta taikka käsitellä jätettä laitos-tai ammattimaisesti tällaisen toiminnan vaikutusten, käyttökelpoisuuden tai muun näihin rinnastettavan seikan selvittämiseksi.

Ilmoituksen mukainen toiminta on ympäristönsuojelulain 31 §:n tarkoittamaa koeluonteista lyhytaikaista toimintaa, johon ei tarvita ympäristölupaa. Ympäristönsuojelulain 122.1 §:n mukaan päätöksessä on annettava tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi ja toiminnan järjestämiseen liittyvien jätelain mukaisten velvollisuuksien täyttämiseksi. Päätöksessä voidaan lisäksi antaa määräyksiä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille. Katson, että ilmoituksessa kuvattu koeluonteinen toiminta voidaan toteuttaa ilmoituksen mukaisesti tässä päätöksessä annettuja määräyksiä noudattaen. Ilmoittajan esittämiä ja päätöksessä edellytettyjä ympäristönsuojelutoimia ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä ympäristönsuojelulain ja jätelain velvoitteiden täyttämiseksi voidaan pitää riittävinä toiminnalle.

Ympäristöluvassa on asetettu määräyksiä mm. roskaantumiselle, vesienkäsittelylle sekä päästöjen tarkkailulle ja hallinnalle, joita on noudatettava myös koetoiminnan aikana. Laitosalueella on tehty valmiiksi ympäristöluvassa määrätyt vesienkäsittelyjärjestelmät, ja nämä järjestelmät on katsottu riittäviksi myös koetoiminnan aikaisten vesistövaikutusten hallinnalle.

Ympäristönsuojelulain 121 §:n mukaista asianosaisten kuulemista ei ole pidetty tarpeellisena, koska ilmoitettu toiminta ei merkittävästi lisää ympäristövaikutuksia toiminta-alueella eikä ilmoitetun mukainen toiminta vaikuta olennaisesti yleisiin tai yksityisiin etuihin. Ennalta arvioiden koetoiminnasta ei aiheudu ympäristöluvan mukaisesta toiminnasta poikkeavia päästöjä ympäristöön. Koeluonteinen toiminta toteutetaan jätteenkäsittelylaitokselle myönnettyä ympäristölupaa noudattaen.

Jätevakuus

Koetoiminnasta ei ole määrätty vakuutta, sillä laitoksen ympäristöluvan vakuus kattaa myös koetoiminnan aikaisten jätteiden vastaanottamisen ja käsittelyn. Koeluonteisen toiminnan aikana ei muodostu ympäristöluvanvaraisesta toiminnasta poikkeavaa jätettä, jonka takia vakuutta olisi ollut syytä tarkastella uudestaan. Jätteiden määrä laitoksella ei myöskään lisäänny koetoiminnan aikana, sillä ympäristöluvanvaraiset jätteenkäsittelytoiminnot aloitetaan vasta sitten, kun asfaltointi uudella kokeellisella pintamateriaalilla on tehty valmiiksi.

Määräysten perustelut

Koeluonteisen toiminnan tulee olla luonteeltaan rajattua ja lyhytaikaista ottaen huomioon toiminnan ja kokeilun tarkoitus. Koetoiminnan laajuus on rajattu ilmoituksen mukaiseksi. Työajat on määrätty ympäristöluvan kanssa samoiksi meluhaittojen ehkäisemisen takia. (Määräys 1 ja 2)

Toiminnan vaikutuksia tulee tarkkailla säännöllisesti, jotta mahdolliset päästöt havaitaan ajoissa. Koetoiminnan tarkkailusuunnitelma on katsottu riittäväksi, mutta mikäli koetoiminta aiheuttaa haittaa naapurustossa, voi valvontaviranomainen vaatia tekemään tarkempia päästöselvityksiä.

Pintavesien tarkkailulla voidaan varmistaa, että koetoiminnasta ei aiheudu haitallisia vaikutuksia vesistöön, ja että mahdollisiin epäkohtiin päästään puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Näytteet otetaan vuodesta 2023 eteenpäin päivitetyn tarkkailusuunnitelman mukaan (Afry Oy, 101022423). Päivitettyyn tarkkailuohjelmaan on lisätty uusi hulevesipiste toiminta-alueen meluvallin ja viereisen pellon välisen ojassa alueen luoteisosassa (pellon viereinen oja). PAH-yhdisteet on syytä ottaa tarkkailuun mukaan koetoiminnan ajaksi, jotta asfaltti- ja bitumirouheen mahdollinen kulkeutuminen ympäristöön havaitaan ajoissa. Tarkkailua on tehty lupa-alueella luvan voimassaolon ajan, joten koetoiminnassa saatuja tuloksia voidaan verrata aiempiin tuloksiin. (Määräys 3)

Jos haitallisia ympäristövaikutuksia ilmenee, on välittömästi ryhdyttävä toimenpiteisiin haittojen synnyn estämiseksi ja haittojen korjaamiseksi. Koeluonteinen toiminta on tarvittaessa keskeytettävä tai lopetettava kokonaan ympäristöhaittojen synnyn estämiseksi ja/tai laajuuden rajoittamiseksi. Määräyksellä on varmistettu riittävät ympäristönsuojelutoimenpiteet (Määräys 4)

Ympäristölupapäätöksessä on annettu määräyksiä, joiden mukaan toimittaessa myös koetoiminnan aikana ei toiminnasta aiheudu yksinään tai yhdessä muiden toimintojen kanssa ympäristönsuojelulain 49 §:ssä tarkoitettua terveyshaittaa, merkittävää muuta ympäristön pilaantumista tai sen vaaraa, maaperän tai pohjaveden pilaantumista, erityisten luonnonolosuhteiden huonontumista taikka vedenhankinnan tai yleiseltä kannalta tärkeän muun käyttömahdollisuuden vaarantumista toiminnan vaikutusalueella, eikä kohtuutonta haittaa naapureille. (Määräys 5)

Koetoiminnan aloittamisesta ja lopettamisesta ilmoittaminen on tarpeen asianmukaisen valvonnan kannalta. Lopettamistoimista määrääminen on tarpeen, koska jätteen käsittelypaikka on jätteen vastaanoton ja muun toiminnan lakattua viipymättä saatettava sellaiseen tilaan, ettei siitä käytöstä poistamisen jälkeen aiheudu jätelain 13 §:n 2 momentissa tarkoitettua vaaraa tai haittaa. Koetoiminnan päätyttyä toimintaa harjoittanut vastaa edelleen tarvittavista toimista pilaantumisen ehkäisemiseksi. Jätelain 12 §:n 2 momentin mukaan jätteen haltijan on oltava selvillä jätteen alkuperästä, määrästä, lajista, laadusta ja muista jätehuollon järjestämiselle merkityksellisistä jätteen ominaisuuksista sekä jätteen ja jätehuollon ympäristö- ja terveysvaikutuksista ja tarvittaessa annettava näitä koskevat tiedot muille jätehuollon toimijoille. Raportointia koskevat määräykset ovat tarpeen valvonnan suorittamiseksi ja asiaa koskevien säädösten noudattamiseksi. (Määräykset 6 - 8).

 

PÄÄTÖKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO

Tämä päätös on lainvoimainen valitusajan jälkeen, jos päätökseen ei haeta muutosta. Ympäristönsuojelulain 200 §:n nojalla määrään, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei muutoksenhakuviranomainen toisin määrää.

Perustelut täytäntöönpanolle

Koeluonteisen toiminnan saa aloittaa 30 vuorokauden kuluttua ilmoituksen jättämisestä. Sen varmistamiseksi, että koeluonteinen toiminta tehdään tässä päätöksessä hyväksytyssä laajuudessa ja muodossa, on tarpeen määrätä päätöstä noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta.

Muutoksenhakutuomioistuin voi valituksesta kumota tämän määräyksen tai muuttaa sitä tai muutoinkin kieltää päätöksen täytäntöönpanon.

 

SOVELLETUT OIKEUSOHJEET

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) §:t:  6, 7, 14, 16, 17, 20, 31, 53, 85, 119, 121, 122, 123,172,190,191,200,201,205 ja 209;

Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (YSA 713/2014);

Jätelaki (646/2011) §:t: 5, 6, 8, 12, 13, 15, 28, 29, 30, 72, 118-122, 141;

Valtioneuvoston asetus jätteistä (179/2012) §:t: 4,13, 20, 22 § ja liite 4;

Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 19.6.2023 § 95);

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109);

Keski-​Uudenmaan ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunta 12.12.2023 § 171)

 

KÄSITTELYMAKSU JA SEN MÄÄRÄYTYMINEN

Ilmoituksen käsittelystä peritään Keski-​Uudenmaan ympäristölautakunnan 12.12.2023 § 171 hyväksymän ympäristönsuojeluviranomaisen taksan 3 §:n ja 5.2 § sekä taksan liitteenä olevan maksutaulukon kohdan 24.2 mukaan 630 €.

Maksu on taksan 14.1 §:n mukaan suoritettava 14 vuorokauden kuluessa siitä,​ kun asiaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Viivästyneestä maksusta peritään kulloinkin voimassa olevaa viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan. Ilmoituksen käsittelymaksusta valitetaan ympäristönsuojelulain 190.3 §:n mukaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Laskutus tapahtuu erillisellä laskulla päätöksen saatua lainvoiman.

 

NÄHTÄVILLÄOLO

Päätös pidetään nähtävillä valitusaikana Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi.

 

PÄÄTÖKSESTÄ TIEDOTTAMINEN

Päätös annetaan tiedoksi valitusosoituksineen:

Kreate Oy

Uudenmaan ELY-keskus (kirjaamo.uusimaa(at)ely-keskus.fi)

Päätöksestä kuulutetaan Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Mäntsälän kunnan verkkosivuilla 15.7. -21.8.2024 välisenä aikana.

 

MUUTOKSENHAKU

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin päätösasiasta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä. Viimeinen valituspäivä on 21.8.2024.

 

Allekirjoitus

Leena Mehtätalo-Khanal, vs.ympäristötarkastaja, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus