§ 20 Destia Oy:n ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen ilmoitus, Mäntsälä

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2024-871

Päätöspäivämäärä

19.4.2024

Päätöksen tekijä

Ympäristötarkastaja

Päätöksen peruste

 Ympäristönsuojelulaki 122 §, tarkemmat perustelut jäljempänä

Kuvaus

Vireilletulo

Destia Oy (Kisällintie 12, 01730 Vantaa, y-tunnus: 2163026-3) on laittanut 15.4.2024 vireille Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavasta työstä. Ilmoitusta on täydennetty 17.4.2024.

Kiinteistötiedot/työskentelyalue

Ilmoituksen mukaan työ tehdään Mäntsälän kunnassa Helsinki-Lahti moottoritiellä (E75) Ohkolanlaakson sillalla.

Toimintakuvaus ja ympäristönsuojelutoimet

Ilmoituksen mukaan kysymyksessä on sillan korjaustöihin liittyvä paalutustyö, hydraulivasaran käyttö sekä vesipiikkaus, joista aiheutuu tilapäistä melua ja tärinää. Ilmoituksen mukaan töitä tehdään 15.5. - 31.8.2024 arkisin klo 7.00–18.00 pätkissä eri työvaiheissa. Melua aiheuttavia työvaiheita tehdään yhteensä noin 40 päivän aikana.

Melua aiheuttavat paalutuskone, jota käytetään sillan alla, sekä vesipiikkauskalusto ja hydraulivasara, joita käytetään sillan kannella. Ilmoituksessa toiminnan aiheuttaman melun arvioidaan olevan 10 metrin etäisyydellä noin 110 dB(A). Meluavasta työstä voidaan jakaa tiedote ennen työn alkua.

Kuuleminen ja lausuntopyynnöt

Ilmoituksesta ei ole pyydetty lausuntoja eikä ilmoituksen vireilläolosta ole kuulutettu, koska ilmoitetun toiminnan ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan yleisiin tai yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan ajankohta ja kesto sekä ilmoituksen johdosta annettavat määräykset melun- ja pölyntorjunnasta sekä päivittäisistä työskentelyajoista.

Lisätietoja: ympäristötarkastaja Minna Karhunen puh. 040 314 2259.

Päätös

Päätän ympäristönsuojelulain (527/2014) 122.1 §:n nojalla antaa Destia Oy:lle Mäntsälän kunnassa Lahden moottoritiellä Ohkolanlaakson sillan korjaustyötä koskevat seuraavat määräykset.

1.    Paalutusta, vesipiikkausta ja muuta erityisen häiritsevää melua aiheuttavaa työtä saa tehdä 15.5. -31.8.2024 maanantaista perjantaihin klo 7.00–18.00. Arkipyhinä työtä ei saa harjoittaa.

2.    Melun leviämistä ympäristöön tulee ehkäistä väliaikaisin melusuojauksin, mikäli se on työteknisesti mahdollista.

3.    Työstä on tiedotettava lähialueen asukkaille ja mahdollisille muille häiriintyville kohteille ennen sen aloittamista. Tiedotteesta tulee käydä ilmi meluavan toiminnan aloitus- ja arvioitu lopetusajankohta, päivittäiset työajat ja toiminnasta vastaavan henkilön yhteystiedot. Tiedotteen jakelualueen tulee olla riittävän laaja.

4.    Pölyn leviämistä ympäristöön on estettävä mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi kastelemalla.

5.    Toiminnanharjoittajan tulee pitää työmaapäiväkirjaa, josta selviää paalutuksen, vesipiikkauksen ja muiden erityisen häiritsevää melua aiheuttavien työvaiheiden toiminta-ajat (aloitus- ja lopetuspäivät, toimintavuorokaudet sekä päivittäiset toteutuneet työajat). Työmaapäiväkirja on pyydettäessä esitettävä valvontaviranomaiselle.

6.    Toiminnassa tulee muutoin ympäristön pilaantumisen estämiseksi noudattaa, mitä ympäristönsuojelulaissa tai muualla lainsäädännössä säädetään tai niiden nojalla määrätään pohjaveden ja maaperän pilaamiskiellosta, ilmansuojelusta sekä jätehuollon järjestämisestä.

7.    Ympäristönsuojelulain 200 §:n nojalla määrään, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei muutoksenhakuviranomainen toisin määrää.

​​​​Päätöksen perustelut

Ympäristönsuojelulain (527/2014) 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle sähköisesti ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun tai tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitus on tehtävä hyvissä ajoin ennen toimenpiteeseen ryhtymistä tai toiminnan aloittamista, kuitenkin viimeistään 30 vuorokautta ennen tätä ajankohtaa, jollei kunnan ympäristönsuojelumääräyksissä ole määrätty tätä lyhyemmästä ajasta.

Viranomaisen on ympäristönsuojelulain 122.1 §:n mukaan annettava ilmoituksen johdosta päätös. Päätöksessä on annettava tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi ja toiminnan järjestämiseen liittyvien jätelain mukaisten velvollisuuksien täyttämiseksi. Päätöksessä voidaan lisäksi antaa määräyksiä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Ilmoituksen käsittelyssä ja ilmoituksen johdosta tehdyssä päätöksessä on otettu huomioon ilmoitusta koskevan toiminnan sijainti, luonne, ajankohta ja kesto.

Päätöksessä on rajattu toiminta-​aika toiminnanharjoittajan tekemän ilmoituksen mukaiseksi. (Määräys 1)

Melun ja pölyn leviämistä tulee pyrkiä estämään käytettävissä olevin keinoin, jotta häiriintyviin kohteisiin aiheutuisi toiminnasta mahdollisimman vähän haittaa. (Määräykset 2 ja 4)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukaisesti päätös sisältää myös määräyksen tiedottamisesta lähialueen asukkaille ja muille häiriintyville kohteille. Tiedotteen jakelualueen tulee olla riittävän laaja. (Määräys 3)

Ilmoittajalle annettu kirjanpito- ja ilmoitusvelvollisuus on tarpeen valvonnan kannalta. (Määräys 5)

Päätöksessä on lisäksi annettu määräys yleisestä huolehtimisvelvollisuudesta ympäristönsuojelulain ja jätelain sekä niiden alaisten säännösten ja määräysten toteuttamiseksi. (Määräys 6)

Ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaan viranomainen voi määrätä, että 122 §:ssä tarkoitettua määräystä tai päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava. Muutoksenhakutuomioistuin voi kieltää päätöksen täytäntöönpanon. (Määräys 7)

Käsittelymaksu

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta on 12.12.2023 § 171 hyväksynyt kunnan ympäristönsuojeluviranomaisen taksan. Ilmoituksen käsittelymaksu määräytyy ympäristönsuojeluviranomaisen takan 3 §:n ja sekä taksan liitteenä olevan maksutaulukon kohdan 24.1 mukaan ja on suuruudeltaan 378 euroa. Maksu on taksan 14.1 §:n mukaan suoritettava 14 vuorokauden kuluessa siitä, kun asiaa koskeva päätös on saanut lainvoiman. Viivästyneestä maksusta peritään kulloinkin voimassa olevaa viivästyskorkoa korkolain (633/1982) 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun korkokannan mukaan. Ilmoituksen käsittelymaksusta valitetaan ympäristönsuojelulain 190.3 §:n mukaan samassa järjestyksessä kuin pääasiasta. Laskutus tapahtuu erillisellä laskulla päätöksen saatua lainvoiman.

Oikeusohjeet

  • Ympäristönsuojelulaki (527/2014): 84, 85, 118, 121, 122, 190, 200 §:t;
  • Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014): 24 §;
  • Ympäristönsuojeluviranomaisen taksa (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 12.12.2023 § 171);
  • Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109; ja
  • Tuusulan kunnan hallintosääntö (Tuusulan kunnanvaltuusto 19.6.2023 § 95).

Nähtävilläolo

Päätös ja asiakirjat pidetään nähtävillä valitusaikana Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa osoitteessa Hyrylänkatu 8 C, 004300 TUUSULA.

Tiedoksianto

Päätös annetaan tiedoksi valitusosoituksineen tavallisena tiedoksiantona:

-       Destia Oy (postitse ja sähköpostitse)

-       Uudenmaan ELY-keskus, kirjaamo.uusimaa@ely-keskus.fi

Muille asianosaisille kuuluttamalla päätöksestä Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ja Mäntsälän kunnan verkkosivuilla 23.4. - 30.5.2024.

MUUTOKSENHAKU 

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Vaasan hallinto-oikeuteen. Asian käsittelystä perittävästä maksusta valitetaan samassa järjestyksessä kuin päätösasiasta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä. Viimeinen valituspäivä on 30.5.2024.

Allekirjoitus

Minna Karhunen, ympäristötarkastaja, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus