Kuvaus
Asiaan liittyvät taustatiedot
Provefood Oy (y-tunnus 3113468-5) harjoittaa ravintolatoimintaa osoitteessa Asemanaukio 7, 04200 Kerava. Toimipaikkaan tehdään valvontasuunnitelman mukainen tarkastus kerran vuodessa. Vuosien 2021-2024 aikana toimipaikkaan on tehty neljä valvontasuunnitelman mukaista tarkastusta, joissa jokaisella tarkastuksella on havaittu epäkohtia, joille on annettu korjauskehotus (C-arvosana). Seurantatarkastuksilla epäkohdat ovat todettu korjatuiksi. Vuosien 2021-2023 valvontasuunnitelman mukaisilla tarkastuksilla on annettu korjauskehotus tilojen siisteydestä ja puhtaudesta. Vuonna 2024 on annettu ohjeistusta liittyen tilojen puhtauteen. Epäkohtia on havaittu mm. lattioiden ja muiden pintojen puhtaudessa. Vuosien 2023 ja 2024 valvontasuunnitelman mukaisilla tarkastuksilla on annettu korjauskehotus kylmänä säilytettävien elintarvikkeiden lämpötilojen hallinnasta. Vuonna 2024 on annettu korjauskehotus myös pakasteena säilytettävien elintarvikkeiden lämpötilojen hallinnasta.
Elintarviketarkastaja teki toimipaikkaan valvontasuunnitelman mukaisen tarkastuksen 5.8.2025. Tarkastuksella havaittiin epäkohtia tilojen puhtaudessa ja kylmälaitteiden kunnossa. Tarkastuksella havaittiin myös epäkohtia omavalvonnassa ja elintarvikkeiden lämpötilojen hallinnassa. Tarkastuksen yhteydessä ei ollut esittää omavalvontaa ja sen lämpötilakirjanpitoa. Tarkastaja mittasi pistokokein kylmä- ja pakastelaitteiden lämpötiloja ja havaitsi, etteivät lämpötilat olleet lainsäädännön mukaisia. Mittauksien perusteella havaittiin, että elintarvikkeita säilytettiin lämpötiloissa, jotka ovat riski elintarviketurvallisuudelle. Tarkastuksien havaintojen perusteella on havaittu epäkohtia samoissa asioissa toistuvasti, joten Oiva-arvosanaksi annettiin huono (D-arvosana).
Asianosaisen kuuleminen
Toimijaa kuultiin 7.8.2025 lähetetyllä kuulemiskirjeellä elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen antamisesta. Kuulemiskirje toimitettiin sähköpostitse. Toimija toimitti vastineen 20.8.2025. Toimijan mukaan omavalvontasuunnitelman päivittäminen, siivoussuunnitelman luominen sekä keittiön perusteellinen siivous on ollut suunnitteilla jo ennen tarkastuskäyntiä. Osaa kyseisistä toimenpiteistä oli jo työstetty tarkastuskäynnin aikaan.
Toimija on laatinut suunnitelman tarkastuskäynnillä havaittujen epäkohtien korjaamiseksi. Henkilökunnalle tullaan järjestämään koulutusta liittyen omavalvontaan sekä lämpötilojen hallintaan. Kylmälaitteiden kunto tarkastetaan, ja korjaavia toimenpiteitä tehdään tarvittaessa. Keittiölle tehdään perusteellinen siivous.
Vastineessa toimija kertoo suhtautuvansa vakavasti tarkastuksella havaittuihin epäkohtiin. Toimija vetoaa vastineessa siihen, että toimenpiteiden suunnittelu on alkanut jo ennen tarkastuskäyntiä ja tarkastuksen jälkeen toimenpiteitä on vahvistettu entisestään. Toimija pyytää mahdollisen määräyksen antamista vasta, jos seurantatarkastuksella havaitaan, että epäkohtia ei ole korjattu.
Toimija ei ole ryhtynyt riittäviin toimenpiteisiin epäkohdan korjaamiseksi, jolloin katsotaan, että epäkohdan poistamiseksi on tarpeen antaa elintarvikelain 55 §:ssä tarkoitettu määräys.
Päätös
Terveysvalvonnan päällikkö antaa Provefood Oy:lle (Rantatie 89b, 04310 Tuusula, y-tunnus 3113468-5) seuraavan elintarvikelain 55 §:n mukaisen määräyksen.
Päävelvoitteet
1. Elintarvikehuoneiston tilat tulee puhdistaa perusteellisesti ja puhtautta tulee ylläpitää jatkossakin.
2. Toimijan tulee varmistaa että, kylmänä ja pakasteena säilytettäviä elintarvikkeita säilytetään jatkossa lainsäädännön mukaisissa lämpötiloissa. Elintarvikkeiden säilytyslämpötiloja tulee seurata ja kirjata omavalvonnan mukaisesti. Elintarvikkeiden säilytyslämpötiloissa havaittuihin lämpötilapoikkeamiin tulee reagoida.
Määräaika
Määräaika päävelvoitteille on 26.9.2025.
Terveysvalvonnan päällikön edellä mainittu päätös tullaan määräämään noudatettavaksi mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.
Mahdolliset jatkotoimenpiteet asiassa
Mikäli epäkohtia ei ole korjattu määräaikaan mennessä, tullaan Keski-Uudenmaan ympäristölautakunnalle esittelemään päätösehdotus, jossa epäkohtien korjaamiseksi tarvittavaa määräystä tehostetaan uhkasakolla.
Perustelut
Toimijan toiminnassa on toistuvasti havaittu epäkohtia liittyen tilojen puhtauteen sekä kylmänä ja pakasteena säilytettävien elintarvikkeiden lämpötilojen hallintaan. Havaittuja epäkohtia ei ole saatettu pysyvästi kuntoon. Elintarvikehuoneiston tilojen epäsiisteys ja toisaalta elintarvikkeiden säilyttäminen liian lämpimässä, ovat molemmat epäkohtia, jotka voivat vaarantaa elintarviketurvallisuuden.
Täytäntöönpano
Päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, ellei valitusviranomainen toisin määrää.
Päätöksen perusteena olevat asiakirjat
Tarkastuspöytäkirja 7.8.2025
Kuulemiskirje 7.8.2025
Sovelletut oikeusohjeet
Elintarvikelaki 297/2021 6§, 15 §, 16§, 40 §, 55 §, 61 §, 68 §, 74 §, ja 78 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista 178/2002/EY
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/625 virallisesta valvonnasta
Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 72/2020
Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 318/2021, 22 §, 23 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakasteista 818/2012, 9 §
Hallintolaki 434/2003
Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö (Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta 10.6.2025 § 69)