Kuvaus
Leader Foods Oy osoitteessa Sementtitehtaankatu 2c, on hakenut 24.4.2025 elintarvikehuoneistolle elintarvikelain 11 §: n mukaista hyväksymistä maito-, liha- ja kala-alan laitokselle. Hyväksymishakemus on saapunut 14.2.2025 ja sitä on täydennetty 18.3.2025 ja 24.4.2025. Hakemuksen liitteenä on laitoksen pohjapiirustus ja yhteenveto omavalvontasuunnitelmasta, joka on joka on kokonaisuudessaan sähköisessä portaalissa.
Leader Foods Oy on rekisteröity elintarvikehuoneistoksi 2.6.2022 ja elintarvikehuoneiston toimintaluokka on elintarvikkeiden valmistus ja toimintatyyppinä muu valmistus. Leader Foods Oy valmistaa ravintolisiä, joiden raaka-aineena on pitkälle jalostettuja eläinperäisiä elintarvikkeita. Lisäksi Leader Foods Oy valmistaa kuivaruokia kuivista komponenteista.
Hakemuksen mukaan laitoksessa valmistetaan ja käsitellään ravintolisiä 77 000 kg vuodessa. Näistä kovia kapseleita on noin 2000 kg vuodessa ja pehmytkapseleita noin 25 000 kg vuodessa. Maitopohjaisia jauheita ja kuivia aterioita (yhdistelmäelintarvike) on noin 450 000 kg vuodessa.
Käsiteltävät pitkälle jalostetut eläinperäiset elintarvikkeet ovat gelatiinirakeita, kollageenijauhetta, kalaöljyjä, d-vitamiinia ja maitoproteiinipohjaisia jauheita. Tuotteista valmistetaan pehmeitä ja kovia ravintolisäkapseleita, tabletteja, maito- ja proteiinijauheseoksia ja kuivia aterioita.
Omavalvontasuunnitelma on arvioitu hakemuksen käsittelyn yhteydessä ja se on todettu hakemuksessa kuvatun toiminnan laatu ja laajuus huomioiden riittäväksi. Leader Foods Oy on ollut säännöllisen elintarvikevalvonnan kohteena rekisteröinnistä saakka ja omavalvontasuunnitelmaa sekä sen toimivuutta on arvioitu osana elintarvikehuoneiston valvontaa.
Laitos tuo maahan eläinperäisiä raaka-aineita sisämarkkinatuontina.
Laitoksessa on toimintaan nähden riittävät tilat raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien säilyttämiselle, elintarvikkeiden käsittelylle, pakkaamiselle ja varastoinnille sekä jätteiden asianmukaiselle säilyttämiselle.
Laitoksen yhteydessä on sosiaalitilat henkilökunnalle. Pukuhuoneiden yhteydessä on käsienpesupisteellä varustettu wc.
Gelatiiniosaston pinta-ala on 222,5 m2, tabletoinnin ja kapseloinnin valmistuksen sekä pakkaamon pinta-ala on 246 m2, massanvalmistuksen pinta-ala on 279 m2 jauheiden ja retkiruuan valmistuksen tilojen pinta-ala on 336,5 m2 ja varastojen pinta-ala on 1638 m2.
Tuotanto- ja pakkaamotilojen, käytävien, ja sosiaalitilojen lattiat ovat akrylaattimassaa ja massan valmistuksessa osittain hitsattua muovimattoa, seinät ovat pinnoitettua elementtiä (Sandwich) tai ruostumatonta maalattua peltiä ja katot pinnoitettua elementtiä (Sandwich). Sosiaalitiloissa seinät ovat maalattua kipsilevyä.
Elintarvikkeiden käsittelyyn käytettävät välineet ja laitteet sekä muu kalusto ovat helposti puhtaana pidettäviä.
Tuotantotiloissa on kosketusvapaat käsienpesupisteet. Tuotantotiloissa on tarvittavat laitteet ja välineet tilojen ja välineiden huoltoa ja puhdistusta varten.
Huoneiston ilmanvaihto on koneellinen ja valaistus tarkoituksenmukainen.
Elintarvikkeiden kuljetus tapahtuu ostopalveluna.
Kiinteistö kuuluu kunnan vesijohto- ja viemäriverkostoon. Kiinteistö on liittynyt järjestettyyn jätehuoltoon.
Pyydetyt lausunnot
Lausuntoja muilta viranomaisilta ei ole pyydetty
Tarkastukset
Laitoksen tilat on tarkastettu osana hyväksymisprosessia 14.11.2024 ja 17.3.2025 sekä 9.4.2025 tehdyllä säännöllisen valvonnan tarkastuskäynnillä.
Omavalvonta
Laitoksessa noudatetaan toimijan laatimaa HACCP-periaatteisiin perustuvaa omavalvontasuunnitelmaa.
Toimijan kuuleminen
Toimijaa ei ole kuultu, koska päätökseen ei ole tarpeen asettaa ehtoja.
Asian vireilläolosta ilmoittaminen ja muiden kuulemiset
Hallintolain (434/2003) 34 §:n 2. momentin 5.kohdan mukaan hakemuksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu, koska toiminnasta ei aiheudu ympäristöön terveyshaittaa.