§ 1 Kuivalihakundi / Dried Buddy Oy, elintarvikelain mukainen toiminnan olennaisen muutoksen hyväksyminen, Tuusula

Lataa  Kuuntele 

TUUDno-2022-1832

Päätöspäivämäärä

3.3.2025

Päätöksen tekijä

Eläinlääkintähuollonpäällikkö

Päätöksen peruste

Tuusulan kunnan hallintosääntö, toimivalta elintarvikelain mukaisissa asioissa.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö, toimivalta elintarvikelain mukaisissa asioissa.

Kuvaus

Kuivalihakundi / Dried buddy Oy (y-tunnus 2734326-5) osoitteessa Vallunkuja 2, Tuusula, hakee elintarvikelain 11 §:n mukaista hyväksymistä laitoksen toiminnan olennaiselle muutokselle. Kuivalihakundi / Dried buddy Oy on 30.9.2022 hyväksytty laitokseksi (laitosnumero 6477), jossa saa valmistaa lihavalmisteita ja raakalihavalmisteita. Laitoksen edellinen toiminnan muutosta koskeva päätös on tehty 21.8.2024. Tällä päätöksellä hyväksyttiin kuivamuonan valmistaminen.

Toiminnan olennaisesta muuttamisesta on saapunut uusi hakemus Keski-​Uudenmaan ympäristökeskukseen 16.1.2025 ja hakemusta on viimeisen kerran täydennetty 10.2.2025. Hakemuksen liitteinä on toimitettu pohjapiirustus, jossa on kulkureitit, kalustosijoittelu, omavalvontasuunnitelma, kylmätilan laajennuksen piirustukset lämpömittarin tuotekortti ja sen kalibrointitodistus. 

Hakemus koskee sekä tilojen muutosta että toiminnan muutosta. Tilojen muutoksessa nykyisestä maustevarastosta tehdään kylmähuone sekä hyvän hygienian tilassa sijaitseva siivouskomero muutetaan maustevarastoksi. Toiminnan muutoksena haetaan raakamakkaroiden pakastamisen aloittamista sekä raaka-aineiden jäädyttämisen omaan käyttöön aloittamista. Hakemus koskee myös omana toiminta järjestettäviä elintarvikkeiden kuljetuksia (pakastekuljetukset, jäähdytetyt kuljetukset, huoneenlämmössä tapahtuvat kuljetukset).

Kylmähuoneeksi muutettavan maustevaraston pintamateriaalit ovat hyväksymispäätöksen mukaisia. Uudessa kylmähuoneessa säilytetään raaka-aineita puulavoilla, joita ei käytetä alkuperäisessä kylmähuoneessa. Alkuperäisen kylmähuoneen ja uuden kylmähuoneen väliseen seinään tehdään liukuovilla varustettu aukko, jonka kautta lihat ja muut raaka-aineet siirretään uudesta kylmähuoneesta alkuperäiseen kylmähuoneeseen. Uuden kylmähuoneen ja hyvän hygienian tuotantotilan välinen oviaukko suljetaan. Kulku hyvän hygienian tilaan tapahtuu alkuperäisen kylmähuoneen kautta. Kulku uuteen kylmähuoneeseen tapahtuu vastaanottoalueen kautta. Tiloihin kulkemiseen ja käyttöön liittyvät ohjeet ja käytännöt ovat kuvattu omavalvontasuunnitelmassa.

Hyvän hygienian tilassa sijaitsevan uuden maustevaraston pintamateriaalit ovat hyväksymispäätöksen mukaisia.

Raakamakkaroiden pakastaminen sekä raaka-aineen jäädyttäminen tapahtuu lastauslaiturin yhteydessä olevassa pakastuskontissa. Pakastusteho on varmistettu pakastuskokeella. Tilassa on hakemuksen mukaan standardin EN 12830 mukainen lämpötilan valvontaan käytettävä rekisteröintilaite. Pakastuskontin pintamateriaalit ovat peltiä ja pinta-ala on 15 m2​​​​​​. Pakastuskonttiin kulkemiseen liittyvät asiat ja pakastustoiminnan ohjeet ovat kuvattu omavalvontasuunnitelmassa.

Laitoksen elintarvikekuljetukset ovat joko omana toiminta järjestettäviä tai ostopalveluna hankittavia. Omana toimintana järjestetään pakasteiden, jäähdytettyjen ja huoneenlämmössä säilyvien elintarvikkeiden kuljetuksia. Kuljetuksia koskevat ohjeet ovat kuvattu omavalvontasuunnitelmassa.

Pyydetyt  lausunnot

Lausuntoja muilta viranomaisilta ei ole pyydetty

Tarkastukset

Laitoksen tilat tarkastetaan valvontasuunnitelman mukaisesti. Edellinen tarkastus laitokseen on tehty 3.12.2024.

Omavalvonta

Laitoksessa noudatetaan toimijan laatimaa omavalvontasuunnitelmaa. Suunnitelmaan on päivitetty tiloihin, pakastamiseen ja jäädyttämiseen liittyvät asiat.

Toimijan kuuleminen

Toimijaa ei ole kuultu, koska päätökseen ei ole tarpeen asettaa ehtoja.

Asian vireilläolosta ilmoittaminen ja muiden kuulemiset

Hallintolain (434/2003) 34 §:n 2. momentin 5.kohdan mukaan hakemuksen vireilläolosta ei ole ilmoitettu ja asianosaisia ei ole kuultu, koska toiminnasta ei aiheudu ympäristöön terveyshaittaa, eikä päätökseen ole tarpeen asettaa ehtoja ja kuuleminen on tämän vuoksi tarpeetonta.

Lisätietoja eläinlääkintähuollon päällikkö Maija Kallioniemi, 040 314 4716

Päätös

Eläinlääkintähuollon päällikkö hyväksyy elintarvikelain 11 § mukaan Kuivalihakundi / Dried Buddy Oy:n (laitosnumero 6477) osoitteessa Vallunkuja 2, Tuusula toiminnan olennaisen muutoksen, pakastamisen, jäädyttämisen ja tilojen muutokset, hakemuksen mukaisesti. Hyväksyntä kattaa tällä hetkellä raakalihavalmisteiden, lihavalmisteiden ja kuivamuonan valmistuksen, pakastamisen ja jäädyttämisen. Hyväksyntä kattaa elintarvikkeiden kuljetukset pakasteina, jäähdytettyinä sekä huonelämpötilassa.

Perustelut

Toiminnan edellytykset on järjestetty hakemuksen ja sen liitteiden mukaisesti siten, että ne täyttävät elintarvikelainsäädännön vaatimukset. Asia tarkastetaan tarkastuksilla. Omavalvontasuunnitelma on päivitetty pakastamisen, jäädyttämisen, tilojen ja kuljetusten muutosten osalta ja sen toimivuutta tarkastetaan tarkastuksilla. Laitoksen omavalvontaan liittyvät asiakirjat on pidettävä ajan tasalla ja nähtävillä valvontaa varten.

Päätöksen perusteena olevat asiakirjat

Elintarvikelain 11 §:n mukainen hakemus liitteineen, saapunut Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen 16.1.2025. Hakemusta on täydennetty viimeisen kerran 10.2.2025.

Päätöksen voimassaolo

Päätös on voimassa toistaiseksi. Toimintaa ei saa muuttaa olennaisesti ennen kuin toimija on hakenut muutokselle hyväksyntää ja muutos on hyväksytty kunnan elintarvikeviranomaisessa. Toiminnan lopettamisesta tai keskeyttämisestä on tehtävä ilmoitus Keski-Uudenmaan ympäristökeskukseen.

Maksu

Elintarvikehuoneistoa koskevasta toiminnan olennaisen muutoksen hyväksymisestä peritään Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukaisesti 570 euron maksu (liha-alan laitos, laitoksesta lähetettäviä tuotteita 100 000 - 1 milj.kiloa/vuosi, ympäristöterveydenhuollon maksutaksan 8 §, hyväksymismaksun alentaminen 50 %:lla).

Sovelletut säännökset

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002 elintarvikelainsäädäntöä koskevista yleisistä periaatteista ja vaatimuksista

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta 4 artikla ja Liite II,​

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 625/2017 virallisesta valvonnasta

Elintarvikelaki 297/2021,​

Valtioneuvoston asetus elintarvikevalvonnasta 315/2021

MMM asetus elintarvikehygieniasta 318/2021,​

Hallintolaki 434/2003 § 43 mom 3,​ Kuntalaki 410/2015 11 luku § 134,​

Keski-​ Uudenmaan ympäristökeskuksen toimintasääntö 25.9.2023 (Keski-​ Uudenmaan ympäristölautakunta 19.9.2023 § 109)

Keski-​ Uudenmaan ympäristökeskus ympäristöterveydenhuollon maksutaksa 1.1.2024 (Keski-​ Uudenmaan ympäristölautakunta 14.11.2023 § 146)

Laki verojen ja maksujen täytäntöönpanosta 706/2007 § 9

Allekirjoitus

Maija Kallioniemi, eläinlääkintähuollon päällikkö

Organisaatiotieto

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus