Vesihuoltoliikelaitoksen johtokunta, kokous 24.10.2024

§ 21 Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma ja turvallisemman tilan periaatteet

TUUDno-2024-1637

Valmistelija

  • Minna Mielonen, vapaaehtoistyön koordinaattori, minna.mielonen@tuusula.fi

Perustelut

Kunnilla on lakisääteinen velvollisuus laatia toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. Suunnitelman tarkoituksena on edistää asukkaiden, palvelujen käyttäjien, henkilöstön ja luottamushenkilöiden yhdenvertaisuutta kunnan toiminnassa. Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koskevien lakien mukaan kunnan on edistettävä niitä viranomaisena, palveluntarjoajana, koulutuksen järjestäjänä ja työnantajana. Kunnan ohella velvoite koskee kuntayhtymiä ja kuntaomisteisia yhtiöitä ja –liikelaitoksia. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa tarkastellaan sitä, miten kunnan toiminta vaikuttaa eri ihmisryhmiin ja yksilöihin, miten yhdenvertaisuus toteutuu ja millaisia toimenpiteitä kunnassa tehdään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Suunnitelmaan valitut kehittämistoimenpiteet tulee suhteuttaa käytettävissä oleviin resursseihin. Koska suunnitteluprosessi on jatkuva, organisaatio voi painottaa tiettyjä alueita päivittyvissä suunnitelmissaan. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmaa toteuttaa koko kuntaorganisaatio.

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadinnan eteneminen

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laadinta käynnistyi vuonna 2023. Suunnitelmaluonnos on laadittu osallistuvassa prosessissa ja vuoropuhelussa toimialueiden johtoryhmien ja vaikuttamistoimielinten (nuorisovaltuusto ja neuvostot) kanssa. Luonnos on koottu poikkihallinnollisena yhteistyönä eri toimialueiden kanssa. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on lautakuntien käsittelyssä lokakuussa, minkä jälkeen se etenee hallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi alkuvuodesta 2025

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman rakenne ja tavoitteet

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toimenpiteiden määrittely perustuu valmistelun aikana havaittuihin kehittämistarpeisiin. Suunnitelmassa kerrotaan ensin valtakunnallisista velvoitteista ja tavoitteista sekä keskeisistä termeistä, suunnitelman valmistelusta ja kunnan muista tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä asiakirjoista sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisen tarpeesta ja hyödyistä. Sen jälkeen esitellään tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen tähtäävät kuntatasoiset ja toimialuekohtaiset toimenpiteet. Lopuksi kerrotaan toimenpiteiden toteutumisen raportoinnista, arvioinnista ja jatkokehittämisestä.

Turvallisemman tilan periaatteiden laadinnan eteneminen

Turvallisemman tilan periaatteiden laadinta käynnistyi vuonna 2023. Periaateluonnos on laadittu osallistuvassa prosessissa ja vuoropuhelussa toimialueiden johtoryhmien ja vaikuttamistoimielinten (nuorisovaltuusto ja neuvostot) kanssa. Turvallisemman tilan periaatteet ovat lautakuntien käsittelyssä lokakuussa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman yhteydessä. Sen jälkeen asia etenee hallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi alkuvuodesta 2025.

Turvallisemman tilan periaatteiden rikkomiseen puuttuminen

Mikäli kunnan tapahtumaan, tilaisuuteen tai palveluun osallistuva henkilö kokee häirintää tai syrjintää, hän voi ilmoittaa asiasta nimetylle häirintäyhdyshenkilölle tai kirjallisesti häirintäilmoituslomakkeella. Kunnanhallituksen ja -valtuuston toiminnassa häirintäyhdyshenkilöinä toimivat kansliapäällikkö ja henkilöstöjohtaja (luottamustoimielinten eettiset ohjeet ja toimielinten pelisäännöt). Muiden luottamustoimielinten ja vaikuttamistoimielinten työskentelyssä häirintäyhdyshenkilönä toimii paikalla oleva kunnan henkilöstö (luottamustoimielinten eettiset ohjeet ja toimielinten pelisäännöt sekä ohje epäasiallisen käytöksen käsittelyyn). Jatkuvassa palvelutoiminnassa häirintäyhdyshenkilönä toimii paikalla oleva kunnan henkilöstö. Suuriin tapahtumiin/tilaisuuksiin nimetään kaksi häirintäyhdyshenkilöä. Jos häirintäyhdyshenkilöä ei ole nimetty tapahtumalle/tilaisuudelle, voi häirinnästä ilmoittaa paikalla olevalle kunnan henkilöstölle. Kunnan palvelussa ja tapahtumissa/tilaisuuksissa koetusta häirinnästä voi aina ilmoittaa myös sähköisellä häirintäilmoituslomakkeella tai paperisella lomakkeella Tuusinfossa. Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman hyväksymisen myötä tulee sovittavaksi käytännöt häirintäyhdyshenkilöiden nimeämisestä ja häirintäilmoitusten käsittelystä.

Turvallisemman tilan periaatteisiin sitoutuminen

Turvallisemman tilan periaatteita noudatetaan kaikissa kunnan tiloissa, päivittäisessä palvelutoiminnassa, tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Periaatteista viestitään kunnan henkilöstön ja asiakkaiden lisäksi aktiivisesti erilaisille yhteistyökumppaneille ja palveluntuottajille, kuten liikuntapalveluissa urheiluseuroille ja kulttuuripalveluissa taiteilijoille. Yhteistyön ja kunnan avustusten myöntämisen edellytyksenä on, että kunnan yhteistyökumppani tai avustuksen vastaanottaja sitoutuu periaatteisiin ja tiedottaa niistä asiakkailleen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jukka Sahlakari, liikelaitoksen johtaja, jukka.sahlakari@tuusula.fi

Johtokunta päättää

  • merkitä tiedokseen Tuusulan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman ja turvallisemman tilan periaatteet
  • ehdottaa kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että valtuusto päättää hyväksyä kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman sekä turvallisemman tilan periaatteet

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa.